Äkta Manukahonung – hälsofördelar och fakta samt här kan du köpa den online

I tusentals år har maorifolket på Nya Zeeland använt sig av manukahonung i medicinskt syfte. Främst använder maorierna det mot kolik, diarré och matsmältningsbesvär men också mot halsont och förkylningar. De behandlar också inflammationer, insektsbett, sår och brännskador med kompressorer gjorda av manuka.

På tidigt 1930-tal noterade bönder i Nya Zeeland hur deras kor var friskare än andra kor, att korna aldrig blev sjuka, och att de levde längre än andra kor. Efter många teorier kom man fram till att detta kunde tillskrivas att just dessa kor åt manukahonung. Resten är som man säger historia. Forskning har sedermera visat att manukahonung är verklighetens motsvarighet till Bamses Dunderhonung.

Manukahonungen produceras av bin som får sin nektar från blomman av Manuka-trädet. Trädet växer endast i Nya Zeeland och i sydöstra Australien och för att få kallas manukahonung måste 70 % av pollenhalten bestå av pollen från ett Manuka-träd. Det säljes mycket falsk Manukahonung på nätet, i synnerhet på utländska webbutiker. Det enklaste riktmärket är helt enkelt priset. Det går inte att få tag i billig manukahonoung. Är priset lågt är det inte äkta manukahonung.

Köpa äkta Manuka honung online

Burk med manukahonung
Äkta Manuka

Priset på manukahonung är som sagt högt om man jämför med annan honung. Detta har skapat en marknad för icke äkta manukahonung som säljs som äkta. I dagsläget producerar Nya Zeeland 1 700 ton manukahonung om året, men globalt säljs det 10 000 ton honung varje år med den beteckningen….

Ibland hittar man manukahonung som har blandats ut med sirap men det finns också andra sorter av honung exempelvis kanukahonung som är väldigt svår att skilja från manuka. Då kanuka- och manukapollen är väldigt lika krävs det en mikroskopisk pollenanalys för att se skillnaden.

Efter att den nyzeeländska regeringen gav några forskare vid det tekniska universitetet i Dresden uppdraget att ta fram en metod där man kunde urskilja falska manukahonoung från äkta har man nu gjort det möjligt att skilja de olika sorters manuka-kanukablandningarna.

Vi köper vår Manuka på respekterade CDON, och av det ansedda märket Comvita. OBS! Viktigt! Ska du köpa Manuka ska du köpa UMF 15+. Det är, enligt forskningen, oklart om lägre halter UMF har någon medicinsk verkan överhuvudtaget.

Manukahonung forskning

Enligt ny forskning har manukahonugen påvisat andra värdefulla egenskaper. Studier har demonstrerat att honungen verkar antiseptiskt, antibakteriellt och att den innehåller kraftfulla antioxidanter. Ett mycket populärt medicinskt användningsområde för Manuka är IBS, och andra magbesvär. Men de flesta som använder Manuka i detta syfte påpekar att det är just (minst) UMF 15 + som gäller.

2012 fann forskare vid universitetet i Cardiff att små mängder av manukahonung snabbt kan slå ut en streptokock som är orsak till mycket svårläkta sår. Denna streptokock bildar en biofilm som antibiotika har svårt att tränga igenom men som visade sig inte vara ett problem för manukahonungen. Efter två timmar var 85 % av bakterien borta. Inte nog med att honungen var förebyggande mot infektioner den var också botande. Denna studie publicerades i magasinet Microbiology.

Annan forskning visar också att manukahonungen har en stark effekt på MRSA-bakterier som är multiresistenta mot fler sorters antibiotika. I studier har manukahonung även visat sig mer effektiv än antibiotika vid halsfluss och andra infektioner och visat sig skydda mot cirka 80 olika sorters bakterier. Redan år 2004 beviljade brittiska myndigheten NHS medicinsk manukahonung mot sårvård.

Det finns två olika system för att mäta manukahonungens kvalité – UMF och MGO.

UMF står för ” Unique Manuka Factor”, vilket är en alldeles unik antibakteriell aktivitet som finns i manukahonung. Internationellt används denna märkning bland erkända laboratorier världen över. Den garanterar även kvalitén och renheten på manukahonungen. Satsa på minst UMF 15 + för medicinska effekter.

MGO är ett annat system för att säkerställa manukahonungens kvalité. MGO baseras på halten av det bioaktiva ämnet methylglyoxal i honungen. Ett värde av +250 är MGO-halten mycket hög. UMF 15 + motsvarar MGO 514.

UMF/MGO-klakylator online.

Dosering manukahonung

Manukahonung finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Rekommendationen är att ta den 15 – 20 minuter innan en måltid och en tesked 1 – 3 gånger per dag. Man ska helst inte värma honungen då den kan förlora vissa av sina fantastiska egenskaper men passar utmärkt på smörgåsen eller äta den ren. För att se några resultat bör man äta manukahonung i minst två veckor.

Vårt tips är att använda den i koppen kakao istället för socker (inte för varm dryck dock, då förstörs mycket av de nyttiga egenskaperna med honungen) samt att ringla den över grekisk honung med valnötter. Smaken på äkta Manuka-honung är fantastisk, med starka undertoner av en frisk, eucalyptus-liknande smak.

P.S Du kan också stryka Manuka över mindre sår eller insektsbett. Dess effekt är omedelbar. Många skönhetsprodukter, av denna anledning, innehåller Manuka.

%d bloggare gillar detta: