The Parisian diet – Parisdieten är en ny fransk diet med fokus på njutning

The Parisian Diet omslagSvenskar har länge varit inspirerade av fransk matlagning, och under de senaste decennierna har vi även fått upp ögonen för deras viktminskningsmetoder, som till exempel Dukan-dieten. Den senare dieten var den mest populära i Frankrike tills landets ledande näringsexpert doktor Jean Michel Cohen släppte sin senaste bok ”The Parisian Diet”.

Orsaken till att franska dieter får sådan internationell genomslagskraft är att de aldrig glömmer bort att mat är lika mycket njutning som det är ren energi. Doktor Jean Michel Cohens diet är inget undantag. Boken ”The Parisian Diet (som förmodligen får titeln Parisdieten i Sverige) är en progressiv trestegsplan på 325 sidor med lättlagade recept, hjälpsamma tips och praktiska checklistor.

Doktor Cohen är en motståndare mot ”extrema” dieter och förespråkar att man angriper sin övervikt med en holistisk plan som tar hänsyn till psykologiska, fysiologiska och kulturella faktorer som styr hur vi ser på mat. Nyckeln till att gå ner i vikt på ett framgångsrikt sätt, enligt Cohen, är att vi förstår oss själva och vårt beteende, hela vår inställning till mat.

Hans recept bygger på klassiska franska recept, men han erbjuder förslag på vilka ingredienser i måltiderna som man bör ersätta med nyttigare alternativ. Han uppmanar även anhängarna av parisdieten att unna sig livets goda med jämna mellanrum för att hålla uppe motivationen. Det ska vara gott att leva. Huvudsaken är att när man unnar sig något lite onyttigt, eller kanske frossar loss på ett kalas, kompenserar för detta före eller efteråt.


Följer man Parisdieten kan man enligt Cohen tappa nästan 15 kilo på tre månader (även om vi på nyttigt.eu tycker ett halvt kilo i veckan räcker gott och väl, finns ingen anledning att stressa fram viktminskning).

Överlag ger doktor Cohen mycket genomtänkta viktminskningstips stöpta i den klassiska franska skolan, som inkluderar allt från recept med färska ingredienser, tips på hur ofta man bör äta under dygnet, när man ska äta och hur långsamt man ska inta sin måltid! Många anser att fransoser och fransyskor är smalare än många av sina europeiska bröder och systrar eftersom de bemästrar konsten att äta långsamt att göra varje måltid till en fest (utan att för den sakens skull frossa)!

Här kan du köpa boken The Parisian Diet i engelsk översättning. Tipsa oss gärna om och när det kommer en svensk översättning av boken. Intresset för Dukan var enormt och vi tror att denna bok kan väcka stort intresse i Sverige också.

%d bloggare gillar detta: