Bakfull idag? Går det att lindra eller bota symptomen vid en bakfylla?

Early One Morning
Vissa upplever bakfylla som jobbigare än andra

Många som dricker sig berusade mår också mer eller mindre dåligt dagen efteråt. De drabbas bland annat av ångest, nedstämdhet, illamående och huvudvärk. Många lider till och med av en baksmälla flera dagar efter att de varit fulla.

Även om alkoholen gått ur kroppen på eftermiddagen efterföljande dag kan många känna sig lite groggy eftersom man sover sämre när man är alkoholpåverkad och sömnbrist försämrar våra kognitiva förmågor.

Det finns inga egentliga mediciner eller huskurer som botar en bakfylla (läs dock de senaste rönen från Australien nedanför), men eftersom vi kissar ut en hel del ämnen som är nyttiga för kroppen när vi dricker alkohol så kan det lindra att äta livsmedel som innehåller just dessa ämnen. Bananer, kronärtskocka och tomater är bra mot bakfylla och det rekommenderas överlag att man äter så mycket nyttiga saker som möjligt dagen efter.


Det finns också studier som pekar på att kolhydrater får igång vår förbränning fort, och att kött innehåller enzymer som kompenserar skadan som alkoholen gjort. En klassisk pizza när man är bakfull kanske inte är helt fel med andra ord. Glöm dock inte att pizzan innehåller otroligt mycket kalorier, och för lite vitaminer och mineraler (ät sallad till).

Undvik att bota din bakfylla med värktabletter, och träning. Värktabletterna kan innebära ytterligare en belastning för levern och träning när man är riktigt trött och sliten är ofta rent kontraproduktivt.

Testa honung på rostat bröd istället

Brittiska kungliga sällskapet för kemi hävdar med bestämdhet att naturliga sötningsmedel är det perfekta botemedlet mot bakfylla. De menar att fruktoset som återfinns i honung (och även sirap) har en perfekt kemisk struktur för att bryta ner alkoholen till harmlösa biprodukter. Den perfekta kombinationen enligt britterna är honung på rostat, vitt bröd (som i sig innehåller ämnen som hjälper till att bryta ner alkoholen). Dessutom har det, enligt en annan undersökning, visat sig att honung, cirka 4 matskedar om dagen minskar sockersuget. Denna strategi fungerar ypperligt på undertecknad, men honung på rostat bröd mot bakfylla? Sådär.

Mer effektivitet är kombinationen citron (som bland annat renar levern) och den mytiska Manukahonungen, som det finns tusentals positiva forskningsrapporter kring.

Nya rön på hur man kan förebygga baksmälla

Enligt australiensiska, statliga forskare kan asiatisk päronjuice förebygga baksmälla. Det är asiatiska päron (se bilden nedan på nashi-päron) som man undersökt effekterna av. Då resultaten var så lovande kommer man även påbörja arbetet med att testa om olika typer av västerländska päron har samma effekter. Egentligen studerade forskarna innovationer inom trädgårdsodling när de av en ren slump upptäckte att de som dricker päronjuice innan de börjar dricka alkohol uppvisar mindre koncentrationer av alkohol i blodet dagen efter. Dessutom minskar kuren bakfylle-symtom, i synnerhet märktes denna effekt på att de som druckit päronjuice hade bättre koncentrationsförmåga dagen efter. Detta, enligt forskarna, har sin förklaring i att päronen innehåller ämnen som påverkar de enzym som är inblandade i alkohol-processen i kroppen. Päron är dessutom bra mot kolesterol, förstoppning och inflammationer.

Päron mot bakfylla

Varför blir man bakfull och är vissa sorters alkohol värre än andra?

Det är ett stort stressmoment för kroppen när man blir berusad, och den största boven av dem alla är vätskebristen (utöver kongener, se mer om dem nedan) som uppstår när man dricker alkohol eftersom alkoholen är mycket vätskedrivande.

Vissa beteenden leder till en större risk att man blir bakfull, som till exempel att man röker cigaretter eller tar droger i samband med att man dricker, eller att man rubbar sina normala sömnvanor eller att man äter mindre än vanligt vid de tillfällen man intar alkohol.

Många säger sig dessutom bli mycket mer bakfulla om de blandar olika sorter alkohol under en och samma kväll, som vin, sprit och öl. Mörka alkoholsorter, som rött vin, lär också förvärra baksmällan för en hel del, även om det gjorts lite forskning på området. Alkoholforskare har konstaterat att vissa sorters alkohol (som vodka, gin, brandy och whisky) innehåller mer dåliga biprodukter än andra som bidrar till baksmällan.

Den bästa kuren för att undvika illamående och ont i huvudet dagen efter är alltid att dricka mindre kvällen före. Hur tråkigt råd det än må vara.

Det sämsta tipset mot bakfylla är förmodligen att ta sig en återställare. Visserligen lindrar återställaren symtomen för många, men samtidigt gör den att det tar ännu längre tid för kroppen att göra sig av med alkoholen, och ökar risken för beroende i framtiden.

Vilken typ av alkohol blir man minst bakfull av?

Agave växt
Tequila är gjord på Agave

Kongener är en typ av kemiska biprodukter som uppstår i jäsningsprocessen av alkohol (i synnerhet i de typer av drycker som lagras länge i ekfat). Man vill med andra ord ha så lite kongener som möjligt i sin alkohol-sort. Ju mörkare alkohol ju mer kongener innehåller den. Det finns viss forskning och massor av anekdotisk bevisföring som tyder på att den typ av alkohol (det är bland annat av den anledningen den är otroligt trendig i Hollywood just nu) som man faktiskt blir minst bakfull av är Tequila, gjord på Agave-växten.

Först och främst. Det är Tequila av sorten 100 % Agave som gäller (kostar från cirka 500 kronor och uppåt för 50 centiliter på Bolaget). Välj sorten som kallas ”Silver” då den färgade guld-varianten av Tequila innehåller fler tillsatser. Står det inte 100 % Agave på flaskan kan du lika gärna dricka vodka, eller liknande.

Tequila innehåller också väldigt lite socker, samtidigt som Agave (växten som Tequila är gjord av) i sig har visat sig reglera blodsockerhalten.

Just sockerhalten i den typ av alkohol (eller vad man tillsätter själv till drycken) verkar för många vara väldigt avgörande för hur bakfull man blir. Testa till exempel att köpa en flaska vin med så låg sockerhalt som möjligt (det varierar mellan 3 gram till över 50 gram socker per liter vin! Studera märkningen!).

En avslutande fakta: Enligt en undersökning utförd vid Texas Universitet så förbränner kroppen vin snabbare än öl. Ett glas vin förbränns, i genomsnitt, på 54 minuter, och en sejdel öl (med motsvarande mängd alkohol) tar 62 minuter att förbränna.

%d bloggare gillar detta: