I dagens hårda arbetsklimat är det många som väljer att ta en kortare, eller ingen alls, semester under sommaren. Det är också många som fortsätter att vara uppkopplade, svara på mail och i telefon även under semestern. Men att ta en semester, att komma bort från såväl jobb som vardag är oerhört viktigt för vår hälsa.
Enligt en global studie (2008) av resebolaget Expedia visade det sig att en tredjedel av alla amerikaner inte tar ut alla semesterdagar som de är berättigade till. I deras fall betyder detta att de i genomsnitt bara tar en tre dagar lång semester. Statistiken är inte lika illa här i Sverige (såvida du inte är ”arbetslös” och befinner dig i åtgärder året runt), men det är ändå många svenskar som tar ut alldeles för lite semester, och som dessutom jobbar sporadiskt under semestern. Enligt psykologer tar det cirka tre veckor av sammanhängande vila innan man så att säga ”landar” efter ett hårt arbetsår.
Vilken typ av semester är den bästa för hälsan? Ska man ligga hemma i hängmattan och läsa en bok? Eller ska man passa på att titta på alla TV-serier man samlat på sig som man inte hunnit med? Ska man kanske ge sig av på en liten resa någonstans? Mycket tyder på att det är viktigt att man kommer bort från sina rutiner och miljöer under semestern.
Enligt forskning som pågått sedan 1948 (Farmington Heart Study) på kvinnor i olika åldrar så har det visat sig att de kvinnor som bara tar semester vart sjätte år eller mindre löper åtta gånger så stor risk att drabbas av hjärtsjukdomar jämfört med de kvinnor som tar semester minst två gånger per år.
I en annan studie utförd på över 10, 000 män kunde man konstatera att de som inte gick på semester varje år hade en 21 procent högre risk att dö i förtid. Risken att drabbas av en hjärtattack för dessa arbetsnarkomaner var 32 procent högre.
I en mycket intressant studie utförd 2006 lät man en grupp amerikaner åka på semester till Nya Zeeland för en semestertripp som varade 15 dagar. Ett armband mätte deras sömnkvalitet 3 dagar före, under, och 3 dagar efter semestern. De fick även föra en sömndagbok och man mätte dessutom deras reaktionsförmåga innan semestern. Efter bara ett par dagars ferie så sov deltagarna i genomsnitt en timme mer under natten och reaktionsförmågan förbättrades med 80 procent! När de kom hem från resan så fortsatte de att sova ungefär en timme mer per dygn och reaktionsförmågan var 20-40 procent bättre jämfört med innan semestern.
Psykologer och andra inom vården betonar att det är viktigt att man inte bara bryter sina rutiner och ser andra miljöer under ledigheten. Man måste också avlägsna sig rent mentalt från jobbet och vardagen där hemma. Detta betyder bland annat att iPhonen (i alla fall om de kan få tag i dig på jobbet via den) ska stanna hemma. Bland annat forskning utförd i Israel har visat att de som är uppkopplade och tillgängliga under semestern inte tillskansar sig alla hälsofördelar som man annars får när man tar semester.
Ett förslag på en mycket avkopplande semester är att till exempel slå flera flugor i en smäll och bege sig på en sparesa till Spanien. Solen, havet, massagebehandlingarna och den allmänt avslappnade inställningen i södra Spanien är den perfekta kombinationen. Dessutom är inte flygresan tillräckligt lång för att vara slitsam, och man tär heller inte på kroppen genom att byta tidszon. Tips på solsemester i Spanien.
Vill du besöka ett exotiskt paradis för att verkligen känna att du tar paus från livets alla måsten, och den gråa svenska, vardagslunken? Vi rekommenderar karibiska Barbados. Det är relativt billigt att ta sig dit, och det är ett rent och säkert resmål, lämpligt för hela familjen. Guide till Barbados.
Tänk också på att även barn mår bra av semester. Skolan upplevs ofta som stressig och full av måsten även för de minsta. Här kan du läsa lite tips om bra resmål för semester med barnen.
Längtar du till semestern samtidigt som du bävar lite för att den inte ska bli så lyckad som du hoppas på? Du kan känna dig lugn. Psykologiska forskare har grävt ner sig även i detta i-landsproblem.
Tips på hur du försäkrar dig om att semestern blir riktigt bra
Forskning har visat att:
- De som åker på relativt korta resor, tre till sex dagar långa, upplever det som att de är på bättre humör än de som åkte på korta eller långa resor. En lagom lång rekreation är tillräckligt lång för att man ska hinna njuta av den, men samtidigt inte så lång att det hinner uppstå friktion med resepartnern.
- Barn föredrar ett skollov som involverar så många olika sinnen som möjligt. Undersökningen visade att barnen mest kom ihåg upplevelser som att åka rullskridskor, eller den bisarra känslan av att bli slickad på handen av en giraff på ett zoo, smaken av glass, etc.
- Föräldrar föredrar en ledighetsperiod som är avslappnande, men det är också viktigt att föräldrarna känner att barnen har det kul på semestern. Föräldrarna kan också lättare få kontakt med sitt inre barn om deras barn hittar på en massa kul aktiviteter under ledigheten.
- En viktig stund under flera av deltagarnas semester var när familjen åt glass tillsammans. Såväl föräldrar som barn rankar glassätandet som de stunder under resan som man kom varandra som närmast.
- För att man ska komma ihåg semestern, detta gäller såväl gamla som unga i resesällskapet, ska man använda det selektiva minnets kraft till sin fördel. Se alltså till att ha flera känslomässigt starka under resan och avsluta den alltid med något riktigt minnesvärt. På engelska kallas denna psykologiska effekt för ”the peak end rule” (sluta med flaggan i topp-effekten).
Tänkvärda citat om semester och ledighet:
- ”Förr i tiden var semestern en lyx man unnade sig, nuförtiden är den en nödvändighet.”
- ”Att vara ledig är att inte ha något att göra samtidigt som man har hela dagen på sig att göra det”. Earl Wilson
- ”Varje människa som kan bör tvinga sig själv till en månads sammanhängande rekreation per år, oavsett om hon eller han vill det eller inte”. William James
- ”Semester: en period av resa och avslappning då du tar med dig dubbelt så mycket kläder och hälften så lite pengar som du egentligen behöver ha med dig”
- ”Skratt är en omedelbar semester”. Milton Berle