De mest uppmärksammade nyheterna inom hälsa under året som gått

Vi har analyserat vilka hälsonyheter som fått mest internationell uppmärksamhet under 2015.

Hälsonyheter

  • I oktober rapporterades det att en 30-årig rysk man anmält sig sig frivilligt att genomgå världens första huvudtransplantation. Doktorn Sergio Canavero och hans team på 150 kirurger och sjuksköterskor (!) kommer utföra operationen, om allt går enligt planerna, i december 2017. Operationen kommer ta 36 timmar, och kosta ungefär 11 miljoner dollar. Många läkare ställer sig dock av förestående skäl mycket skeptiska till att det här någonsin kommer att bli av då det enligt dem är en alldeles för komplicerad operation.
  • Antikolinerga läkemedel som bland annat används för att minska slembindning, som lugnande och som sömnmedel, (Propavan och Benadryl är exempel på sådana läkemedel) har länkats samman med en högre risk för att drabbas av alzheimer eller demens.
  • I början på året rapporterades det att juice gjord på rödbeta sänker blodtrycket. I undersökningen drack patienterna 25 cl rödbetsjuice om dagen i 4 veckor.
  • I februari föll bomben med nyheten att det ämne som används för att färga cola-drycker är cancerframkallande. Forskarna fastställde att så lite som en burk om dagen kan innebära att man får i sig för mycket av det cancerframkallande ämnet 4-MEI. Värt att notera är att det också visat sig att flera light-varianter av cola-drycker innehåller mer av detta ämne.
  • I augusti kom den glada nyheten att amerikanska myndigheten FDA godkänt medicinen Flibanserin, som är ett ”Viagra för kvinnor”.
  • På Scripps Research Institute i Jupiter, Florida, har man utvecklat en ny medicin för att hålla viruset HIV i schack. Det kommer dock ta många år innan man ens kan inleda försök med att testa medicinen på människor. Det är dock betryggande att forskningen fortsätter göra viktiga upptäckter i kampen mot denna hemska sjukdom.
  • I början på året rapporterades det också att brist på träning är dubbelt så dödligt som fetma.
  • Flera positiva och uppmärksammade nyheter kring kaffes påverkan på hälsan har publicerats under året. Bland annat löper man mindre risk att drabbas av hudcancer om man dricker kaffe (de som dricker  minst 4 koppar om dagen löper 20 % mindre risk).
  • I mars skrevs det om hur bara en halvtimmas förlorad sömn påverkar ämnesomsättningen och vikten. I en studie, som man följde upp efter 12 månader, kunde forskarna notera att för varje halvtimma förlorad sömn under veckodagarna kunde man se ett samband på en 17 % ökad risk för övervikt och en 39 % ökad risk för insulinresistens.
  • Den 26/10 vältes Internet då bacon och korvälskare världen över fick beskedet från WHO att de numera klassificerar charkuterier som cancerframkallande. Rött kött överlag fick samtidigt benämningen ”troligt cancerframkallande”. Många kritiker menar dock att den ökade risken för att drabbas av cancer trots ett högt intag av exempelvis bacon är relativt liten.

 

%d bloggare gillar detta: