Rött kött kan leda till diabetes och cancer

Behandlat kött som hamburgare, bacon, korvar och andra charkuterier ökar kraftigt risken för att man ska utveckla diabetes.

[Uppdatering 26/10 2015] WHO klassar för första gången charkuteriprodukter (som skinkor, pastejer och korvar) som cancerframkallande. Annat rött kött, inklusive lamm, ko och gris klassas som ”troligt cancerframkallande” (bevisen är ännu inte lika överväldigande som för charkuteriprodukter).

Rött köttDet är forskare på Harvard som publicerade dessa något alarmerande rön i American journal of Clinical Nutrition (10/8, 2011). (obs, information om en nyare studie som involverar rött kött och mejeriprodukter längre ner i artikeln).

Till och med ett blygsamt dagligt intag av 50 gram behandlat kött, som en korv eller några skivor bacon, ökar risken att man ska utveckla diabetes med 51 procent. Det är dock inte bara behandlade köttvaror som är farliga i sammanhanget. Alla former av rött kött, som kotletter eller filéer, ökar risken för diabetes. Dock rör det sig vad det gäller obehandlat rött kött ”bara” om en ökad risk med 19 procent.

Forskarna vid Harvard rekommenderar att man äter så lite rött kött som möjligt och istället ersätter det med mer hälsosamma alternativ som nötter, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, etc. Dessa alternativ minskar risken att man ska drabbas av diabetes med 23 procent.

Sedan tidigare har man varnat för hur ett högt intag av kött, i synnerhet då charkvaror, ökar risken för att man ska utveckla cancer.

Alla dessa varningssignaler får dock inte värst mycket uppmärksamhet i Sverige där man fortfarande istället fokuserar mer på intaget av kolhydrater i allmänhet och socker i synnerhet.

Världscancerfonden rekommenderar att man helt avstår från att äta behandlade charkuterier och att man äter högst 300 gram obehandlat rött kött i veckan.

[uppdatering 5/3 2014]

I det senaste numret av tidskriften Cell Metabolism har det publicerats en studie som visar på riskerna med att få i sig mycket protein från rött kött och mjölk. Forskarna har följt fler än 6000 amerikanska män under 20 år. De män som i medelåldern har högst intag av mejeriprodukter och kött löper också en fyra gånger större risk att dö av cancer inom en 18-årsperiod. Den totala dödligheten, alla dödsorsaker inräknade, ökar med hela 75 procent för samma grupp av män.

Enligt Valter Longo som varit högsta ansvarig för denna studie är det nästan lika skadligt för hälsan att hålla sig till en diet med mycket proteiner som det är att röka. Detta är dock inget nytt, bara något vi glömmer bort emellanåt. Till exempel noterade forskare  att dödligheten i hjärtsjukdomar steg i polen fram tills efter att Berlinmuren föll och man inte längre fick subventionerade köttransporter och istället i huvudsak började leva på vegetabiliska oljor och frukt.

 

3 svar på ”Rött kött kan leda till diabetes och cancer”

skulle kött dvs innehåller fett ge diabetes som är en brist på insulin eller resistens mot insulin????? Var finns det skadliga sockret i kött??? Tror ni att vi är idioter eller?? Är ni riktigt kloka? Och var kommer alla typ2 diabetiker ifrån då? De har ju försökt sluta med fett och äter som regel en kolhydrat diet!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: