Stress gör håret grått och sju andra hälsomyter du kan bortse från

Det vimlar av hälsomyter

Populära amerikanska hälsosajten Health.com skrev nyligen om hälsomyter som vi gott kan avfärda en gång för alla (nåja). Vi på Nyttigt gillar att avfärda myter och publicerar därför godbitarna från artikeln.

De åtta största myterna om hälsa

  • ”Du bör dricka minst åtta glas vatten per dag”. Inte sant. Mat, juice, grönsaker, frukt etc. innehåller också mycket vätska, så oftast behöver du inte komplettera med flera glas extra vatten.
  • ”Du får dålig syn av att läsa i dålig belysning”. Denna myt är äldre än glödlampan. Förmodligen förmanade grottmammorna sina barn att inte läsa i grottans dåliga sken. Det finns dock inget som tyder på att vår syn försämras av att läsa i dåligt ljus.
  • ”Stress gör ditt hår grått”. Det finns massor av bevis för att stress är skadligt för kroppen på flera olika sätt, men inga bevis talar för att stressen orsakar grått hår.
  • ”Kaffe är onyttigt”. Nix. Kaffe är helt okej! Den kanske värsta myten av dem alla vad det gäller kaffe är det skulle vara skadligt för hjärtat.
  • ”Att fasta tar kål på förkylningen”. Nu är kanske inte denna myt den mest utbredda i Sverige, men hur som helst så har inte kosten någon betydelse för virusets förlopp. Virus brukar ta cirka tio dagar på sig att lämna kroppen oavsett hur mycket, eller lite, du äter. Se dock till att få i dig tillräckligt med vätska”.
  • ”Du blir sjuk av att vara kall”. Nej, kyla försämrar inte immunförsvaret. Däremot kan plötsliga temperaturförändringar få till exempel symptom på influensa att visa sig snabbare.
  • ”Färska frukter och grönsaker är alltid det nyttigaste alternativet”. Inte nödvändigtvis.
  • ”Ägg höjer kolesterolen”. Detta är en mycket svårlivad hälsomyt som vi får hoppas dör ut snart. Ägg är mycket bra näring! Ny forskning har visat att det inte är kolesterolet som är den stora boven vad det gäller hjärtsjukdomar, utan snarare mättat fett och transfetter i vår diet.
%d bloggare gillar detta: