Mat som är bra mot finnar – ny studie ger råd om naturligt botemedel mot acne

En ny norsk studie har visat att en diet bestående av grönsaker och andra produkter med lågt gi-värde skyddar mot acne, finnar.

Universitetet i Oslo genomförde en stor undersökning med över 4000 ungdomar, och upptäckte bland annat ett starkt samband mellan ett lågt intag av grönsaker och förekomsten av acne-besvär hos unga flickor. Det verkar således som om en diet bestående av mycket grönsaker och lågt gi-värde är mycket effektivt för att förebygga finnar. Satsa således på spenat istället för vitt bröd om du vill undvika acne!

Man har tidigare konstaterat att massor av frukt och grönsaker i kosten är bra mot finnar. Dessutom tros koffein uppmuntra finnarna att växa, så undvik kaffe och tee. Mat som baljfrukter (bönor och ärter) anses också motverka acne. Det är också viktigt att du dricker tillräckligt med vatten.


Det finns också en teori om att mat som innehåller vitaminet B12 uppmuntrar tillväxten av finnar. Mat som innehåller B12 är exempelvis mjölk och mjölkprodukter, ägg och kött. Men att undvika ägg och kött i kosten kan för många leda till näringsbrist då de innehåller mycket annat bra. B12 bidrar dessutom, bland annat, till nervsystemets funktion. Så detta sista kostråd för att undvika finnar bör tas med en stor nypa salt.

Men det råder liten tvekan om att socker är dåligt, och grönsaker och frukt är bra för dig som lider av acne!

2 svar på ”Mat som är bra mot finnar – ny studie ger råd om naturligt botemedel mot acne”

Hej

Jag är en kille på 23 år, jag skulle vilja både gå upp i vikt ca 5 kg samtidigt försöka förbättra min hud, för att gå upp i vikt ska man äta fet mat, fet fisk, dricka mjölk, ost eller keso m.m till frukost vitt bröd osv, men allt detta är ju onyttigt för huden . Jag har acne problem och allt detta är ju emot acne, hur ska man då göra? förvirrad.
mvh och tack på förhand

Hej Kavve,

Jag har själv haft erfarenhet av acne, men för mig har det handlat om finnar på ryggen. Monstruösa sådana.

Under åren har man lärt sig, och jag kan konstatera att mjölk och bröd i överlag är två väldigt påverkande faktorer till uppståndelse av finnar. Huden påverkas av allt som innehåller gluten. Idag är det mycket diskussion kring gluten och dess negativa inverkan på kroppen – magen svullnar upp, huden försämras (förslappas, får utslag) etc. Folk får faktiskt glutenallergi på äldre dar och det är rätt intressant hur det kan komma sig…? Något säger mig att det INTE är bra för kroppen.
Fisk, ägg (utan överdriven konsumtion), kyckling är tre fantastiska källor till muskeltillväxt. Man kan växa och lägga på sig vikt med ett bra tillskott av protein, och det får du från dessa källor. Kolla upp hur mycket dagligt intag av protein som rekommenderas till din individuella kroppsvikt.

Mina råd till dig är att satsa helhjärtat på bra mängder av protein (kyckling, lax, torsk, tonfisk, ägg) och att dra ned på kolhydratkällor såsom bröd och mjölk. 1 glas mjölk om dagen är ju inte farligt, såvida du inte är intolerant. Varför inte byta ut bröd och pasta till ris och potatis? Varför inte börja med mängder av olika grönsaker såsom broccoli, vitkål, morötter och tomater? Alla kålgrönsaker är väldigt mättande. När jag jag ’deffar’ brukar jag äta enbart broccoli som kolhydratkälla.
En sak är säker – du kan lägga på dig vikt med hård (men rätt träning) och ett stort intag av protein samt de ”goda” grönsakerna och kolhydratkällorna.

Lycka till!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: