Diet-trender 2013-2014 – allt från MILF-diet till speciella dieter för de som nyligen fött barn

Omslag The Drop Zone DietDetta år slog 5-2-dieten igenom på allvar i Sverige. Frågan är dock hur stor den kommer vara 2014. Många tröttnar fort på den (som med alla trenddieter…).

Några trender går dock redan nu att urskönja inför 2013:

  • ”Clean Eating”, det vill säga en ren och naturlig kost är den stora trenden. Konsumenterna kräver att livsmedelsbutikerna erbjuder alternativ till helkonserver och microrätter som är ekologiska och fria från tillsatser. Denna typ av mat ser även till att lägga grunden för en hälsosam viktnedgång.
  • Föregående trend syns även i intresset för sötningsalternativ som innehåller få eller inga kalorier. Enligt BBC så kommer den globala marknaden för sötningsmedel som inte innehåller kalorier ha växt till att omsätta 9,3 miljarder dollar 2016.
  • ”Godis” och snacks som är tillåtet att unna sig. Det är ett stort sug efter mer hälsosamma godsaker som ett alternativ till godis, chips, etc. I Kalifornien är det populärt att göra kakor (Qookies) och andra desserter av Quinoa. Dessa produkter kommer till svenska hyllor under 2014.
  • Gröna bladgrönsaker är något som man blir allt mer medveten om är bra för oss, och affärerna fyller grönsaksdiskarna med med fler alternativ än någonsin. Bra trend!

Förra årets trender (artikel publicerad december 2012)

En viktminskningstrend som varit stark länge i Sverige är lågkolhydrat-trenden. Den verkar dock vara på utgång och förpassas under året till dieternas kyrkogård.

Vi tror att äta naturligt och nyttigt, att man rör på sig mer och ser till att undvika socker och överdrivet feta produkter kommer att bli det vanligaste tillvägagångssättet för att gå ner i vikt på 2014. Fast det är väl mer ett önsketänkande än något annat. Sunt förnuft säljer inte lika bra.

Dock tror vi att fler och fler svenskar inser att det faktiskt inte behöver kosta så mycket som en krona att gå ner i vikt. Alla personliga tränare, viktklubbar och tvivelaktiga producenter av mirakelprodukter hör förhoppningsvis till de som drabbas värst om det kommer en recession 2013.

Vi tror och hoppas framför allt att det inte kommer komma några nya, skamlösa bantningsprodukter som till exempel Pepsis bisarra diet-dryck som släpptes i Japan i slutet av 2012.


Vilka blir de trendigaste dieterna 2013?

  • I slutet av 2012 lanserade företaget MyFood en diet vid namn ”Baby Body Plan”, dvs. att den riktar in sig på hur nyblivna mammor ska bli av med sina extra kilon. Vi vet inte vad dieten går ut på, men vi vet att det är samma principer som ligger bakom en viktnedgång hos farfar som hos den nyblivna modern. Skillnaden handlar bara om marknadsföring. Räkna dock med ”nya” ”mirakel-dieter” specialsydda för mammor även här i Sverige vad det lider.
  • MILF-dieten är årets kanske roligaste titel på en diet under det kommande året. Den går ut på att få kvinnor att bli ”milfs”, att bli sexiga, få självförtroende och ”utstråla feminin energi” genom att äta rätt. Du hittar enklast, enligt författarna, din inre MILF genom att äta fullkorn och grönsaker.
  • Från England kommer weightogogo som är framtagen av den engelska hypnosterapeuten Claire Benson. Den ger dig inga klara direktiv om vad du ska äta, utan att du ska hitta den mentala kraften att hitta en diet som passar just dig. Ja, vi vet inte vad vi ska säga om weightogogo (det hela verkar lite luddigt) men eftersom dieten verkar ha en gedigen marknadsföringsapparat bakom sig kan den bli relativt stor.
  • Benson är inte ensam om att hitta upplägg från andra vetenskapliga grenar till sin viktminskningsplan. Jeanette Jackson är en näringskemist som författat boken ”Drop Zone Diet”. Denna diet ska hjälpa dig att gå ner cirka 7 kilo på 14 dagar. Drop Zone Diet vänder sig främst till kändisar och modeller som snabbt behöver komma i form inför en foto-session eller en roll. Vi har tidigare skrivit om hur extremt hälsovådliga modellernas metoder kan vara. Vi tror inte att Drop Zone Diet är hälsosam heller. Att gå ner snabbt är sällan en bra idé.
  • James Duigan har flera kända klienter på sin lista. Nu släpper fitnessgurun ytterligare en bok. Denna clean and lean bok är riktad mot män och ska hjälpa dem att hitta sin ”inre krigare” för att tappa de där extra kilona. Fånigt, men grundtanken med att äta ren och obehandlad mat i kombination med hård träning är helt rätt.

Läs om trender inom träning och hälsa respektive matlagning 2014.

%d bloggare gillar detta: