Vill du bli en gammal man eller kvinna? Tips för att leva i 100 år

Gammal man

Enligt dansk och tysk forskning så tror man att majoriteten av de som föds efter år 2000 blir 100 år, och forskare på Stanford universitetet hävdar att det enda som hindrar resten av oss från att leva lika länge är våra dåliga vanor. Självklart spelar tur och gener in för hur länge man kommer leva, men dessa faktorer ligger bortanför vår kontroll. Däremot finns det mycket som vi kan kontrollera för att förbättra oddsen att leva till hundra, eller längre  (enligt Livsmedelsverket är vi biologiskt skapade att leva till 115).

Bli en gammal kvinna eller gammal man – Tips för att leva i 100 år

  • Äter vi mycket frukt och grönsaker räknar Stanford med att det i genomsnitt adderar 5 år till vår livslängd. Kosten är mycket viktig för vår hälsa, även om det finns undantag med riktigt gamla människor som ätit allt annat än nyttigt livet igenom. Världens äldsta (verifierade) kvinna – fransyskan Jeanne Calment, som dog 122 år gammal gillade alkohol, godis, choklad och cigaretter. När hon fyllde 117 så rådde hennes doktorer henne att sluta med såväl portvin (doktorn hävdade dock sedermera att han inte hade uppmanat henne att sluta dricka, utan snarare gå över till dyrare viner eftersom hon blivit en nationalskatt) som cigaretter. Hon lyckades dock lura doktorerna och fångades på bild, rökandes året därpå. Själv menade hon att hennes goda hälsa kunde tillskrivas hennes inre lugn, Jeanne tog allt med en klackspark.
  • Tränar vi fem gånger i veckan lägger vi på ytterligare 2 till 4 år till den förväntade livslängden.
  • Lyckas vi hantera vår stress framgångsrikt kan vi räkna med att leva ända upp till 6 år längre.
  • Att ta regelbundna semestrar är viktigt, och kan i slutändan bidra till att vi lever 1 till 2 år längre.
  • Sov tillräckligt. Många sover minst en timme för lite nuförtiden vilket är skadligt för hälsan. Se till att få 7 till 8 timmars oavbruten sömn per natt och kroppen blir mer framgångsrik med bland annat reparationen av dina celler. Man räknar med att goda sömnvanor adderar 2 år extra år av liv i genomsnitt. Det finns dock massor av människor som helt enkelt inte verkar behöva så mycket sömn…
  • Ha sex. Att ha sex utlöser lyckohormoner och dämpar stress. Räkna med att ett rikt sexliv gör att du lever 3 till 5 år längre. Å andra sidan kan vi inte låta bli att nämna Clara Meadmore, Storbritanniens äldsta kvinna, i detta sammanhang. När hon fyllde 105 år 2008 deklarerade hon att hemligheten till ett långt liv är ”inget sex”. Clara är kanske inte världens äldsta kvinna, men med största sannolikhet världens äldsta oskuld. Istället för att vårda en relation med en man ägnade hon sitt liv åt att laga mat, ta långa promenader, påta i trädgården, odla vänskaper och lyssna på radio. Det fungerade det också.
  • Gå ner i vikt. All övervikt är av ondo (men några kilos trivselkilon har liten eller ingen effekt på hälsan), och extrem övervikt har enligt undersökningar visat sig leda till att man i genomsnitt lever 12 år kortare. Extrem övervikt har man om man ligger på ett BMI på 40, eller högre.

Gammal kvinna

Andra saker som du ska tänka på om du vill bli en riktigt gammal man eller kvinna är att sluta röka, inte dricka för mycket (eller enligt vissa undersökningar för lite…) alkohol, och vara restriktiv med mediciner. Ät aldrig mediciner såvida de verkligen inte är befogade.

De flesta gamla gubbar och gamla kvinnor har också sett till att leva ett liv där de tillfredsställt sina mest grundläggande mänskliga behov. Den mentala aspekten kan inte underskattas trots att den är så svår att mäta effekterna av i ett laboratorium…

Källor: Health.com, USAToday, Dailymail (7/4, 2008).

Ett svar på ”Vill du bli en gammal man eller kvinna? Tips för att leva i 100 år”

…en sak är ganska så säker, man får näppeligen glädjas
själv, om man nu skulle slå världsrekord i ålder (?)

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: