Frysta grönsaker innehåller mer näring än färska grönsaker

Feeling spicy...
Frys grönsakerna direkt när de är färska

Vi som älskar grönsaker har det inte så lätt i Sverige. Det dåliga vädret och den urlakade jorden ger inte direkt optimala förhållanden för våra grönsaker att frodas. Dessutom är svensk handel mästare på att bilda inofficiella priskarteller och priserna på grönsaker är därför mycket högre här än i de flest andra EU-länder.

De goda nyheterna är dock att en undersökning utförd av institutet för matforskning i Storbritannien har konstaterat att frysta grönsaker bevarar mer näringsämnen än färska grönsaker. Detta beror på att grönsakerna plockas när de är färska och bevaras direkt genom snabbfrysning. Detsamma gäller förmodligen frysta bär och fryst frukt.

Många kunder, enligt undersökningen, tror att grönsakerna i grönsaksdisken på varuhusen som oftast är högst fyra dagar gamla, men det visar sig att det ofta kan ta upp till två veckor från att en grönsak lämnat marken tills att den landar på våra tallrikar. Frysta grönsaker är alltså ofta nyttigare än grönsakerna du plockar från grönsaksdisken. Detta är för övrigt inte första undersökningen som visat att frysta grönsaker i regel innehåller mer näringsämnen. En svensk forskare konstaterade detta redan på 1950-talet.

De allra nyttigaste grönsakerna är de som man äter direkt vid skörd, men möjligheten till denna lyx är få förunnat. Särskilt i Sverige.

Från grönsaksdisken till middagsbordet kan gröna bönor ha tappat upp till 45 % av sina näringsämnen, broccoli 25 % och blomkål 25 % och ärter upp till 15 % konstaterar livsmedelsforskarna.

Ska man köpa frysta grönsaker hellre än färska?

Ja, varför inte egentligen. De är som regel billigare, och väldigt behändiga eftersom de ofta är färdighackade, och de håller upp till en månad utan att tappa några viktiga näringsämnen.

Det rekommenderas för övrigt att du äter cirka 500-1000 gram grönsaker i veckan.

Källa:

Daily Mail

%d bloggare gillar detta: