Du kommer förmodligen slippa undan Svininfluensan oavsett om du vaccinerat dig eller inte, men en förkylning kommer du med största sannolikhet inte undan i år heller.
Förkylning är en av de absolut vanligaste infektionssjukdomarna och drabbar i genomsnitt en vuxen svensk två till tre gånger per år. Barn blir förkylda fem till sju gånger per år.
Förkylningen orsakas de flesta gånger av ett virus, och tar i genomsnitt en vecka på sig att lämna kroppen, men som alla vet kan det ibland kännas stört omöjligt att bli av med den!
Vanliga symptom på förkylning inkluderar halsont, rinnande näsa, hosta, måttlig feber, tryckande bihålor och lock i öronen.
Orsaken till att vi blir lättare förkylda på vintern har inte något att köra med att det är kallare ute, utan att vi vistas mer inomhus, bristen på solljus och att vi är mer stressade på vinterhalvåret (eftersom vi jobbar mer) och därmed är mer mottagliga för virus. Man tror att den största orsaken till att förkylningarna blivit vanligare de senare åren har att göra med att vi helt enkelt har fler barn inskrivna i förskolan i längre perioder än tidigare.
Det bästa sättet att undvika förkylning är att helt enkelt tvätta händerna ofta, och inte peta sig i ögon, näsa eller mun och se till att få mycket vila då stress inte är bra för immunförsvaret.
Det finns inga botemedel eller vaccin mot en förkylning eftersom penicillinkurer inte har någon verkan mot virusinfektioner. Man blir heller inte immun mot förkylningsvirus och kan således få det flera gånger i rad. Däremot finns det olika huskurer som mildrar symptomen.
Huskurer mot förkylning
- C-vitamin har länge trotts vara förebyggande mot förkylning även om ny forskning bestrider detta. En svensk studie jämförde dock flera olika undersökningar och kom fram till att C-vitamin förkortar genomsnittstiden för förkylningen med 23 %. Ät exempelvis mycket apelsin, nypon, hjortron, kiwi och jordgubbar för att få i dig mycket c-vitamin.
- Vitlök är en klassiker i sammanhanget och tros kunna lindra och förebygga förkylning. Det är dock oklart om vitlök stärker vårt immunförsvar som många länge trott.
- Echinacea är en populär örtmedicin som bland annat återfinns i storsäljaren Echinacea guard. Det finns forskning som stöder tron att Echinacea stärker immunförsvaret och lindrar vid en förkylning, men en tung studie som publicerades i New England Journal of Medicine år 2005 avfärdade dock Echinaceas effekt mot förkylningsvirus. Många svär dock på att naturmedicinen i det närmaste är ett botemedel mot förkylning om man tar det i stor dos precis innan förkylningen brutit ut.
- Många sköljer regelbundet näsan med koksaltlösning i förkylningstider då det finns vissa tecken på att koksalt kan vara effektivt mot bakterier och virus. Det går att köpa saltvattensprej på exempelvis apoteket.
- Zink kan också, har det visat, förkorta förkylningsperioden. Det finns zink-tabletter att köpa och mat som innehåller mycket zink är till exempel skaldjur, kött och lever.
- Ingefära är en vanlig naturmedicin mot bland annat förkylning. Drick till exempel te som innehåller ingefära. Andra örter som sägs vara bland annat feberdämpande är fläderblom, pepparmynta, kryddnejlika och citron.
- Honung lindrar halsont för många. Honungsvatten är lent för halsen. Satsa på den medicinsikt erkända Manuka-honungen från Nya Zeeland.
- Glöm inte att dricka tillräckligt med vatten.
Det är en myt att alkohol dödar virus i kroppen och därför skulle vara en bra kur mot förkylning. Däremot kan vin (inte sprit) innehålla andra nyttiga ämnen som är effektiva mot förkylningssymtom.