Pepsi Dextrin – gå ner i vikt med bantingsläsk?

Okej, nu har ni säkert läst Expressen och Aftonbladets, och alla andra tvivelaktiga nyhetskällors, feta rubriker om den ”fantastiska” drycken Pepsi Dextrin som precis lanserats i Japan. Enligt Pepsis reklamfilm ska man kunna äta fet mat, skräpmat och ändå inte gå upp i vikt om man dricker denna mirakeldryck. Mirakel-ingediensen som ingår i den nya Pepsin är alltså ett fiber som heter Dextrin. Enligt Pepsi ska detta ämna vara fettblockerande.

Experter ifrågasätter att dextrin i bantingsläsk överhuvudtaget fungerar


Pepsis så kallade bantningsläsk
Behåller man vikten, går man rentav ner i vikt av att dricka Pepsi Dextrin? Enligt Pepsi så har japanska forskare kommit fram i en undersökning på råttor att de råttor som fick dextrin absorberade mindre fett jämfört med de som inte fick Dextrin i kosten.

En talesman, Sue Baic, för den brittiska diabetes-organisationen har uttalat sig i saken, då denna ”nya bantingsläsk” har fått stora rubriker även i Storbritannien. ”Jag tror det är osannolikt att denna dryck har någon större effekt på hur mycket fett kroppen tar upp. Jag kan inte hitta några studier som bevisar att Dextrin fungerar på människor. Även om ämnet har en effekt på råttor betyder det inte att effekten appliceras på människor. Jag föreslår istället en fiberrik kost med mycket frukt, grönsaker och fullkorn. Då får man också fördelar av alla vitaminer och mineraler”.

Det finns fortfarande inte, och kommer inte att finnas, några problemfria och enkla genvägar till att gå ner i vikt. Pepsis påståenden i sin reklam är lika bisarra som när Coca-Colas VD för någon månad sedan gick ut och hävdade att man ”inte blir fet av Coca-Cola”.

Pepsis reklambluff?

Den nya pepsin lanseras i en lyxigt guldskinande flaska och man hoppas att den kommer nå lika stora försäljningsframgångar som den japanska drycken ”Kirin Mets Cola” som också innehåller Dextrin. Pepsi har inte släppt någon information om hur mycket socker den nya drycken innehåller… Däremot har de låtit meddela att drycken kommer ha en ”krispigt uppfriskande och unik eftersmak”. Där hör man.

Vi misstänker att vad det hela egentligen handlar om är att Japan inte har värst stränga lagar vad det gäller marknadsföring. Det är oklart om Pepsi Dextrin kommer lanseras i Sverige och övriga Europa. Hur som helst lär Pepsi inte, inom EU, kunna komma med undan hårresande påståenden i sin marknadsföring, som till exempel att man ”går ner i vikt av att dricka Pepsi” till pizzan eller hamburgaren.

I Japan är liknande ”viktminskningsprodukter” vanliga. Bland annat finns det ”fettbekämpande” chokladkakor och alkoholhaltiga drycker som sägs motverka åldrande…

Det bör också påpekas att även om man lyckades tillverka en dryck som är fettblockerande så är det inte bara viktuppgången som är negativ vad det gäller skräpmat.

%d bloggare gillar detta: