Gå upp i vikt snabbt – tips för dig som lider av undervikt

Att gå upp i vikt kan vara minst lika svårt för många som det är för andra att gå ner i vikt. Problemet med att vara underviktig är att det ofta förbises. Det vimlar av tips och råd för dem som är överviktiga, men för dem som vill lägga på sig några kilon finns det inte lika många artiklar och kosttillskott, etc. för.

Riskerna med att vara underviktig

Underviktig är man enligt WHO om man ligger på ett BMI-värde under 18. 5 . Räkna ut BMI genom att helt enkelt dividera din vikt i kilo med längden i meter gånger längden i meter.  Till exempel: 1, 80 x 1,80= 3, 24. och 70 (kilo) delat med 3, 24= 21, 6.

BMI är dock sällan ett bra mått eftersom så många olika faktorer spelar in. Som till exempel muskler och benstomme. Bara för att du ligger under det rekommenderade BMI-värdet behöver inte betyda att du är underviktig.

Det finns många möjliga orsaker till undervikt. Det kan röra sig om bland annat genetiska orsaker, att man har låg ämnesomsättning, att man har dålig aptit, eller att man har matvanor som gör att man får i sig för lite kalorier (ofta i kombination med att man tränar mycket eller gör av med mycket energi på annat sätt). Om du gått ned mycket i vikt på kort tid bör du genast uppsöka läkare för att utesluta att det inte är ett symptom på någon underliggande sjukdom, eller att du är på väg att utveckla en ätstörning. Stress är för övrigt ofta boven i dramat när det rör sig om snabba och kraftiga viktminskningar.

Kvinnor som väger för lite riskerar att mensen uteblir och hon får svårt att bli gravid. Andra risker associerade med undervikt är ständig trötthet, dåligt med energi och har till exempel svårare att tillfriskna vid sjukdom.

Innan artikeln fortsätter vill vi tipsa om en produkt som heter gainer. Du kan köpa en kvalitetsprodukt till bra pris på Bodystore. Detta pulver som finns i olika smaker är väldigt effektivt för att lägga på sig extra kilon. Till exempel använder sig många framgångsrika idrottare av gainers. Det är dock viktigt att produkten håller hög kvalitet.

Hur lägger jag på mig mer fett eller ökar muskelmassan då?

  • Ät mycket, och ät ofta. Se dessutom till att få i dig nyttig mat med mycket näring. Du kan också under en kortare period se till att berika maten med mycket extra socker och feta produkter, som grädde, smör och oljor. Det är dock inte att rekommendera att du sätter det i system att alltid äta mycket grädde och socker eftersom du annars eventuellt riskerar kärl- och hjärtsjukdomar och andra sjukdomar av mättat fett och socker.
  • Faktum är att en kost med mycket proteiner rekommenderas för såväl dem som vill behålla vikten som för dem vill gå upp i vikt. Proteiner är kroppens byggstenar och behövs för återhämtning och cellreparering. Muskelbyggare är kända för att äta en diet med massor av proteiner för att de lättare ska lägga på sig mer muskler.
  • Det finns också berikningspulver som innehåller mycket energi att köpa på apoteket som hjälper dig att gå upp i vikt lite snabbare och på ett hälsosamt vis.
  • Ett bra tips är också att dricka ett par glas vin till maten (1 glas om du är kvinna, 2 om du är man) eftersom detta stimulerar aptiten.
  • Du blir också ofta hungrigare av att titta på läckra matprogram när du äter.
  • En del blir också våldsamt hungriga av att röra på sig lite innan maten. En promenad kan helt klart vara att rekommendera före middagen.
  • Ät på regelbundna tider så du får lite rutin i det hela och undvika att man slarvar med maten.
  • Ät bara mat som du tycker om! Det är lönlöst att försöka lägga på sig om man inte äter mat som man verkligen gillar.


Och om jag vill lägga på mig lite mer muskler?

Det är en alldeles utmärkt idé att lägga på sig mer muskler. Men det är en långsam och mycket slitsam process att öka på sin muskelmassa. Många hävdar att det är lite extra svårt för dem med hög ämnesomsättning att lägga på sig muskler. Men träna ska du definitivt göra, oavsett om du är överviktig eller underviktig. Styrketräningsövningar med fri stång eller hantlar, det vill säga knäböj, marklyft, bänkpress etc. är mycket effektivt. Eller, om du inte gillar att gå till gymmet, kör armhävningar hemma och komplettera med träningsutrustning för hemmabruk.

Gå upp i vikt snabbt Hollywood-style

Matt Damon innan viktuppgången

Att lägga på sig ganska många kilon snabbt för att gå upp i vikt brukar vara det yttersta beviset i Hollywood på att man är en ”method actor”, det vill säga att man lägger ner hela sin själ (och vikt) i rollen.

Sylvester Stallone som man annars förknippar med lite kroppsfett och en imponerande muskelmassa gick fort upp 20 kilo i fett inför sin roll i polisdramat Copland genom en diet på stora pannkakor! Pannkakor stekta i mycket smör serverade med sylt med mycket socker innehåller mycket kalorier och är lätta att äta, snabba att göra, och ingredienserna är billiga.

Russel Crowe la snabbt på sig ännu mer fett inför sin roll i Body of Lies genom att äta muffins och ostburgare till frukost.

Matt Damon la på sig cirka 15 kilo inför The Informant bland annat genom att frossa på, i sammanhanget utmärkta restaurangen, McDonald´s MELLAN måltiderna, och så sköljde han ner allt med mörkt öl. Att dricka mycket vätskor överlag, särskilt söta sådana, är ett enkelt sätt att få i sig mycket kalorier. Coca-Cola och annan läskedryck, milkshake, juicer med tillsatt socker, etc. innehåller många kalorier. Men som nämnt ovan, riskera inte hälsan långsiktigt genom att gå upp i vikt med hjälp av dessa drycker.

57 svar på ”Gå upp i vikt snabbt – tips för dig som lider av undervikt”

Hej. Jag är 13 år och väger ungefär 42 kg. Jag vet inte hur lång jag är för jag har inte kollat min längd på länge. Men till saken: Jag tycker att jag är väldigt smal ! Mina ben är det inget fel på men jag stör mig på att jag har så smala armar och så små bröst !
Hur gör jag för att få större bröst ? Är det bara att äta eller ska man äta någon speciell mat ?

Väldigt tacksam för svar !! :S

Tänkte bara dra en uppdatering då jag för väldigt lång tid sedan (tror det är två/tre år) kommenterade i denna tråden och ville ha vägledning angående hur jag skulle bete mig för att gå upp i vikt och att jag mådde väldigt dåligt över att jag såg undernärd ut.

Min lösning på problemet var att jag fick ett jobb som jag egentligen inte hade fysik nog för att klara av. Jag fick jobb på en golfbana, där det verkligen krävs att man är uthållig och vältränad då man ibland får stå och ösa sand 8 timmar osv. Den första månaden var den värsta i mitt liv och jag var så jäääävla trött. Ständig mjölksyra och träningsverk och jag var helt slut efter en dag på jobbet. Men sen började det släppa. Jag åt som aldrig förr (några mackor och yoghurt vid 6 snåret, mackor/ägg/yoghurt vid 9 snåret, lagad lunch vid 12 snåret, mellanmål på eftermiddagen och middag på kvällen. Det komiska i det hela är att jag väger inte så mycket mer nu. Innan jag började detta jobbet vägde jag närmre 50 sträcket och nu väger jag närmre 60 sträcket. Den stora skillnaden är att jag känner mig inte underviktig längre vilket ger mitt självförtroende en boost och jag får lättare att stå på mig, alternativt inte bry mig alls, om någon nu skulle släppa en kommentar eller liknande.

Så mitt tips är faktiskt att ni på något sätt tränar. Spring, styrketräna utöva någon sport och gör det regelbundet. Ni kommer vilja äta mer och även om ni inte går upp megamycket i vikt så kommer ni att må bättre och förstå att det finns inget ”ideal” för hur en människa ska se ut eller hur mycket man ska väga, så länge man själv mår bra!

Tack, Robin! Mycket, mycket bra inlägg!

hej! var underviktig hela min ungdom vr 1.70 lång ocg vägde 40kg
smala armar och otroligt spinkig
idag väger jag 70 och har mycket muskler.
det tar lång tid men de bästa ni kan glra är äta mycket och
STYRKETRÄNA!! de är de bästa helt klart.
jättejobbigt i början mn börja med lätta vikter.
så länge de känns bra för dig. sen öka sakta men säkert.
de tar tid men stå ut alla snälla. kag vet de är otroligt jobbigt men de går bara man har motivationen och håller den uppe. lycka till och ni är fina redan som ni ser ut låt inte andra klanka ner på er med dåliga kommentarer. det är faktist fint att vara smal också.

till Annica, du är bara 13 år så bekymra dig inte om brösten, de kanske börjar växa först när du är 18-19 vem vet, men just nu är du väldigt ung, så vänta 3-4 år innan du bekymrar dig om det. och om du är smal om armar och mage, så prata med din mamma eller pappa eller dom som ger dig mat på bordet (om du inte fixar det själv då) och få dom att hjälpa dig. en lösning finns oftast inte långt bort =) men tänk på att om några år så kommer hormonerna då växer brösten iaf

Hej, jag heter Isabelle och är 13 år. För några månader sen fick jag reda på att jag hade ADD vilket jag tar tabletter för idag, men när jag började ta dem tappade jag helt aptiten och gick ner 1 kg per vecka. Har någon något tips för hur man kan gå upp i vikt lätt när man inte är hungrig på grund av tabletterna. Just nu väger jag 39 kg och är sjukt smal.
Tacksam för svar!

Hej, Isabelle.
Alla biverkningar av sin medicin bör man ta upp med läkaren som skrev ut dem!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: