Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

A cuppa ice water
2-3 liter vätska om dagen räcker

Hur mycket vatten ska man dricka per dag? För några år sedan kom det rön som hävdade att vi drack för lite, och att detta var mycket ohälsosamt och att vi måste dricka mer. Vattnet skulle leda till att vi blev friskare, såg yngre ut och gick ner i vikt hette det.

Detta ledde förstås till att alla nutrionister, tidningskrönikörer inom hälsa och fitnessexperter började ge rådet att vi ska dricka så mycket som möjligt vilket bidrog till att många (förstås) började dricka för mycket!

Vi behöver få i oss mellan två till tre liter vätska om dagen. Det är inte bra att få i sig för mycket vatten då detta bland annat kan leda till en rubbning av saltbalansen i kroppen. Dricker du för mycket vatten under en längre period riskerar du också att drabbas av stress som indirekt leder till inkontinens. Det är dock ingen risk att du har sönder urinblåsan bara för att du dricker för mycket vatten.

Att dricka ihjäl sig genom att dricka för mycket vatten är nästan omöjligt.

Du klarar dig ungefär 3 dagar utan vätska innan du dör.

Det är egentligen ganska ovanligt att folk, under normala förhållanden, drabbas av ordentlig vätskebrist. Maten vi äter innehåller dessutom en hel del vätska och vi behöver inte dricka mer än vad vi känner att vi behöver! Är du törstig, drick vatten. Svårare än så är det egentligen inte. Får du i dig för lite vätska reflekteras detta i en mörkgul och fränt doftande urin. Urinen ska vara ljus och luktfri! Orsaken till att urinen är mörk och illaluktande när vi druckit alkohol är att alkoholen är vätskedrivande.


Det heter också att man ibland kan missta sig när man inte druckit tillräcklig, och förväxla törsten med hunger. Alltså skulle vätskebristen leda till att man indirekt går upp i vikt. Det finns inga belägg för detta påstående såvitt jag kan hitta.

3 svar på ”Hur mycket vatten ska man dricka per dag?”

”Att dricka ihjäl sig genom att dricka för mycket vatten är nästan omöjligt.”

Det går definitivt att dö om man dricker för mycket vatten. När vi hade en övning i lumpen när det var över 30 grader varmt var det en kille som hamnade i koma för just detta. Han hade druckit alldeles för mycket vatten utan att få i sig några salter, dvs utan att äta mat. Detta medförde att hans celler inte kunde binda vätskan tror jag och han fick hjärnödem. http://www.ne.se/hj%C3%A4rn%C3%B6dem

Ej bra med förmycket!säger:

En tjej körde vattenpoker och dog för att hjärnan svällde upp av allt vatten och har inget utrymme i skallen att göra det. Det blev alltså för trångt, så man kan dö om man dricker förmycket.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: