Hur mycket kalorier innehåller glögg, pepparkakor och lussekatter?

Glögg och pepparkaka med ost är en kaloribomb

Lucia står för dörren och svenskarna gör sig redo för att mötas på kaféer, arbetsplatser och i hemmets lugna vrå för att fira Lucia med lussekatter, glögg och pepparkakor. Detta är en fin tradition och är precis som det ska vara.

Det kan dock vara på sin plats att tänka efter hur många pepparkakor och lussekatter man äter och hur många deciliter glögg man sköljer ner härligheterna med för att slippa en lång och utdragen kamp med sin viktminskning efter julen.

Så mycket kalorier innehåller pepparkakor, glögg och lussekatter

Pepparkakor innehåller strax över 450 kalorier per hundra gram. En normalstor pepparkaka, som i regel väger 5 gram ungefär, innehåller alltså cirka 25 kalorier.

Lussekatter innehåller en hel del kalorier. En normalstor lussekatt landar dock på cirka 180 kalorier. Det räcker alltså med en…

Det finns så många olika sorters glögg, men en tumregel är att ju sötare den är och ju mer alkohol den innehåller ju mer kalorier innehåller glöggen. Om du dessutom lägger till mandlar och russin ökar kalorimängden ännu mer. Dricker du mycket glögg kan det vara en idé, den tråkiga smaken till trots, att dricka light glögg. En mindre kopp alkoholfri ”vanlig” glögg innehåller ungefär 40 kcal. En kopp starkvinsglögg innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier.

Överlag får man i sig förrädiskt många flytande kalorier under julen. Julmust till exempel innehåller 140 kalorier per liter.

Det finns lightvarianter av alla dessa livsmedel. Men kalorisnåla pepparkakor och lussekatter är inga höjdare smakmässigt (pepparkaka light som exempel smakar kartong). Detsamma kan sägas om glöggen utan tillsatt socker. Unna dig den riktiga varan, men gör det med måtta i stället.

Det viktigaste är dock att man inte stirrar sig blind på kalorier utan unnar sig något gott då och då för motivationen. Detta är särskilt viktigt under högtider som Lucia och julen. Se dock inte dessa tillfällen som en ursäkt att frossa. Det är få projekt som är så tunga som att behöva gå ner mycket i vikt under de kalla/slaskiga månaderna januari, februari och mars.

Pepparkakor

%d bloggare gillar detta: