Mat som skyddar hjärtat

Ta hand om ditt hjärta genom att ge det rätt sorts mat

Många forskare är oroliga för svenskens matvanor. Bland annat äter vi för mycket processat kött, som ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke. Många svenskar får i sig för mycket dåliga fetter och från animaliska produkter. Dessutom har Amerikanska Smittskyddsmyndigheten CDC precis publicerat en stor rapport som fastställer att risken för att dö i en hjärtsjukdom ökar markant om man får i sig mer än 10 procent av det dagliga energiintaget från tillsatt socker.

Men det är inte bara det vi äter som är problemet, det är också vad vi INTE äter som ökar risken för hjärtsjukdomar. Vi behöver en mer varierad kost för att få i oss mineraler och vitaminer som skyddar hjärtat.

Doktor Ignaro fick nobelpriset i medicin när han visade vilken viktig roll kväveoxid spelar i de processer som får blodet att nå ut till alla delar av vår kropp.  I nedanstående lista hittas bland annat olika typer av ”hjärtmat” som är bra för hela hjärt-kärlsystemet på grund av deras unika förmågor att främja kroppens produktion av kväveoxid.

Hjärt-kärl systemet reglerar kroppens PH och kroppstemperaturen, och har som främsta uppgift att transportera ämnen mellan kroppens celler. Detta är ett otroligt komplext system som inte kan fungera optimalt med undermåligt bränsle. Kort sagt, var rädd om ditt hjärta genom att ge det rätt sorts mat.

Mat som är bra för hjärtat

Lax innehåller rikligt med Omega 3, som bland annat påverkar nivån av inflammation i kroppen.

Linfrö är ett bra vegetariskt alternativ för att få sig mer Omega 3.

Mat som skyddar hjärtatSvarta bönor och Kidneybönor innehåller bland annat Omega 3, kalcium och rikligt med fibrer.

Mörk choklad innehåller så kallade polyfenoler som många forskare är övertygade är bra för att förebygga hjärtsjukdomar. Eftersom choklad innehåller väldigt mycket kalorier bör man dock inte gå till överdrift med konsumtionen.

Rödvin innehåller också polyfenoler som motverkar fria radikaler och främjar kroppens produktion av kväveoxid. Detta gäller dock förmodligen endast om man håller sig till 2-3 glas om dagen som mest.

Gillar du inte vin och ändå vill ha i dig rikligt med polyfenoler kan du med fördel hålla dig till röd druvjuice. Fördelen är att du kan dricka mer än högst några glas om dagen utan att riskera hälsan på andra sätt. Nackdelen är att det verkar finnas ämnen i alkoholaktiga drycker som faktiskt är bra i sig för hjärtat.

Enligt en undersökning är blåbär den mest potenta frukten, grönsaken eller bäret vad det gäller antioxidanter och skydd i form av ämnen som främjar kroppens produktion av kväveoxid.

Mandlar innehåller bra fetter, E-vitamin, magnesium, fibrer och kalcium.

Valnötter innehåller också bra fetter samt rikligt med mineraler och vitaminer.

Granatäppeljuice innehåller ämnen som sänker kolesterolet. Granatäpple är en mycket bra källa för antioxidanter.

Det finns flera vetenskapliga studier som pekar på att soja är nyttigt för hjärtat, vilket bland annat har att göra med att soja sänker kroppens kolesterol.

Grönt tee innehåller bland annat antioxidanter som skyddar kroppens celler.

Vitlök skyddar inte bara mot vampyrer och närgångna människor. Vitlöken innehåller dessutom allicin som minskar inflammatoriska processer i kroppen. Ät mycket vitlök.

 

 

%d bloggare gillar detta: