Har du svårt att sluta äta godis? Så blir du av med godissuget

Om du är den väldigt godissugna typen som är beroende av socker och äter godis som om det vore crack finns det några tips som kanske kan hjälpa dig att bli av med godissuget.

A Rainbow of Flavors
Att bli av med ett godissug kan vara mycket svårt

Ett sockerberoende kan jämföras med till exempel ett beroende av cigaretter eller alkohol. Det är samma mekanismer i hjärnan som är inblandade. Socker kan upplevas som smärtstillande och lugnande vilket gör det mycket beroendeframkallande. Vissa får till och med fysiska symtom som huvudvärk eller problem med magen när de inte fått i sig socker på ett tag.

Bli av med godissuget med dessa ”enkla” knep

  • Först och främst ska du undvika produkter med socker eftersom det är svårt att bli av med ett beroende som hela tiden tillförs ”näring”. Det är inte bara godis som är proppfyllt med socker. Många tänker inte på att produkter som O´boy, Juice, vissa brödsorter, yoghurt, läskedryck också vidare kan innehålla mycket tillsatt socker.  Undvik snabba kolhydrater och godissuget brukar, om inte försvinna, dämpas något av sig själv.
  • Ät frukt som naturlig ersättning för godis och skala successivt sedan ner mängden frukt du får i dig om du har problem med vikten. Frukt innehåller också socker även om det är av den mer nyttiga och naturliga sorten. Dessutom är frukt späckat med bra vitaminer och fibrer.
  • Undvik produkter med konstgjort socker. De gör det svårare att bli av med sockerberoendet. Dessutom är det oklart vad de har för effekt på våra kroppar.
  • Egentligen kan det tyckas vara ett galet råd att du ska ersätta ett beroende med ett annat, men ett beroende, eller missbruk, styrs av hjärnans belöningssystem. Vissa hävdar, även om det förstås inte på något vis är vetenskapligt bevisat, att ”summan av alla laster är konstant”. Ge dig därför själv någon annan form av ”belöning” eller ”tröst” än socker när du känner att du behöver berika tillvaron. Detta kommer motivera dig särskilt i början när du försöker sluta eller dra ned på godisätandet.
  • Ett bra substitut för många är träning. I början kan det kännas konstigt att ”belöna” sig själv med träning, men i takt med att man mår bättre och ser bättre ut brukar träningen också bli en form av beroende. Detsamma gäller intaget av grönsaker. Många upplever att de mår bättre och presterar bättre efter att ha sett till att byta ut godiset mot grönsaker och annat nyttigt under en period, och blir därför ”beroende” av de nyttiga livsmedlen istället. Inget fel med det, så länge det inte blir en besatthet.
  • Ät nyttig mat med mycket näring och fibrer på regelbundna tider. Detta gör att du lättare undviker blodsockerfall. Det är när blodsockret sjunker som det brukar vara som svårast att motstå godis.Slutligen, såvida du inte är så beroende av socker att det leder till allvarliga problem i ditt liv, som fetma, eller att du håller på att utveckla diabetes etc. så bör det tilläggas att det är fullt naturligt för en människa att vara sugen på något sött. Det finns exempel på primitiva stammar som utsätter sig för de mest spektakulära umbäranden för att komma över lite god och söt honung. Hadizabe-stammen i Afrika lär till exempel kämpa sig förbi stora bisvärmar för att komma åt den åtråvärda honungen högt uppe i träden.

%d bloggare gillar detta: