Klassisk påskmat är bra mat – men håll dig undan påskgodiset och påskmusten

Ett stort påskägg innehåller galet mycket kalorier

Påsken närmar sig med stormsteg och de flesta svenskar firar nuförtiden påsken med ungefär lika mycket god mat som man gör på julen. Faktum är att påsken blir en allt större högtid för varje år som går med ökad försäljning av mat, presenter, godis, vykort och annat som hör påsken till.

Klassisk svensk påskmat inkluderar ägg i alla dessa former och lax, sill, lamm, köttbullar och Janssons. Många familjer har dessutom lite egna traditioner vad det gäller påskmiddagen då det är mer ”tillåtet” att gå utanför ramarna jämfört med det konservativa julbordet. I vår familj till exempel är alltid en av rätterna på påskbordet Flygande Jakob.

Den traditionella svenska påskmaten är överlag nyttig, och är egentligen inte så speciellt kaloristinn för de som tänker på vikten heller. Ägg är bland det nyttigaste vi kan äta och ett ägg innehåller bara cirka 75 kalorier. Lax och sill innehåller visserligen mycket fett, men det är bra och mättande mat. Köttbullar och lamm är också helt okej, men ta det lite försiktigt med brödet och Janssons som innehåller mycket kalorier och inte är så värst mättande.

Svenskt påksbord

Påskgodis och påskmust är kaloribomber

Var främst försiktig med påskmusten. En liten flaska påskmust innehåller nämligen cirka 10 sockerbitar. En liter påskmust innehåller cirka 400 kalorier. Dock smakar påskmust light ovanligt gott för att vara en light-produkt. Om du har svårt för light-drycker ge must-light en chans innan du avfärdar den.

Den stora boven under påsken för såväl vikt som hälsa är allt godis. Självklart ska man se till att unna sig påskgodis om man gillar det, men man ska samtidigt vara medveten om att en enda plopp innehåller 42 kalorier, en pastellfisk 30 kalorier, etc. Endast ett hundra gram (beroende på vad du fyller påskägget med) lösgodis innehåller från 300 upp till 600 kalorier! Ett stort påskägg kan innehålla upp mot ett kilo godis. Det blir alldeles för mycket socker, färgämnen och annat som man inte vill att barnen ska få i sig. Inte de vuxna heller för den delen.

Många har den filosofin att barnen ska få äta i princip hur mycket godis de vill då det är påsk, men försök skära ner på mängden och fyll hellre påskäggen med små leksaker istället för godis! Det är onödigt att låta barnen redan i tidig ålder förknippa högtider med ett stort och tillåtet intag av socker och mättat fett. Läs om ett intressant (och ganska skrämmande) amerikanskt experiment på barn och kalorier i samband med högtider.

%d bloggare gillar detta: