Varning för sportdricka och energidricka efter träning

Det blir allt mer populärare med sportdrycker i Sverige. Faktum är att förra året såldes hela 14,7 miljoner energi- och sportdrycker! Energidrycker innehåller ofta, tillsammans med uppiggande ämnen som koffein, och tillsatta vitaminer en massa socker. Ett exempel på en ganska förrädisk energidryck är iste smaksatt med till exempel rött eller grönt tee som ofta förknippas med god hälsa, och till med föryngrande egenskaper.

Day 34 of 365

Problemet med såväl energidrycker som sportdrycker är helt den höga halten kolhydrater (läs socker). Många tror att förbränningen efter träningen är så hög att den utan problem slukar alla kolhydrater, och till med att de snabba kolhydraterna gör träningen mer effektiv. Många fysiologer, med stöd av de senaste forskningsrönen, varnar nu för att sätta i sig en massa kalorier, särskilt i form av snabba kolhydrater, efter träning.

Dessutom är inte förbränningen efter träning så hög som vi tror, vilket är ytterligare en anledning till att vi ska hålla oss borta från tomma kalorier, och framförallt snabba kolhydrater såväl efter som före träning.


Det sorgliga är att, om vi vill gå ner i vikt fort, finns det inga ”gratisluckor” då vi kan sätta i oss vad som helst, och hur mycket som helst. Energi- och sportdryckerna som många sätter i sig i samband med ett pass, i tron att de förbränns ändå, leder ofta till och med till en viktökning.

Det finns för övrigt väldigt lite som tyder på att det skulle ge någon som helst positiv effekt att tillsätta vitaminer i mat eller dryck på konstgjord väg. Vissa vitaminer eller mineraler har till och med visat sig vara skadliga för hälsan när man äter dem som ”onaturliga” tillskott.

2 svar på ”Varning för sportdricka och energidricka efter träning”

kan man tappa konditionen om man dricker energidrick?????! 🙂

Nej, det tror jag inte Edin… Såvida man inte dricker så mycket att man blir fet av det och får sämre flås på grund av det. 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: