Trender 2010 inom fitness – dessa former av träning blir mest populära

Inom hälsa och träningskretsar skiftar ständigt råden för hur man ska gå ner i vikt, hur man ska lägga på sig muskler, hur man ska aktivera sig på det mest effektiva sättet, och med vilka hjälpmedel etc.

Vad som gäller just nu är beroende på många olika faktorer, som ny forskning och vilka trender som styr samhället i övrigt.

Så, vad kommer bli trendigt inom fitness och vilka träningsmetoder kommer bli populära 2010?

Varje år publicerar The American Council on Exercise en rapport om topp-tio-trender inom fitness. Underlaget är baserat på ett frågeformulär som man givit ut till ett gäng ”personal trainers”, ”hälsogurus”, och experter inom hälsa och viktnedgång.


Att träna på träningsläger (Boot Camp) har återerövrat den första platsen på listan sedan förra året. Dessa, ofta inspirerade av amerikanska marinkåren, träningsläger är väldigt populära eftersom de erbjuder en hård men varierad träning för hela kroppen. Ett pass sägs kunna bränna upp till 600 kalorier. Nackdelen med dessa hårda träningsläger är dock ofta skaderisken.

Träningspass som är anpassade efter plånboken. Medlemskort för olika typer av gym har ökat (även i Sverige) ganska lavinartat de senaste åren. Detta i kombination med den ekonomiska krisen har lett till att fler och fler upptäcker att det går minst lika bra att träna hemma, med enkla redskap, som köksstolen och hallgolvet! Det är inte bara billigare utan tidssparande också. Detta hoppas vi verkligen blir en stark trend år 2010!

Specialklasser på gymmet eller träningscentret som Rock-spinning, Styrkejumpa, Afrikansk dans, Yoga och Body Attack kommer förmodligen fortsätta öka i popularitet kommande år. Program som Dansa med Stjärnorna gör sitt till för att öka populariteten hos olika former av dansträning.

Tillbaka till grunderna. Trots att utrustningen i gymmet blir alltmer avancerad är det många tränare som alltmer börjar återvända till grunderna i styrketräningen. Detta applåderar vi då ingen maskin någonsin kan mäta sig med effektiviteten hos helkroppsträning med fria vikter. Knäböj, marklyft och bänkpress regerar vare sig du vill gå ner eller öka i vikt.

Cirkelträning förväntas återigen bli riktigt hett. Detta är inte så konstigt eftersom ny forskning har visat att till exempel intervallträning som kombinerar styrketräning med motionsträning med olika grader av intensitet är en mer tidseffektiv form av träning jämfört med mer traditionella pass med endera aerobics eller styrketräning var för sig.

Kettlebells finns numera på de flesta gym även i Sverige, och förväntas bli ännu mer populärt då det passar in i trenden att träning ska innehålla många naturliga rörelser som sätter kroppens alla muskler i arbete.

50-talisterna spås att bli ännu mer aktiva då de har motivationen för och möjligheten att förbättra sin livskvalitet med fysiska aktiviteter.

”Teknologisk Fitness” i form av till exempel tv-spelet Nintendo Wii, Ipods, Cardio Cinema etcetera fortsätter att breda ut sig på fitnessmarknaden. Jag tror att vi bara sett början av detta segment.Nintendo Wii till exempel är fortfarande en relativt ung spelkonsol, och det är först nu som speltillverkarna börjat lära sig vad det är folk vill ha för träningsprogram framför tv:n. Som den är nu är den mer ett komplement till traditionell träning då den inte är riktigt intensiv nog, men speltillverkare och hårdvarutillverkare (motion plus-teknologin som släpptes av Nintendo förra året förbättrade Wii något enormt) kommer med största sannolikhet revolutionera hela fitnessindustrin vad det lider!

Organiserade tillställningar genom idrottslag eller klubbar kommer fortsatt att vara ett populärt sätt att behålla formen på, oavsett teknologiska framsteg eller forskningsrön!

Variation! ”Ny” forskning understryker gång på gång vikten av variation. Variera övningar, träningsformer och intensitet för veckans alla pass!

Vad tror du kommer bli årets största trender inom fitness och hälsa i Sverige år 2010 och det kommande decenniet? Lämna gärna en kommentar nedan.

%d bloggare gillar detta: