Ingefäran är en nyttig ört med massor av bra egenskaper

rhizome
Ingefärans medicinska egenskaper är kända över hela världen

Ingefära är en exceptionellt nyttig ört som bland annat är en mycket populär krydda i asiatisk matlagning och som substitut att stoppa under läppen för svenska snusare…

Ingefäran odlas i alla tropiska regioner men tros ha sitt vilda ursprung i södra Kina. Ingefäran kom till Sverige redan under medeltiden och på grund av dess medicinska egenskaper användes den som förebyggande medel mot pesten!

Vad har ingefära för egenskaper? Vad är den bra för?

Ingefära är bra mot illamående och åksjuka. Den har antiinflammatoriska egenskaper, är feberdämpande och stimulerar andningen, blodcirkulationen och hjärtat. Dessutom stimulerar ingefära aptiten och matsmältningen, och renar njurarna från gifter.


Bland annat används den flitigt av människor som lider av ledgångsreumatism, huvudvärk eller åksjuka. Den sägs också vara bra vid förkylning.

Man har gjort flertalet vetenskapligt utförda undersökningar på ingefärans läkande egenskaper och bland annat kommit fram till att ingefärsolja motverkat hudcancer hos möss, och att den kan ta död på cancerceller i äggstockarna.

skruf
Byt ut snuset mot ingefära när du vill sluta snusa

Ett lite udda användningsområde för den nyttiga ingefäran är att de som försöker sluta snusa använder sig av färsk ingefära som substitut för den lilla prillan under läppen. Tydligen lär den ge en svidande effekt under läppen som liknar snusets. Dessutom ger den förmodligen vissa stimulerande effekter som kan liknas med de uppiggande men samtidigt märkligt lugnande effekterna hos nikotin.  Detta i kombination med de avgiftande effekterna hos ingefäran gör den perfekt som en substitut för prillan!

Du kan skära loss små bitar av den färska ingefäran som du stoppar direkt under läppen, eller så kan du göra ett mer avancerat recept för ”ingefärasnus”, som till exempel att köra ingefäran i en mixer och skapa ett kramsnus av massan (som även kan blandas med till exempel riven kokos för mildare smak).

Ingefära är alltså mycket mer än bara smaksättning för kyckling och pepparkakor! Den stärker vår hälsa, botar åkommor och är avgiftande. Och så är den god förstås!

2 svar på ”Ingefäran är en nyttig ört med massor av bra egenskaper”

Ett steg fram, två steg tillbaka. « Astmatikernsäger:

[…] Startade dagen med en kopp ingefära/honungs-te, och får lov att inbilla mig att det lindrar. Ingefära ska ju vara super för immunförsvaret. Artikel på ämnet. […]

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: