Balsamvinäger – adelns svarta guld är hemligheten i maffians fantastiska såser

En exklusiv flaska balsamvinäger

Balsamvinäger har sin högborg i norditalienska Modena. I en eller annan form har balsamvinäger funnits i över tusen år. Den trögflytande och mörka vätskan, som är en form av ättika tillverkad på druvor, kallas i Italien för ”adelns svarta guld”. God balsamvinäger är nämligen ganska dyr. Visst finns det billigare varianter på ICA och Konsum, men skillnaden i smak på en flaska som kostar 50 kronor och på en flaska riktig balsamvinäger som kostar några hundra kronor är enorm.

Den dyraste balsamvinägern kostar flera tusen. Det finaste märket är Aceto Balsamico Tradizionale, som lagras i minst 12 år innan den är färdig. Den allra mest exklusiva sorten lagras i 25 år. Druvan som används i tillverkningen av balsamvinäger heter för övrigt Trebbiano.

Balsamvinägern är en utmärkt krydda att ha i köttfärssåsen, eller tomatsåsen precis i slutet av tillagningen (vinägern är nämligen värmekänslig). När fru Soprano i ett avsnitt av den legendariska TV-serien om den italienskättade maffian i New Jersey avslöjade att hemligheten i hennes fantastiska såser är balsamvinäger ökade försäljningen av denna gudomliga produkt med flera hundra procent i USA.

Balsamvinäger droppas ofta på en bit rött grillat kött, fisk, eller kyckling i Italien. Den används också för att piffa upp till exempel bönsoppor, stekta ägg och sallader, eller droppas sparsamt över frukt som jordgubbar och päron. Italienarna har dessutom sedan länge insett att balsamvinäger ringlad över vaniljglass skapar en alldeles utsökt efterrätt till maten! Vid vissa tillfällen händer det också att man dricker några centiliter av den allra finaste balsamvinäger rent eftersom den anses ha exceptionella effekter på matsmältningen.

Balsamvinäger är mycket hälsosam och de nyttiga ämnena i druvorna bevaras i tillverkningsprocessen. Vinägern innerhåller välgörande mineraler och antioxidanter. Vinäger är naturligt desinficerande och tar död på såväl mögel som baciller. Den hjälper dessutom till att återställa PH-balansen i kroppen. Traditionellt sett har balsamvinäger använts främst för att bota problem med matsmältningen och acne.

Enligt en undersökning från Arizona State University från 2006 så kan vinäger bidra till att sänka blodtrycket (det behövs mer forskning vad det gäller detta dock).

En japansk undersökning från 2010 visade att Balsamvinäger kan stabilisera kolesterolnivåer. LDL är det farliga kolesterolet som blockerar artärer. Forskarna tror att det är polyfenoler, som denna typ av vinäger innehåller rikligt, som verkar skyddande.

Härlig vinägerBalsamvinäger har ett lågt GI-värde och hjälper till att hålla blodsockret i schack. Många rekommenderar att man har lite vinäger i maten för att känna sig mätt längre.

En matsked balsamvinäger innehåller cirka 15 kalorier och mer än så behövs inte för att förvandla en god tomatsås till en fantastiskt god tomatsås! Dessutom gör den vinägern till ett mycket gott och smalt alternativ att använda som salladsdressing.

%d bloggare gillar detta: