Hur många kalorier innehåller en semla och hur onyttig är den?

Semla med sojagrädde
Semlor innehåller mycket kalorier men en semla då och då skadar inte

Fettisdagen 2011 infaller den 8 mars. Förr var det vanligt att vi åt semlor endast denna dag, men nu blir det allt vanligare att vi gottar oss året runt, eller i alla fall flera gånger före och efter fettisdagen.

Så hur onyttig är egentligen en semla?

Den vispade grädden innehåller en massa mättat fett, brödet innehåller (som oftast) mycket tillsatser och snabba kolhydrater. Och mandelmassan är onekligen en kaloribomb med allt socker.

Så, semlan innehåller massa kalorier, tomma kalorier, och väldigt få nyttiga ämnen överhuvudtaget. Ska vi bry oss om detta?

Nej, egentligen inte. Vi förespråkar 20/80 regeln. Det vill säga, att i alla fall 80 procent av det du äter ska vara nyttigt så du kan med gott samvete unna dig godsaker några gånger i veckan. Du kan dessutom se till att äta lite mindre av annat dagen du äter en semla och/eller träna lite extra.

Faktumet att du ens läser denna sida betyder att du sökt på hur många kalorier en semla innehåller och är orolig över om du kommer gå upp i vikt. Svaret är att det gör du inte av en enstaka semla då och då.

%d bloggare gillar detta: