Sågpalmetto mot förstorad prostata och problem med urinblåsan -hjälper den?

Saw Palmetto
Sågpalmetto

Sågpalmetto (Serenoa repens) har länge varit en mycket populär naturmedicin mot urinträngningar, överaktiv blåsa, förstorad prostata, etc. Den palmliknande växten Sågpalmetto har sitt ursprung i Nordamerika (Saw Palmetto). Indianerna har ätit bären från Sågpalmetto i flera tusen som läkemedel mot bland annat urinvägsinfektioner, könssjukdomar, irriterade slemhinnor och prostataförstoring.

Sågpalmetto ingår i flera olika populära naturläkemedel för män som har godartade problem med blåsan och prostatan, som till exempel Curbisal.

Fungerar Sågpalmetto då? Leder till att man till exempel behöver gå upp och kissa mindre sällan på natten? Hjälper den till vid godartad prostataförstoring? Svaret är tyvärr lite deprimerande och lutar åt ett nej. Det finns visserligen en del undersökningar och en hel del anekdotiska bevis för att Sågpalmetto verkligen hjälper en hel del män som har problem med godartad förstorad prostata eller urinblåsan. Bevisen är dock mycket svaga och skulle så att säga inte gälla i rätten.

Enligt Sahlgrenska sjukhuset ger man inte Sågpalmetto till sina patienter och hänvisar till en noggrann undersökning som drog slutsatsen att man inte kunde skilja symptom på männen som fick sockerpiller från de som fick Sågpalmetto i höga doser dagligen. De förbättringar som uppvisades vad det gällde förmågan att urinera och prostatans storlek var med största sannolikhet en placeboeffekt.

Artikelförfattare har för övrigt kronisk prostatit och har testat de flesta naturläkemedel som finns för att bota denna åkomma, varav Sågpalmetto har i olika former (som i Curbisal) testats under åren. Det gav dock ingen synlig effekt.

Jag tycker dock helt klart för dig som är man och har olika problem med att kissa och lider av en godartad prostataförstoring att pröva på Såpalmetto! Det kan inte skada.

Det finns också indikationer på att Sågpalmetto skulle få håret att växa tillbaka hos män, att den skulle hjälpa mot förkylningar och andra infektionssjukdomar, mot hosta, halsont, bronkit och astma. Dessutom hävdas det att Sågpalmetto till och med förstorar brösten hos kvinnor.

Det finns dock inga relevanta undersökningar utförda på ovanstående effekter av ämnet.

Biverkningar Sågpalmetto:

Den kan interagera med till exempel blodförtunnande mediciner som Waran. Det har även rapporterats att den kan förekomma biverkningar i form av lätt illamående och en krånglande mage, etc.

2 svar på ”Sågpalmetto mot förstorad prostata och problem med urinblåsan -hjälper den?”

Extremt intressant artikel, kul att du ägnar en artikel åt hur man kan behandla förstorad prostata också. Jag är övertygad om att det finns Naturmedicin som kan påverka, frågan är om det är Sågmalmetto eller inte. Känns ju som placeboeffekt som du säger, men ack så intressant.

Tack! Faktum är att jag en gång i tiden planerade starta en sajt för män som lider av olika prostataproblem. Det är sorgligt hur lite det pratas om till exempel prostatit/LUTS och hur lite forskning som verkar utföras. Många lider i tysthet. Jag lovar dock att det kommer fler artiklar om ny forskning och nya mediciner. Läsare får väldigt gärna hjälpa till genom att skicka länkar till mail@nyttigt.eu

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: