Är kaffe nyttigt eller onyttigt? Om riskerna och hälsofördelarna med den svarta drycken

Kaffe innehåller koffein som är en centralstimulerande, alltså uppiggande, drog. Koffein är dessutom milt vätskedrivande. Denna drog anses dock vara ganska harmlös, och det finns inga allvarligare biverkningar (såvida man inte är allergisk) trots mycket omfattande studier, och koffein är heller inte fysiskt beroendeframkallande.

Forskningen kring kaffe gör hela tiden nya framsteg, och i början av 2016 släppte forskare vid Uppsala universitet en rapport som visar att kaffe påverkar kroppens biologiska ålder, kaffet gör oss yngre. Enligt de svenska forskarna, som utvecklat en ny metod att fastställa åldern hos en människa genom blodprov, (som mäter förekomsten av flertalet markörer för hjärtsjukdomar och cancer) kan 3 koppar kaffe om dagen minska din biologiska ålder med upp till 5,6 år. Andra exempel från studien: den som äter fet fisk 3 gånger i veckan är biologiskt 4 år yngre. Rökning ökar den biologiska åldern med 2,3 år, och 3 burkar, eller mer, läskedryck i veckan ökar den biologiska åldern med 5 år.

För inte alltför längesedan fanns det en uppfattning att kaffe kunde orsaka såväl hjärtsjukdomar som cancer. Problemet var att forskarna slarvade med att ta hänsyn till faktorer som att de som dricker mycket kaffe också ofta uppvisar andra högriskbeteende som att de tränar för sällan och röker.

Dock har man kunnat hitta ett visst samband mellan högt kolesterol och ett stort, regelbundet intag av ofiltrerat kaffe. Dessutom har en studie påvisat att människor som har en specifik (som är ganska vanlig) genetisk mutation som leder till att koffeinet bryts ner långsammare i kroppen löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

Personer som lider av ångest bör undvika kaffe eftersom koffeinet kan förvärra ångest hos vissa individer. Kaffe kan dessutom skapa rastlöshet, sömnproblem och magproblem hos vissa människor. Men för de flesta individer är hälsofördelarna större än riskerna med kaffe.

Men, så, är kaffe nyttigt?

Ja, onekligen är det så. Visserligen innehåller inte kaffe massor av mineraler, vitaminer och fibrer, men massor av antioxidanter (ämnen som skyddar kroppens celler och håller oss unga och friska)!

En kopp kaffe är nyttig då den innehåller antioxidanter

I en några år gammal studie utförd av en professor i Scranton, USA, undersökte man hur mycket antioxidanter som finns i olika livsmedel, som te, kaffe, nötter, oljor, frukt, kryddor och andra produkter som vi äter dagligen.

Undersökningen kom fram till att kaffe innehåller mest antioxidanter, följt av te, bananer, torkade bönor, och majs.

Kaffe har i andra studier bevisats skydda mot bland annat diabetes, gikt (i en studie utförd på män över 40 år), Alzheimers, demens och cancer. Japanska forskare konstaterade att de som drack kaffe dagligen löpte hälften så stor risk att drabbas av levercancer jämfört med de som inte dricker det alls. Enligt dem räcker det med en eller två koppar kaffe om dagen för en skyddande effekt, och tre till fyra koppar om dagen ökade skyddet från ämnena i kaffe ytterligare.


Det bör också noteras att under slutet av 2000-talet har fler och fler forskare kommit fram till att det inte är någon större idé att utföra studier på effekterna av intaget av enskilda livsmedel. Det verkar som om olika antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra ämnen samspelar i olika typer av mat och drycker. Se därför till att äta balanserat och varierat. För övrigt kan nämnas att det visat sig att mjölk i kaffet inte minskar kroppens upptag av antioxidanter från kaffet. Du kan alltså med gott samvete fortsätta att hälla mjölk i kaffet om du så önskar.

Kaffebönor

Enligt vissa höjer ämnen i kaffet ämnesomsättningen och hjälper därför till att hålla vikten eller gå ned i vikt. Det finns dock inga egentliga bevis för att detta skulle vara fallet. Kaffe är nyttigt, men det är ingen dietdryck.

Källor: Journal of Nutrition
2010, Volume 140, Pages 259-263 (angående mjölk och upptaget av antioxidanter från kaffet), Mayoclinic, Donald Hensrus, uu.se

7 svar på ”Är kaffe nyttigt eller onyttigt? Om riskerna och hälsofördelarna med den svarta drycken”

Inga kända biverkningar? Det finns folk som har dött av koffeinöverdos, det kallar jag en biverkning. Dessutom är det visst beroendeframkallande.

Hej, Bengt. Ändrade till inga allvarligare biverkningar. Det finns dock ingen koppling mellan för tidig död och kaffe. Att man sedan kan dö av en överdos koffein är en helt annan sak. Ett fysiskt beroende är heller inte samma sak som ett psykiskt beroende. Slutligen, tesen att kaffe är nyttigt är som allt annat vad det gäller hälsa verkligen inte skrivet i sten. Vi tror dock, som artikeln beskriver, att kaffe är mer nyttigt än vad det är onyttigt.

Kaffe är starkt vätskedrivande. Därför kan det vara lämpligt att dricka ordentligt med vatten under dagen för att kompensera det man kissar ut. Större mängder kaffe kan ge halsbränna, då saltsyrautsöndringen ökar. Om man har magkatarr eller gallsten är det därför ide´ att ligga lågt i mängden kaffe per dag. Kaffe innehåller ämnen (tanniner/garvämnen och klorogensyra) som kan hindra upptaget av vissa mineraler som järn tex. i samband med måltider, vilket kan vara ogynnsamt för tonårsflickor och gravida kvinnor speciellt. Koffeinet är beroendeframkallande, då det ger abstinenssymtom, ofta i form av huvudvärk, när man inte får i sig koffeinet. Det finns en individuell styrka på de stressreaktioner som kan uppträda vid för stort koffeinintag. Den sk ”kaffedarren” uppträder om man får i sig mer än vad kroppen kan bryta ner under en viss tid. Det är vanligt att man vill ha något sött till kaffekoppen och då blir det ofta fikabröd, vilket kan ge risk för överkonsumtion av energi= tomma kalorier för den som vill hålla vikten eller gå ned i vikt. Att ”fika” och ta en fikapaus tillsammans är ett trevligt sätt att umgås, men det är inget som säger att det måste vara just kaffe och bakverk.Hög kaffekonsumtion har visat sig öka risken för tidiga missfall och möjligen hämmad tillväxt av foster. Därför råds gravida kvinnor att vara måttliga i sin kaffekonsumtion. Det är också olämpligt att dricka kaffe på kvällen om man har svårigheter med sömnen. Högt blodtryck kan också bli en följd av det ökade påslaget av stresshormonerna. Vid rostningen bildas rostningsämnen som enligt en del källor har ansetts vara cancerframkallande. Kokt kaffe har också visat sig öka risken för höga nivåer av det s.k. onda kolesterolet.

Jag undrar om admin bakom denna artikel är hemligt sponsrade av ett kaffe företag?
Tack Fred och Bengt för viktiga tillägg i denna ganska okritiska uppmålande bild av kaffedrickande.

Hej. Vi är inte alls sponsrade av något kaffe-företag, eller annat företag för den delen.

Bengt: Enligt dig så är en överdosering som leder till döden en biverkning.
Då dricker du inte vatten då heller?
Förstår du hur otroligt mycket kaffe du måste dricka för att överdosera och dö av koffeinet?
Dödliga doser ligger på 150-200 milligram per kilo kroppsvikt och en kopp kaffe på 15cl är på 100mg koffein. Så för en normal man på 75kg (om man går på 150 milligram/kg) så innebär det ett intag av 112,5 koppar
Då räknar jag inte ens med hur mycket av koffeinet kroppen gör av med under tiden det tar att dricka dessa koppar kaffe utan att de konsumeras i ett svep. 112,5 koppar är för övrigt 16,8 liter kaffe. LD50-dosen för vatten ligger omkring 6 liter. Du hinner alltså dö 2,8 gånger av vattenförgiftning innan du dör av koffeinöverdos.

(jag har för mycket tid)

Jag slutade dricka att kaffe för 10 år sen. Jag dricka endast olika ört te. Jag upptäckte nyligen rostade kaffe bönor som jag hittade och har börjat äta dem. Är det nyttigare än att dricka dem? Jag tycker om kaffe smaken och börjat äter 70% chocolate med 2.7% ristet kaffe som Marabou har i sin sortiment.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: