Undvik skräpmat om du vill må bra – så negativt påverkar den hälsan

Onyttig mat påverkar livskvaliteten

I Sverige idag är visserligen intresset för matlagning större än någonsin med massor av olika tv-program som handlar om matlagning, bokrean svämmar över av kokböcker, och kvällstidningarna skriver spaltmeter om mat. I takt med att forskningen hela tiden hittar nya samband mellan dålig kosthållning och olika sjukdomar är även intresset stort för att äta bra och rätt.

Men trots detta stora intresse för matlagning, ekologiska matvaror och hälsa äter vi fortfarande överlag väldigt onyttig mat. Till exempel annonserade McDonald´s nyligen att man ska öppna 50 (!) nya restauranger i Sverige under de närmaste fem åren. Det om något är ett tecken på att ”Wellness-trenden” är mer en nisch än en trend. Kanske wellness är något man hellre ägnar sig åt i teorin än i praktiken.

Varför fortsätter svensken att äta skräpmat då?

Det är framförallt tidsbristen och latheten som får många att i slutändan välja skräpmat till lunch. Ofta är tyvärr skräpmat också det billigaste alternativet.

Men vad har onyttig mat för effekt på vår hälsa egentligen?

Spurlock gick snabbt upp i viktDebatten kring hur katastrofal skräpmat kan vara för hälsan startade egentligen inte på allvar förrän dokumentärfilmaren Morgan Spurlock släppte sin dokumentär ”Supersize me” 2004.

I dokumentären levde Spurlock endast på mat från McDonald i 30 dagar; frukost, lunch och middag. Hans blodvärden försämrades dramatiskt och hans läkare avrådde honom tidigt att avbryta experimentet men Spurlock fortsatte och när han avslutade projektet var bland annat hans levervärden ”obscena”.

Det tog honom över ett år att förlora alla överflödiga kilon han la på sig under experimentet. Sedermera gjorde även Paolo Roberto ett liknande experiment i TV3. Han gick snabbt från 69 kilo till 85 kilo och avslutade nästan projektet i förväg eftersom han mådde mycket dåligt och var på väg in i en djup depression.

Dessa, och andra liknande experiment, är förstås väldigt tillspetsade. Det är klart att man snabbt går upp i vikt om man äter skräpmat till varje måltid, dricker läsk, och slutar träna. Läs för övrigt om forskaren som gick ner i vikt genom att leva på sockerkakor och liknande.. Poängen är att man behöver inte gå upp i vikt automatiskt även om man lever på skräpmat. Dock är det många andra problem som kan uppstå som en följd av bristen på mineraler och vitaminer.

Skräpmat innehåller massor av onyttigt mättat fett, tillsatser, konserveringsmedel och andra ämnen som är direkt skadliga för kroppen. Maten innehåller dessutom mycket energi men lite näring, och det är just bristen på näring som är det stora problemet. Vi behöver bland annat få i oss en lång rad vitaminer och mineraler som skräpmaten helt enkelt innehåller för lite av, och det duger inte att försöka ersätta dem med olika typer av vitamintillskott.


Effekter av skräpmat på våra kroppar

  • Förstoppning och andra magåkommor. Skräpmat innehåller i regel inga fibrer vilket bidrar till förstoppning.
  • Dålig tandhälsa. Sötdricka innehåller fosfor och andra kemikalier som tillsammans med sockret angriper dina tänder och skapar hål och får tänderna att ruttna. Dessutom försvagas skelettet och gör dig extra sårbar för olika skelettskador.
  • Skräpmat är en starkt bidragande orsak till övervikt. Tomma kalorier, mättat fett och socker är den perfekta grogrunden för fetma.
  • Om man äter onyttig mat för ofta blir man i det närmaste letargisk. Skräpmaten innehåller snabba kolhydrater som får blodsockret att rusa och man drabbas av paltkoma efter maten. Långsiktigt äter bristen på näringsämnen upp din energi, slöar ner dina reaktioner, och har till och med visat sig skapa depressioner.
  • Skräpmat gör dig inte bara trött och slö. Bristen på näring försvagar dessutom immunsystemet och gör dig extra mottaglig för sjukdomar som förkylningar.
  • Mer allvarliga sjukdomar som brukar följa av en längre tids intag av onyttig mat (eller snarare bristen av nyttig mat) är diverse hjärtsjukdomar och diabetes. Dessa sjukdomar är ännu mer vanliga om du dessutom inte tränar tillräckligt. Den feta maten höjer dina kolesterolvärden och kloggar igen artärerna. Strokes och hjärtattacker kan ofta direkt härledas till dålig kosthållning.

Det är viktigt för alla människor oavsett ålder att undvika onyttig mat och få i sig tillräckligt med bra näring, och se till att röra på sig. Men det är framförallt viktigt för barn och ungdomar som växer att de får i sig näringsriktig mat.

Ett svar på ”Undvik skräpmat om du vill må bra – så negativt påverkar den hälsan”

Jag är en beroende människa och jag märker att skräpmat sätter igång missbrukar hjärnan i mig så starkt påverkar skräpmat mig

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: