Viktminskningsprogram som är en stor succé i Frankrike – Dukan-dieten

Under de senaste åren har ett viktminskningsprogram som sägs ha en långvarig effekt tagit Frankrike med storm – Dukan. På typiskt franskt manér är dieten ett viktminskningsprogram för livsnjutare. Den fokuserar på god mat och få livsmedel är förbjudna att äta enligt dieten.

Dukandieten – ett viktminskningsprogram i tiden

Pierre Dukan har utvecklat sin diet under 35 år

I Frankrike kallas Pierre Dukans diet för det optimala viktminskningsprogrammet och över 1,5 miljoner franska kvinnor och ett flertal internationella kändisar som Jennifer Lopez följer dieten. Det är bara en tidsfråga innan Dukan blir ett hushållsnamn hemma i Sverige också då den präglas av ett sunt tänkande, och står på en grund av vetenskaplig forskning vad det gäller viktnedgång och hälsa.

Grundtänket bakom denna diet är att man ska unna sig med måtta, och att man inte ska överdriva åt något håll. Doktor Dukan säger sig till exempel ha stor respekt för Atkins samtidigt som han hävdar att den dieten är alldeles för fokuserad på fett som energikälla.

Variation är nyckelordet enligt fransmännen. Dessutom är vissa ätardagar i veckan obligatoriska enligt doktor Dukan som står bakom dieten. Man ska njuta av god mat som choklad, smör, bröd, och alkohol två måltider i veckan (när man väl nått sin målvikt). Det är enligt Dukan viktigt att man firar livet och maten och verkligen unnar sig mat man älskar.


Tips på bok om Dukandieten, ”The Dukan Diet.” som är den mest sålda dietboken någonsin i Frankrike .Boken har sålts i över en miljon exemplar bara i hemlandet. OBS, Dukans diet finns nu även på svenska och kan beställas på bokus

Det finns dock en ”hake” med Dukan kost. Om du vill ansluta dig till detta varaktiga och till synes ganska smärtfria sätt för permanent viktnedgång måste du strikt följa en regel som säger att du en dag i veckan (när du väl nått din idealvikt) för resten av livet ska ha en ”proteindag” – då du inte äter någonting annat än protein. Doktor Dukan föreslår torsdagar, men valet är ditt. Det går inte att följa denna diet och INTE följa denna regel. Då är det en annan diet.

Innan man börjar programmet ska man sätta upp tydliga mål, man ska bestämma sig för en målvikt och sedan väga sig så gott som dagligen tills man nått sitt viktmål. Poängen är att det konstanta vägandet fungerar som en påminnelse som behåller fokus på att gå ner i vikt.

Dukans diet består i princip av fyra faser:

  • Attack (bara protein)
  • Viktnedgång (dagar med grönsaker plus protein varvas med dagar med enbart protein)
  • Stabiliseringsfas (proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter vad du vill)
  • Cruising (glida fram, behålla vikten utan åthävor då du får äta vad du vill så länge du gör det med måtta och äter enbart protein en gång i veckan)

Pasta

Den första ”attackfasen” inleds med att man äter enbart proteinrika måltider med så lite fett som möjligt: fisk, ägg, nötstek, skaldjur, viltkött, mejeriprodukter med så lite fett som möjligt, etc. Under denna period då man enbart äter protein kan det hända att man går ner flera kilo under väldigt kort tid. Fasen ska vara mellan en till högst tio dagar. Det stora intaget av protein leder till minskad aptit samtidigt som muskelmassan bevaras. Dessutom rensar det kroppen från överflödigt vatten. Det är för övrigt viktigt enligt Dukan att man dricker extra mycket vatten under proteindagarna.

 

Den andra fasen i Dukans diet handlar om mer stadig viktnedgång. Nu börjar man införa grönsaker i kosten, som till exempel tomater, gurka, broccoli, spenat, kål, sparris, svamp, paprika och morötter. Du alternerar dock med dagar då du äter enbart protein även i denna fas. Dukan rekommenderar att en cykel varar i fem dagar.

När du väl nått din målvikt genom att alternera de två ovanstående faserna med dagar med protein plus grönsaker (med få kolhydrater) och protein (med så lite fett som möjligt) är det dags att stabilisera vikten gradvis. Nu kan du börja återinföra livsmedel som ost, stärkelserik mat som pasta, ris och potatis, frukt och bröd i din meny.

Dessutom är det viktigt att du unnar dig mat som kanske är kaloririk och rentav onyttig två måltider i veckan för att behålla motivationen till att hålla vikten. Men glöm inte bort regeln som säger att du minst en dag i veckan för resten av livet måste ha dagar du enbart äter protein. Detta anser dock fransmännen vara ett litet pris att betala för att de ska kunna njuta av god mat och ändå behålla sin slanka midja.

Har du prövat Dukandieten eller liknande viktminskningsprogram och vill dela med dig av dina erfarenheter? Du kanske rentav har bra recept som är typiska för Dukan kost? Lämna då gärna en kommentar nedan.

77 svar på ”Viktminskningsprogram som är en stor succé i Frankrike – Dukan-dieten”

Avocado måste ju vara ok då man får tillsätta grönsaker!? Eller? Nötter vet jag inget om men fetaost är väl ok om man hittar en nästintill fettfri??
Jag drar igång efter en detox och kommer att skriva om dieten varje dag i min blogg.
Är grymt motiverad!!! :O)

Jag gick ner i 15 kilo med mina dukan-diet-recept.

Dieten funkar superbra! Har gått ner 12 kilo på 8 veckor, är inte hungrigare än vanligt och fick sluta med blodtrycksmedicinen redan efter en vecka, då jag hade ett undertryck på 45. Jag kan starkt rekommendera andra att prova detta. Har även köpt boken på adlibris.se. Lycka till ni som vill testa, jag lovar att det är värt det.

Dieten funkar jättebra för mig och min fru, vi har nått vår målvikt snabbt, själv gick jag ner 12 kilo på 2 månader och lyckats hålla den också. Kan verkligen rekommendera denna diet.

Jag har kört DUKAN och började juni 2010. Redan i november hade jag nått min målvikt. Så den funkar. Köp Dr. Dukans böcker för att få mer direkt info om dieten och recept. Det finns även en del bloggar och twitter med recept, oftast på franska, har hjälp mig med ett utökad receptsamling.
Till Fiffi vill jag säga att avokado är en frukt, inte en grönsak, och skall undvikas. Vänta med avokado till stabiliserings fasen eller seanre.

Håller på med denna diet och undrar om det är ok att äta popcorn i alla faser???

ang. Dukan dieten
Vet någon när får man börja äta frukter? Och vilka?
Går det bra med nötter, mandel, solroskärnor eller pumpakärnor? Under vilken fas?
Hur är det med torrt vin? Är tillåtet – under vilken fas?

Hälsar
Michael

Jättemotiverande att läsa och se att helt vanliga människor testat och lyckats med Dukan!
Jag är inne på sista dagarna i attackfasen nu.
Har några frågor till er som använt Dukan länge.

1 Hur länge höll ni attackfasen?
2 Hur mycket tränade ni under dieten?
3 Hur länge höll ni andra fasen?

Är jättetacksam för alla tips ni kan dela med er av!
Hälsar Frida

Hejsan!

Skulle gärna vilja prova denna Dunkan diet men…Jag är diabetiker hur funkar det då..är det någon som vet o kan svara på detta?

jag är 62 år gammal,väger 72 kg, vill gå ner i vikt 5 kg.

Hej!
Skulle gärna pröva Dukan-dieten,men e så dålig på recept:(
Var hittar man bra recept på dieten?

Hej! Jag skulle också vilja börja med denna diet. Har någon tips på recept för att komma igång på bästa sätt. Jag vill helst ha dag för dag vad jag ska äta och hur mycket. Det ska bli spännande att se om det funkar för mig också. Jag har tidigare ätit cambrige soppa och gått ner 28 kg men det har smygit sig tillbaka en massa kg. Nu vill jag kunna äta och gå ner ändå. Tack på förhand för tips. Elisabeth

Som diabetiker tror jag att denna diet fungerar ganska bra till en början när protein är största intaget, sen när man i slutet får tillägga pasta, ris mm så får man äta mindre av det eftersom kolhydrater är onda för diabetiker/Eva

Hej, jag ligger i 2:a fasen och är jättestolt över mig själv. En liten fråga angående 3:e fasen.. Kan man äta protein+grönsaker varje dag samt fullkornsbröd, ost etc som läggs till i 3:e fasen? Eller ska man fortsätta att hålla varannan dag samt det som läggs till i 3:e fasen?

Jag vägde 132 kg som mest, sedan 3/1 har jag med Dukan metoden gått ner drygt 20 kg och skall ner under 100 kg är i fas 2 och går ner långsamt men det funkar suveränt är asmatiker m sömnappne svullna
ben magkatarr Idag andas jag lättare sover normalt snarkar inte inga svullna ben o magkattaren är som bortblåst så för mig är detta rena medecinen.

Carolina, man lägger till det du har räknat upp till måltiderna per dag. Under fas tre har du ju kolhydratsdagar samt en måltid som du får äta i stort sett vad som helst på under en dag. Torsdagar har du så klart proteindag. Du räknar ut din fas 3 duration genom att multiplicera den vikten du gått ner med 10 så får du fram hur många dagar du ska hålla på i fas tre. Första delen på fas tre(dvs halva tiden) får du ha en dag då du äter stärkelse-måltid (typ pasta, potatis, ris) sen får du också äta en måltid i veckan som är fritt att välja vad du vill äta på. Enda du behöver tänka på är att båda dagarna dvs stärkelsematen samt den andra inte är dagar på varandra (följande dagar eller under samma dag). Andra delen i fas 3 får du äta 2 stärkelse måltid samt 2 mål i veckan med vilken slags mat du vill! Lycka till!

Jag är typ 1 diabetiker och jag försöker inte att kritisera någon här, men uttrycket: ”kolhydrater är onda för diabetiker är långt ifrån sant”. Självklart ska inte en diabetiker överkonsumera kolhydrater men det ska ingen göra. Äter du en vanlig hälsosam kost är inte kolhydrater på något sätt ”onda” mot diabetiker. Kolhydraterna är även kroppens viktigaste energikälla då det är den enda energikällan för hjärnan.

Hej! Jag läste om detta första gången 3/1, 2012 och började genast. På två månader gick jag ner 10 kg vilket var mitt mål. Fas 1 och 2 höll jag notoriskt både vad gäller maten och motionen, medan fas 3 där jag nu är har inneburit en massa slarv. Ändå står jag kvar på mina önskade 55 kg. För mig har det varit mest praktiskt att ha proteindag på måndagar, men det funkar också. Jag strävar nu efter att sluta slarva, vitsen med detta är ju att man ska lära sig ett nytt bättre sätt att äta. Rekommenderar den här dieten som för mig har funkat bättre än lchf.

Hej! Jag har läst om er alla o beslöt mig för att lyckas jag med men…Hur gör ni??? Har hållt på i 3v, första veckan gick jag ner 2.5 o sen står jag still.. Är ingen matälskare så hålla diet är inte så svårt, bara jag nu gör rätt? Kokar 6ägg på morgonen som jag sen äter under dagen, sen 1 skol med lättyoghurt o 1 plätt på 1 ägg, 2 msk kesella o 2 msk vetekli. Om jag sen är hungrig lite kött eller fisk. Varannan dag försöker jag få imig lite grönsaker enligt listan.. Äter jag för mycket el för lite? Vatten är det lite si o så med men igår fick jag imig 1.5 L. Har ni några bra tips ? Jag är som Maud o vill gå ner 10kg

Ja du Admin, enligt kalorilistan låg jag nog på rätt nivå för att hålla vikten…suck.
Får koka färre ägg 🙂
Men jag är väldigt nyfiken på vad Maud o ni andra har ätit som har lyckats? Hur ofta o hur mycket? Det kan ju bli både inspiration o tips. För viljan får man ju bara av att läsa hur bra det har gått :))
Gratulerar er alla som har lyckats!
Önskar oss andra Lycka till..nu jäklar ska kilona bort!

Hej! Har gått på Lchf en vecka nu men vill byta till dukan pga snabbare viktnedgång. Väger 72 kg på mina 162 cm så ca 10 kg vill jag gå ner. Är 17 år och gillar prommenader..

Men jag är orolig för att få lös hud runt magen osv av den snabba viktminskningen man har med dukan : o kan jag få löshud?

Körde Dukan för två år sedan, gick utan problem ner 20 kg på fyra månader. Promenerade 30 minuter nästan varje dag. Höll vikten trots jättemycket slarv i 11/2 år, men gick sedan upp 8kg. Påbörjade attackfasen igen idag då jag vet att det fungerar. Nu ser jag fram emot en smalare sommar.

Här äts det nötter, frön och bär till lunch och asiatiskt (eller Medelhavsmat) till middag. Fungerar också mycket bra som en nyttigare variant av en ”snabb-diet”. 🙂

Hej
kan man äta böner med Dukan diet och vilka i så fall?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: