Därför varierar vikten – använd hellre måttband och spegel än våg för att mäta resultat

16cm a 18cm
Måttband är bättre än vågen

De flesta som vill gå ner i vikt använder sig av vågen som en måttstock för om de blivit smalare eller inte. Vågen är dock ett notoriskt dåligt verktyg för att mäta framgång vad det gäller fettförbränning.

Många äter rätt och tränar hårt men när de väger sig så står ändå vågen på plusminusnoll eller rentav en viktökning. Visserligen är hjärnan mycket bra på att lura oss och vi rationaliserar gärna bort den där påsen med Ahlgrens bilar eller pizzan vi åt till lunch, men många gånger har vår viktnedgång avstannat eller så har vi börjat gå upp i vikt igen till synes helt utan logiska orsaker.

Varför går jag då inte ner i vikt trots att jag äter rätt och tränar hårt?

Därför att vikten varierar från dag till dag. Det är väldigt många faktorer som spelar in och avgör din vikt just för tillfället. Du kanske har gått mer eller mindre på toaletten än vanligt, ditt val av mat för dagen kanske är typen av mat som drar åt sig mer vatten, eller du kanske börjat lägga på dig muskler som resultat av din träning. Muskler väger för övrigt mer än fett. Det bör dock poängteras att i de allra flesta fall när vågen diffar på ett par kilo jämfört med dagen innan beror det på vätskenivåerna i kroppen.


Kroppen är mycket komplex och den fungerar inte som en maskin. Hormoner som vi ännu inte förstår exakt hur de fungerar påverkar vårt insulin och blodsocker, vår ämnesomsättning är effektivare vissa perioder än andra, och påverkas av en rad yttre faktorer som samspelar i en mycket komplicerad symfoni. Men allt detta är egentligen irrelevant. Förutsatt att du är frisk så kommer en god kost i kombination med rörelse leda till att du går ned i vikt, eller upp i ivikt (om det är det som är målet).

Så svaret på frågan ”varför går jag inte ner i vikt?” är inte alltid ”för att du gör något fel”. Använd vågen mycket sparsamt som måttstock för dina framgångar vad det gäller fettförbränning och, för den delen, viktuppgång i form av muskler eller fett. Vågen är precis lika förrädisk när det gäller att mäta viktuppgång. Använd hellre måttband och framförallt spegeln för att mäta dina framsteg.

Ett svar på ”Därför varierar vikten – använd hellre måttband och spegel än våg för att mäta resultat”

[…] Tillbaka till grunderna. Trots att utrustningen i gymmet blir alltmer avancerad är det många tränare som alltmer börjar återvända till grunderna i styrketräningen. Detta applåderar vi då ingen maskin någonsin kan mäta sig med effektiviteten hos helkroppsträning med fria vikter. Knäböj, marklyft och bänkpress regerar vare sig du vill gå ner eller öka i vikt. […]

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: