Salt kan utlösa immunsjukdomar som MS

Bordssalt
BBC rapporterade under veckan att amerikanska forskare har hittat ett samband mellan salt och immunsjukdomar. Faktum är att det verkar som om att ett regelbundet intag av mat som innehåller mycket salt kan leda till att immunförsvaret gör revolt mot kroppen, och detta kan leda till sjukdomar som till exempel MS.

Det verkar alltså som om salt på något vis kan aktivera delar av immunförsvaret som i sin tur kan vända sig mot kroppen. Sjukdomar som forskarna nämner i sin rapport är, utöver MS, reumatism och typ 1 diabetes.

De är dock noga med att poängtera att man inte botar MS genom att sluta äta salt. Ett högt saltintag verkar helt enkelt vara en av de faktorer, utöver gener, rökning och D-vitaminbrist, som kan utlösa sjukdomen.


Att salt verkar kunna påverka vårt immunförsvar kommer som något av en överraskning för forskarna. Det kommer dessutom krävas mycket mer forskning innan man helt säkert kan fastställa sambandet. Att salt är farligt är dock inget nytt och just för tillfället håller Livsmedelverket på med ett ”saltprogram” som bland annat innebär att man ska dra ner på saltmängden i färdig mat och informera allmänheten om riskerna med salt, etc.

På vilket sätt kan salt vara farligt?

  • Sedan tidigare har man konstaterat att salt kan leda till högt blodtryck, vilket i sin tur kan leda till en lång rad olika hjärt- och kärl-sjukdomar.
  • Enligt Livsmedelsverket äter svenskarna 10 till 12 gram salt om dagen, vilket är dubbelt så mycket som vi borde äta! Livsmedelsverket rekommenderar att man inte får i sig mer än 5-6 gram salt om dagen.
  • Tänk på att det finns mycket dold salt i synnerhet i skräpmat och i färdiga livsmedel, charkprodukter, bröd och till och med frukostflingor.

Läs fler råd om salt på Livsmedelsverket.

%d bloggare gillar detta: