Russin är inte onyttiga – ett av våra mest underskattade mellanmål

Ett stort paket soltorkade russin
Russin innehåller mycket kalorier men är nyttiga ändå

Russin brukar förknippas med viktuppgång och karies, och ses mer som ett onyttigt godis än de nyttiga och torkade bär de faktiskt är. Det är för övrigt ironiskt att man använder uttrycket att ”se ut som ett russin” som ett nedsättande uttryck för rynkor och ett åldrat utseende då russin innehåller så många nyttiga ämnen som i sig motverkar åldringsprocessen!

De russin som finns i våra butiker kommer mestadels från Kalifornien eller Medelhavsländerna. Druvorna torkas genom artificiell värme, eller så torkas de naturligt i solen (sundried). Ofta låter man druvorna torka genom att de får hänga kvar på vinstockarna. Orsaken till att russin innehåller mer socker än druvor är att sockerhalten blir mer koncentrerad i samband med torkningsprocessen.

Man ska vara medveten om att russin innehåller cirka 60 procent socker. Per 100 gram innehåller russin cirka 300 kalorier. Ät alltså inga stora mängder russin för då är det lätt hänt att du får i dig mer kalorier än vad du behöver (såvida inte ditt mål är att gå upp i vikt förstås).

Russin ÄR nyttiga

  • Vad det gäller tandhälsan har det visat sig att russin innehåller fytokemikalier som motverkar karies och olika sjukdomar som kan drabba tandköttet.
  • Det höga innehållet av fibrer är bra för magen, och kan bland annat hjälpa till att motverka förstoppning.
  • Det höga innehållet av kalcium stärker skelettet.
  • Russin innehåller antibakteriella och antiinflammatoriska ämnen. Hur många ”godis” gör det…?
  • Antioxidanterna i russin tros motverka såväl ögonsjukdomar som olika typer av cancer.
  • Russin är också bra för den sexuella förmågan för såväl kvinnor som män då de innehåller den essentiella aminosyran arginin som stimulerar blodflödet till könsorganen.
  • Framförallt är dock russin utmärkta för att skapa lite extra energi inför ett träningspass.

Ät gärna en handfull russin tillsammans med en handfull nötter (eller mer) för ett fullvärdigt mellanmål med såväl proteiner som bra fetter och energistärkande kolhydrater. Kombinationen russin och nötter är för övrigt en utmärkt kandidat till ”panik-lunch”. Det slår ett par smörgåsar alla dagar i veckan… oavsett om du tränar och försöker gå upp i vikt, eller om du ligger på en sträng diet och vill gå ner några kilon. I slutändan handlar det om att få i sig mer eller mindre kalorier än vad man behöver för att nå sitt mål, och att dessa kalorier har ett så högt näringsvärde som möjligt.

Näringsinnehåll russin per 100 gram:

Protein: 3,2 gram

Fett: 0,5 gram

Kolhydrater: 69,3 gram

Fibrer: 9,7 gram

Vitaminer: C, Folat, Niacin, B 2, B1, B6, Karaoten, Alfa-tokoferol

Mineraler: Fosfor, Järn, Kalcium, Kalium, Magnesium, Natrium, Selen, Zink

4 svar på ”Russin är inte onyttiga – ett av våra mest underskattade mellanmål”

Hej ja och russin är mkt bra för kroppen för de är basiska för kroppen om man går efter syra-bas-balansen…man skall äta mer bas mat än syra mat..mvh Pia

Hej.
Tack för denna artickel. Kanske den är gammal? men jag såg den nu, när jag sökte efter russin.
Jag är och har varit en stor ätare av russin som hämtas från hemlandet, Iran. där äldar vi träd och när den är slut tar vi askan och kokar den i flera timmar, sedan svalnas och man tar den klara och genom skinliga vattnet och kokar den igen, Medan den kokar dopar vi druv klosarna i den och lägger i rad på en stor duk och sol turkas i några dagar. Den russin som kommer fram skilljer sig vad gäller utsende och kemikalier i den?
Ska nämnas att jag äter ca 7 kilo om året plus ca 10 kilo sol turkat apprikos och flera kilo andre frukter. Kan säga att det blir sammanlagt upp mot 30 kilo solturkade frukter. Jag brukar använda en del av det, när jag dricker te

Hej, Mohammed! Tack för din härliga kommentar! ”Den russin som kommer fram skilljer sig vad gäller utsende och kemikalier i den?” Vi har dock inget svar vad som sker näringsmässigt med russinen efter processen du beskriver. Men någon läsare kanske har?

Det låter ju fint det där du (om det nu vore sant), men russin innehåller inte alls mycket kalcium, men visst, om du äter hela 1,64 kilo russin så har du täckt dagsbehovet av kalcium för en enda dag. Om du vräker i dig innehållet av 39 paket á 42,5 gram (minsta sorten) så når du dit: http://matkalkyl.se/se-russin.php

Förväxlar du möjligtvis kalcium med kalium (eftersom russin innehåller relativt mycket kalium)? OK, men då blir ”stärker skelettet” knappast mer än nonsens (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium).

Hur man än vänder och vrider på saken så sysslar du med aktiv konsumentdesinformation, dvs. rent skitsnack, vare sig det är avsiktligt eller ej. (Och då har jag ändå bara tittat på ett enda av dina påståenden …)

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: