Skippa 2-5 dieten och LCHF – nå dina mål enklare och snabbare med denna uråldriga filosofi

Under den senaste tiden har kvällspressen exploderat i antalet artiklar som berör den ”nya” dieten, den så kallade ”5-2 dieten”. LCHF är ute, att fasta är inne. Det är mer fokus på ”vad är bäst för dig? LCHF eller 5-2 dieten” än ”Är det rätt av USA att attackera Syrien?”. Hysterin är total.

På Adlibris försäljningslista vecka 35 var de tre (!) första platserna vikta till böcker om 5-2 dieten! Mer typiskt svenskt än så blir det inte. När tillräckligt många svenskar hakar på en trend, att äta tacos på fredagar, ”slappna av” på en spikmatta, vaccinera sig mot influensan, så når man en magisk brytpunkt där mer eller mindre hela befolkningen hakar på. Det är lite skrämmande.

Vad som är ännu mer skrämmande är att så många lever i uppfattningen att man måste ta till sig komplicerade och/eller onödigt påfrestande gimmick-koncept för att gå ner i vikt.

Vad är ”5-2 dieten”? Det är en diet som går ut på att 2 dagar i veckan så äter man minimalt med kalorier (cirka 600 kalorier för män och 500 för kvinnor) och resten av veckan så äter man normalt.  Att fasta då och då verkar dock vara nyttigt enligt viss forskning. Däremot verkar det vettigare att fasta på ett mer oregelbundet och odramatiskt vis.


Det stora problemet med 5-2 dieten är (som med LCHF som gav många ett ”alibi” att leva på bacon och smör) att många frossar 5 dagarna i veckan och får i sig fler kalorier och onyttiga produkter än vad som annars hade varit fallet. Hur som helst. Man behöver inte köpa en bok för att gå ner i vikt, och man behöver inte svälta sig två dagar i veckan. Fråga vilken Okinawa-bo som helst…

Hara hachi bu

Ät långsamt, ät dig aldrig proppmätt.”Hara hachi bu” är en japansk fras, en konfuciansk filosofi som uppmanar människor att äta ”tills magen är 80 procent mätt” (de är också noggranna med att äta långsamt och koncentrera sig på att tugga maten väl samtidigt som man njuter av den).

Befolkningen på Okinawa praktiserar sedan hundratals år hara hachi bu och de konsumerar cirka 18-1900 kalorier om dagen. Deras BMI ligger i genomsnitt kring 18-22 intervallet. I Sverige ligger mäns genomsnitts BMI på 26,4 och kvinnors på 25,1. I USA är siffrorna 26-27 för individer över 60 år. Okinawa har det högsta antalet 100-åringar i världen, cirka 50 stycken per 100, 1000 invånare. Kopplingen mellan kalorirestriktion och långt liv bottnar bland annat i studier utförda på Okinawa.

Pudelns kärna? Sluta äta strax innan du blir mätt. Ät långsamt, ät nyttigt. Med tiden kommer du nå din idealvikt på ett säkert, enkelt och bekvämt sätt, helt utan att du behöver svälta dig 2 dagar i veckan.

 

 

%d bloggare gillar detta: