Livsmedelverkets nya nordiska kostråd

Nordiska forskare har gått igenom ett stort antal globala vetenskapliga rapporter och har baserat på dessa kommit fram till nya nordiska kostråd. Det rör sig dock inte om några riktigt stora ändringar, eftersom man inte anser att det forskarna kommit fram till under senaste tiden ändrar på något väsentligt i grunden. Den viktigaste aspekten med de nya näringslivsrekommendationerna är att man lägger ett större fokus på helheten, istället för att rota i detaljer. Man alltså vill mer lyfta fram sunda matvanor i motsats till att fokusera på enskilda näringsämnen.

De nya nordiska näringsrekommendationerna

Det finns, anser kommittén Nnn (Nya nordiska näringsrekommendationer), tillräckligt starka vetenskapliga rön för att man, i syfte att minska risken för att drabbas av sjukdomar, ska äta en kost som innehåller fullkorn, mycket grönt, mycket frukt, fibrer, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter. Vad man bör undvika i så stor utsträckning som möjligt är sötade drycker, produkter gjorda av vitt mjöl, godis, hårda fetter (som smör) och bakelser av alla de slag. Dessutom bör man begränsa intaget av charkuteriprodukter, rött kött och alkohol.

Förut rekommenderade man att begränsa hur mycket fett och kolhydrater man får i sig, men nu rekommenderar man istället att man fokuserar på vilken typ av fett och kolhydrater man får i sig. Kvaliteten är viktigare än fördelningen.


Det enklaste är att man har mycket grönt på tallriken, och till det äter fisk eller kyckling (stekt i rapsolja eller olivolja) med potatis eller fullkornspasta, etc. som kolhydratskällor. Inga konstigheter där.

Som vi sa i en trendrapport redan för några år sedan blir D-vitamin allt mer uppmärksammat. Nu rekommenderar även Livsmedelsverket att vi höjer vårt intag av D-vitamin. Vi får i oss D-vitamin genom fisk (särskilt då fet fisk), mager mjölk (då dessa berikas med D-vitamin), ägg, margarin (också berikat) samt ägg och till viss del kött. Dessutom bildas D-vitamin när man är ute i solen.

De nya kostråden ligger som förslag och behandlas i september och oktober, men lär inte ändras i någon väsentlig del.

Här kan du se en tabell som följde med förslaget till de nya näringsrekommendationerna:

Kostråd

Våra kommentarer om de nya kostråden

Vi tycker kostrekommendationerna ligger helt i linje med vad de flesta oberoende hälsoinstitutioner runtom i världen rekommenderar. Dock kan man fråga sig om ”magra mjölkprodukter” verkligen är en nödvändighet för vuxna individer. Mejernäringen är dock en stor industri i Norden…

Överlag är de nya kostråden baserade på sunt förnuft, inga gimmicks, inga trenddieter. Det är verkligen inga konstigheter att leva ett sunt liv. Det är bara marknadskrafter som försöker sälja in ”tydliga” idéer och metoder som försöker övertyga konsumenten att ”detta är enda vägen” alternativt ”den snabba vägen”.

Läs våra kostråd för en bättre hälsa.

 

%d bloggare gillar detta: