Julklappstips för den hälsomedvetna – nyttiga julklappar 2023

Snart, och under flera månader framöver utsätts vi för massiva reklamkampanjer från företag och organisationer som vill att vi ska köpa just deras julklapp. Det är förstås inget fel med det. Vi tycker det är en fin tradition att vi ger presenter till de vi gillar mest på julafton. Däremot kan vi tycka att det är alldeles för lite fokus på nyttiga, hälsosamma julklappar. Därför har vi sätt samman en lista med lite tips för dig som vill ge bort en nyttig julgåva.

Fitnessvågen fortsätter dock att växa i intensitet (svenskarna är en enligt en ny undersökning de som tränar allra mest i i Europa),  och gymkort etc. är heta kandidater till titeln ”årets julklapp” i år också. Sedan HUI började utse årets julklapp 1988 har egentligen bara två utpräglade hälsoprodukter (och om dess effekter tvistar de lärde än…) fått priset, nämligen ”Spikmattan” för flera år sedan (som detta år gör stor succé bland Hollywood-kändisar, kanske den gör comeback även i Sverige), samt ”aktivitetsarmbandet” 2014.

Julklappar med hälso-anknytning 2023

 • Årets i särklass mest spännande julklapp i hälsans tecken är massagemaskiner av olika slag. Denna svenska uppfinning gjorde bland annat succé under demonstrationer på O-Ringen för något år sedan. Även undertecknad har nu ägt en massagekudde över två år, och detta är den första massagemaskin jag ägt som faktiskt fungerar (främst för ben, mage och fötter, samt nackpartiet). Den är utformad i samarbete med sjukgymnaster för att så effektivt som möjligt efterlikna riktig sportmassage. Den är även effektiv mot celluliter. Du köper den eller likande modeller, som följande produkt, som billigast och tryggast på CDON. Det finns även så kallade massagepistoler (som i ärlighetens namn är mycket mer effektiva, inte minst för att de har fler användingsområden med sina utbytbara massage-huvuden)som kan vara ett bra alternativ för den som behöver mer riktad punktmassage på specifika områden på kroppen (till exempel för de som tränar intensivt eller har specifika problemområden på grund av hög belastning i yrket) . Vi tycker dock att massagekuddar är ganska trevliga då man kan använda den mer passivt (tex. bara ligga på golvet med massageapparaten placerad under vaderna gör underverk). För den som verkligen bara slappna av samtidigt som hen får lite massage rekommenderas den elektriska massagemattan!
 • Ljusterapi-lampor har länge varit kontroversiella då många ansett att de inte ger någon effekt. Ny forskning visar dock på många positiva effekter (vilket även fick mig att köpa en då jag är mycket hängig under vintern. Den fungerar!). Den bästa som tillverkas är modellen av Beurer. Finns att köpa på CDON.
 • Manukahonung är dunderhonungen som börjar bli alltmer populär. Den är mycket exklusiv och således dyr. Men smaken är fantastisk och forskningen gräver hela tiden fram nya rön om dess helande egenskaper. Du kan läsa mer om honungen, samt få information om var du köper äkta Manuka i denna artikel. Ett alternativ är också att köpa svensk, nyslungad och rå honung (opastöriserad) som du fryser ner lagom till julafton. Den håller sig nämligen inte flytande, och nyttig, längre än ett par månader, men att frysa ner honungen gör att de gynnsamma bakterierna i den överlever längre.
 • För några år sedan spekulerade många i att årets julklapp skulle bli ett så kallat hälsoarmband/träningsarmband, och så blev det också.  Dessa armband kommer att vara i toppen av de mest populära klapparna även i år. Fitbit (de har blivit markant bättre och billigare sedan aktivitetsarmbandet blev årets julklapp 2014) är marknadsledande bland aktivitetsarmband. Här hittar du flera olika modeller av Fitbit. Dessa mäter aktivitet (steg, distans och kalorier) och sömn.  Allting synkroniseras dessutom med dator och/eller smartphone eller surfplatta. ”Wearable tech” och hälsa hör definitivt framtiden till och Fitbit är helt klart det mest intressanta alternativet på marknaden just nu. Apple Watch är också spännande, och nu kräver den heller inte en Iphone för att kunna användas.  Series 9 släpps inför julhandeln 2029 (man kan numera bland annat, sedan sjätte genrationen, ta EKG på sig själv i denna otroliga innovation!). Olika varianter finns att köpa på Netonnet. Framförallt intressant är Apples samarbete med NIKE: Apple Watch NIKE+. Den är den perfekta klockan för löpare. Värsting-versionen Apple Watch Ultra är för extrem-sportare, bergsklättrare etc.
 • Presentkort på träning, skönhetsbehandling, massage, fotvård etc.  är en utmärkt julklapp!
 • En sak vi verkligen gillar är alla nya köksredskap som gör det enklare att laga god och nyttig mat. Visste du till exempel att de moderna mikrovågsugnarna gör så mycket mer än att bara värma maten nuförtiden? I flera modeller kan man till exempel fritera (med minimalt med olja, men utmärkt resultat), grilla, baka etc. De är kombinationer av varmluftsugn/grill och fritös. Hitta flera olika modeller av moderna mikrougnar här.
 • Fritöser utan fett är också mycket populära, så kallade airfryers. Philips har den senaste teknologin och är såväl mer kompakt som effektiv jämfört med konkurrenterna. Perfekt för 1-2 personer hushåll. Denna modell rekommenderas. Personligen använder jag den till i princip all matlagning nuförtiden. Den sparar inte bara tid utan el också.
 • Med tanke på hur bra och tysta, och billiga, luftrenare blivit de senaste åren tror vi att de kan komma att bli nästa riktigt stora trend. Dessa produkter kan enligt senaste forskningen markant förbättra sömnkvaliteten för de flesta. Luftrenare hjälper dock framförallt individer som har kroniska problem med luftvägarna. Detta gäller inte bara de som har problem med astma och allergi, utan även de som lider av kroniskt täppt näsa utan känd orsak. Alla som har husdjur bör för övrigt ha luftrenare. Följande produkt är den som fått flest bäst-i-test-utmärkelser och som dessutom är rekommenderad av Astma och Allergiförbundet. Den har också gjort det markant mycket trevligare på kontoret för Nyttigt.eu… Den är tyst, och den förbättrade luften (”det är som alpluft här inne” som en besökare uttryckte det) på kontoret på ett mycket effektivt sätt. Detta har lett till ökad produktivitet och mindre trötthet. För oss hade luftrenaren varit ett mycket bättre val som årets julklapp (inte minst i Corona-tider då dessa luftrenare rensar luften från virus!).
 • Många har de senaste åren insett att man inte behöver stressa iväg till ett dyrt gym, eller ett gym överhuvudtaget, för att bygga muskler.Träningsredskap i hög kvalitet gör det enkelt och bekvämt att träna hemma. Vårt bästa julklappstips? Utan tvekan en pull-up-bar. Mer effektiv ”motionsutrustning” får man inte för pengarna.
 • JulklappKänner du någon som du vet har bestämt sig för att gå ner i vikt? Då tycker vi du ska köpa henne eller honom denna bok om viktminskning, som går igenom grunderna för det man behöver veta på ett bra och pedagogiskt sätt. Ett annat mycket bra tips är Hjärnkoll av hjärnforskaren Martin Ingvar. Han får dig att se på hur du bantar på ett helt nytt sätt!
 • Trots den ljuvliga sommaren är resor till solen mycket populära vintern 2023-2024. Träningsresor och andra typer av hälsoresor är de segment inom resebranschen som ökar snabbast. Du kan läsa mer om denna typ av resor här. Dessa träningsresor behöver inte nödvändigtvis leda utomlands. Det anordnas flera bra träningsläger och olika event även här i Sverige. Ett mycket bra svenskt alternativ under vintern är någon form av skidresa.
 • Hudvårdsprodukter är perfekta presenter för de som är måna om sin kropp. Satsa på ekologiska produkter.
 • Trådlösa hörlurar är det perfekta hjälpmedlet för den som vill lyssna på musik eller böcker på löprundan eller promenaden. De är också mycket bra för den som har svårt att somna (testa att somna med en ljudbok i öronen, det är det mest effektiva sättet att korta ner insomningstiden). Bästa trådlösa hörlurarna är Apples Airpods. Finns på Netonnet. 
 • Det är tyvärr många som inte bryr sig om att vårda sina fötter överhuvudtaget. Uppmuntra dem till att sköta om sina fötter med dessa tips på fotvårdsprodukter.
 • Eller varför inte ge hen ett presentkort i julklapp så hen kan få uppleva till exempel fiskpedikyr (det finns fler exempel på upplevelser inom hälsa om du följer länken)?
 • Att jogga och löpträna upplever en stark renässans i Sverige, och TV4 rapporterade redan i våras att anmälningar till olika lopp runtom i landet har mer än fördubblats på kort tid. För att kunna få ut det mesta av sin löpträning behöver man läsa på innan så man inte riskerar att bli skadad. En riktigt bra bok i ämnet ger dessutom den bästa motivationen. Vi rekommenderar den hyllade boken ”Den magiska milen”. Dessutom behöver den blivande löparen ett par riktiga skor. Tips på hur man köper billiga löparskor i bra kvalitet.
Kan ett par joggingskor bli årets julklapp 2018?

Bra arkiv med tips på julklappar, julmarknader etc. 2022.

Mer julrelaterade artiklar: 

Om vår vanligaste julmat

Om kalorier i glögg, pepparkakor och lussekatter.

%d bloggare gillar detta: