Gå ner i vikt med mycket kolhydrater och protein eller med lite fett? – ny undersökning

Det är en evig debatt om vilken diet som är den mest effektiva för att gå ner i vikt. Den med mycket fett och proteiner och lite kolhydrater, eller den fettsnåla dieten med mycket kolhydrater och lite fett. Det har de senaste åren utförts massor av undersökningar i ämnet runtom på olika universitet och andra forskningscenter runtom i världen, och resultaten har varit mycket varierande. Dock kan man väl kanske skönja ett visst övertag för den kolhydratsnåla dieten.

Nu har dock de som förespråkar mycket fett och lite kolhydrater fått sig en rejäl tackling från en australiensisk forskare som undersökt två olika dieter: en med mycket fett och proteiner och en omvänd diet med fokus på kolhydrater.

Patienternas blodsocker och insulinnivå var för övrigt också densamma i båda grupperna.

Efter ett år hade båda testgrupperna gått ner 14 kilo, och olika tester på kognitiva funktioner som minne och koncentrationsförmåga var lika bra (eller dålig) i båda grupperna. Denna undersökning spädde alltså inte på myten att man blir ”dummare av lite kolhydrater”.


Dock visade det sig att gruppen som fått i sig mer kolhydrater i sin kost hade ett sämre humör ett år efter de påbörjade sin diet. De var piggare och led i mindre utsträckning av ångest än fett och protein-gruppen. En förklaring till detta kan vara att man helt enkelt måste avstå från mycket av det ”goda” i livet när man ger sig på en extrem diet bestående av väldigt lite kolhydrater. Socker är som bekant en kolhydrat, och de flesta gillar att belöna sig med till exempel godis och bakelser då och då. Och något som många lärt sig från att de var barn är att äta bröd som mellanmål, dricka juice till frukost och så vidare. Allt detta är strängt förbjudet i lågkolhydratsdieter.

Men vi ska inte dra för stora växlar på denna undersökning. Nästa vecka kanske någon forskare kommer till ett helt annat resultat även vad det gäller påverkan av humöret av de båda olika dieterna. Debatten om vi ska äta mycket fett och proteiner och undvika kolhydrater lär fortsätta ett bra tag till.

%d bloggare gillar detta: