Om bipollen – om hälsoeffekter och var man kan köpa det etc.

Bipollen har sedan länge använts av olika kulturer världen över. Redan i det gamla Egypten lades bipollen i faraonernas gravar för att ge näring i nästa liv. I Kina har man använt det i medicinskt syfte i tusentals år och redan för 2 500 år sedan skrev Hippokrates, ”fadern av modern medicin”, om bipollen i sina böcker. Man har även hittat referenser om bipollen i indisk historia.

Men vad är bipollen?

Nyttigt bipollen

Bipollen är pollen från växter och blommor som har klumpats ihop med nektar. Dessa klumpar fastnar sedan på binas bakben som sedan skrapas av när bina ska tränga sig in i bikupan. Dessa ”restprodukter” kallas bipollen.

Bipollen innehåller en rad hälsofrämjande näringsämnen för våra kroppar. Forskare har hittat mer än 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 22 aminosyror och 27 mineraler och menar att bipollen har en högre halt av vitaminer än frukt och grönsaker. Det innehåller även en stor mängd proteiner.

De goda hälsoeffekterna är många. Studier har visat en ökad styrka och energinivå, förebyggande mot inre blödningar, åderförkalkning och benskörhet. Bakterietillväxt kan hämmas och infektioner kan förebyggas. Tack vare det rika innehållet på proteiner och andra näringsämnen har man sett positiva effekter på muskeltillväxt och återhämtning. Andra goda hälsoegenskaper som ökad sexlust och syreupptagning, starkare immunförsvar och bättre koncentrationsförmåga och förbättrad minnesförmåga för att nämna några fler hälsoeffekter.

Det finns även forskningsstudier där man har behandlat kvinnor med PMS- och klimakteriebesvär med bipollen. Dock behövs det bättre och större studier för att ge ett pålitligt resultat. Överlag har inte forskningen (det har dock inte gjorts värst mycket forskning i ämnet) kunnat påvisa att just bipollen innehåller några specifika ämnen som botar specifika åkommor eller sjukdomar. Det som gör det till ett exceptionellt bra livsmedel är helt enkelt den höga halten näring det innehåller.


Är bipollen farligt?

En forskningsgrupp i Braslien har undersök bipollen och allergi. Experimentet utfördes på möss som var allergiska och som fick små extrakt av bipollen. Resultatet blev att mössen fick minskade allergiska besvär och studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Ethnopharmacolocgy. Detta är dock inte testat på människor och därför rekommenderas pollenallergiker att inte äta bipollen då det finns en risk att få en allergisk reaktion mot bipollen. Det rekommenderas också att gravida kvinnor undviker bipollen, och individer som äter blodförtunnande mediciner likaså.

Det bästa med bipollen att man inte behöver så stor mängd för att tillgodose vårt näringsbehov. Man rekommenderar en vuxen ett maxintag av 20 – 30 gram per dag. Dock ska man börja med små mängder, ungefär en ¼ tesked, för att se så att man inte får några biverkningar. Biverkningarna kan huvudvärk, illamående och ge en laxerande effekt.

Oftast intar man bipollen genom att ha den direkt på yoghurten eller filmjölken som müsli. Man kan även ha den i desserter och sallader. Bipollen finns även att fås som extrakt i tablettform, men det rekommenderas inte då det är så enkelt att förtära bipollen i dess naturliga form. Själv brukar jag använda det som strössel på smoothies. Den lite nötigt, söta smaken och härliga tuggmotståndet gör bipollen till det perfekta, nyttiga strösslet.

Här kan du köpa bipollen online

De flesta hälsokostbutiker har bipollen, men det är något billigare (i regel) att köpa det på nätet. Vi rekommenderar svensktkosttillskott.se som har bra produkter och priser (i min lokala butik kostar en påse bipollen cirka 70 kronor mer!)

%d bloggare gillar detta: