Om en vit månad utan alkohol

I England där man i genomsnitt dricker i mycket mer alkohol i Sverige är det ett inte helt ovanligt fenomen att man tar sig en vit januari-månad och låter levern vila upp sig lite efter julledighetens ofta frekventa alkoholdrickande. Denna tradition kallas ”Janopause.” eller ”Dry January”. Vi har ingen statistik på när svenskar är som mest benägna att ta en vit månad, men januari ligger förmodligen högt på listan, då man dessutom ofta har dåligt med pengar över efter julhelgerna.

Många inom nykterhetsrörelsen brukar uppmana folk som dricker ofta och mycket, men ändå säger sig vara helt utan alkoholproblem, att ta sig en vit månad då och då. Nykteristerna menar att det är först när man verkligen håller sig undan alkohol en längre period som man vet om man håller på att utveckla ett alkoholberoende eller inte.

Om man verkligen är fysiskt beroende av alkohol så uppstår det kraftiga symptom 12-24 timmar efter man drack sitt sista glas. Men när man kommit så långt i sitt alkoholmissbruk så är man (med största sannolikhet) sedan länge medveten om att man har ett allvarligt problem.

En flaska begravd i snöDe flesta som känner behov att ta en vit månad är förstås inte alkoholister. Vad det handlar om för de flesta är helt enkelt att man utvecklar en ful ovana att sätta ”guldkant” på tillvaron genom att ta sig några glas vin till maten varje kväll, eller att man bedövar tristessen framför Tv:n med ett par öl. Många använder medvetet, eller omedvetet, alkohol som ett sätt att ”lugna nerverna”. Problemet är att man tenderar att successivt ökar konsumtionen för att få önskad effekt, och till slut dricker man så mycket alkohol att gränsen mellan att alkohol skapar eller botar ångest blir väldigt grumlig. Eller som Homer Simpson uttryckte det: ”Alkohol är orsaken till och lösningen på livets alla problem”.

Artikelförfattaren, man runt 40 år, gillar att testa olika hälsovariabler, som att ändra drastiskt i kosten, testa olika träningsformer, testa mentala strategier och målsättningsmetoder, etc.

[OBS, läs den viktiga uppdateringen längre ner i artikeln.]

Mitt experiment med en vit månad

Jag kom helt plötsligt en dag för tre år sedan på att jag i princip inte gått helt utan alkohol i en hel månad sedan… Berlinmuren föll. Det var med andra ord dags att se vad ett längre uppehåll kan tänkas ha för effekt på energinivåer, mentalt och fysiskt, viktnedgång, etc.

Först borde jag redogöra för mina alkoholvanor, samt kost och hälsa överlag. Vad man äter och hur mycket man tränar påverkar, enligt de flesta läkare jag pratat med, hur man såväl fysiskt som psykiskt påverkas av alkohol.

Mina vanor (och ovanor)

80-90 procent av det jag äter under dagen kan klassificeras som riktigt nyttigt. Obehandlad mat, gärna ekologisk, fullkorn, kyckling, fisk, olivolja, grönsaker och frukt, etc.

Jag promenerar i så snabb takt som möjligt runt 45-50 minuter i dagsljus varje dag och tränar regelbundet, överkropp och underkropp, fem gånger i veckan. De senaste åren har jag kört ett hemmaträningsprogram. Med andra ord, överlag är jag ganska hälsosam, men jag dricker en hel del alkohol, 1-2 gånger i veckan. Som oftast sker detta i sociala sammanhang, men inte alltid.

I semesterperioder dricker jag ofta något mer. Jag överskrider dock sällan totalt tre flaskor vin, eller motsvarande mängd öl eller cognac, under en vecka. Med andra ord, enligt svenska läkares normer ligger jag strax under den rekommenderade max-gränsen vad det gäller alkoholkonsumtionen, men enligt de flesta andra europeiska normer ligger jag på en ganska normal-nivå. Vilken norm som är mest korrekt kommer vi nog aldrig att få ett svar på eftersom det är väldigt individuellt.

Hur det än ligger kände jag att det var på sin plats att testa att gå utan alkohol en månad, precis som jag tidigare testat att äta vegetariskt (ingen större skillnad), utesluta mjölprodukter (bättre i magen), utesluta mejeriprodukter (ett experiment som utmynnade i att bli mer eller mindre permanent då mitt problem med bihålorna blev mycket bättre), etc.

Jag håller för övrigt sedan två månader tillbaka på att gå ner i vikt då jag låtit mig själv ”förfalla” under våren och sommaren. Nio kilo ska bort under loppet av fem månader. Jag har alltid haft god koll på i vilken takt jag går ner i vikt och har aldrig slutat dricka alkohol under dessa perioder. Jag har dessutom genom åren testat olika typer av dieter för att se vilken som är mest effektiv, men alltså utan att ta någon hänsyn till alkoholkonsumtionen, oavsett om den varit låg eller hög.

Påverkades min viktnedgång under denna vita månad? Gick jag ner snabbare? Nej. Men det var inte direkt oväntat heller. Flertalet undersökningar har visat att alkoholkonsumtion, vare sig den är hög eller låg, sällan påverkar vikten. Såvida man inte konsumerar alkohol i form av söta drinkar, eller äter mycket skräpmat eller feta tilltugg i samband med att man dricker.

Vad det beror på att alkohol inte verkar påverka vikten något nämnvärt råder det olika meningar om. Man diskuterar bland annat alkoholen saktar ner matsmältningen, att den ”förbränns” eller att den reglerar aptiten så man blir mindre hungrig flera dagar efter ett större intag av alkohol. Det finns hur som helst ingen (nästan) som rekommenderar alkohol som ett instrument för vare sig viktuppgång eller viktnedgång. För min del är hur som helst alkohol en icke-faktor i sammanhanget.

Däremot kände jag ett ökat sockerbehov under helgerna då jag normalt sett slappnar av med vin på fredagskvällarna (istället för att frossa i festmat eller godis). Detta är inte heller överraskande. Alkohol omvandlas till socker i kroppen. Dessutom, om belöningssystemet i hjärnan berövas en källa till lyckoämnen vill den ha en ersättning. Summan av alla laster är konstant som han sa Tage Danielsson. Jag hade under denna månad ett större sockersug, framförallt då smågodis än vad jag haft på mycket länge. Det gick dock över mer och mer för varje vecka.

Kände jag något sug efter alkohol? Ja, en konstig typ av ”vrålande” hunger uppstod i samband med fredagskvällen. Men det visade sig som sagt fungera lika bra att bota detta sug med godis… Många som dricker ganska regelbundet upplever denna konstiga hunger, som förmodligen är ett sockerberoende i grunden. Eller om det helt enkelt är ett kontextuellt ”dopaminberoende”. Svårt att säga. Men forskning har hur som helst visat att fula ovanor är lättare bryta om man byter ut dem mot andra vanor.

Hur påverkades träningen?

Jag tyckte faktiskt, särskilt efter ett par veckor att jag kände mig lite starkare, att det gick lite lättare att träna. Men skillnaden även här var hårfin. Och det går inte att mäta träningsresultat under en så kort period.

Många träningsfantaster hävdar, att det ”kastar bort hela veckans träning” om man festar under helgerna. Det är dock, handen på hjärtat, många som bevisat motsatsen. Om man dessutom bara berusar sig en gång i veckan så är ju kroppen ren från alkohol de flesta av dagarna under veckan, oavsett om den påverkar muskeltillväxten eller inte. Men, det är nog en helt annan femma för de som tränar på hög elitnivå…

Hur påverkades sömnen av en vit månad?

Har alltid haft stora sömnproblem. Dels att jag har svårt att somna, dels att jag sover lätt, ytlig sömn med mycket drömmar natten igenom. Denna variabel var också oförändrad, tyvärr.

Även om jag förstås kände mig mer utvilad på söndagar (trots mindre sömntimmar totalt sett) då jag annars har som vana att gå på kroogrunda med vänner på lördagskvällarna och sova halva söndagen. När man dricker stora mängder alkohol under en kväll behöver man återhämta sig dagen efter. Mycket på grund av man sover dåligt med mycket alkohol i kroppen. Håller man sig istället nykter så får man mycket tid över till att göra mer positiva saker i motsats till att ligga i soffan dagen efter och stirra. Jag fick mycket (nåja) mer gjort under min vita månad.

Det mentala

Många säger att de får en starkare mental klarhet efter bara ett par veckor av nykterhet, och att de känner sig mer motiverade. Kan inte påstå att jag märkte några sådana effekter. Däremot blev jag lite mer nedstämd vissa kvällar (efter långa timmars arbete framför datorn under veckan) och hade gärna slappnat av och piggat upp tristessen med lite vin eller några öl. Det är svårt att hitta ett substitut i oktober, då annars en solig kväll kan lyfta upp det dystraste av humör. Fredagsmys framför TV 4 känns inte heller direkt som ett bra alternativ. Eller som Dean Martin uttryckte det: ”Jag tycker synd om nykterister. Tänk dig att vakna upp på morgonen och veta med dig att bättre än så här blir det inte på hela dagen.” Obs, ta detta uttalande med en nypa salt. Han sa det med glimten i ögat.

Hur upplevde jag en flaska vin efter en månads uppehåll?

Gott, men inte så värst fantastiskt. Kände mig efter några glas rött vin lite grumlig, hängig på ett mindre bra vis än vad jag brukar göra efter ett par vinglas. Förmodligen för att jag hade för höga förväntningar på hur bra det skulle kännas. Som om jag fått för mig att alkohol verkligen är lösningen på livets alla problem, men att den vita månaden gett mig ett mer ”nyktert” perspektiv. Det rör sig ju trots allt bara om krossade druvor och inte nyckeln till paradiset.

Efter ett kände jag också hur alkoholen fick mig att bli lite mer vårdslös och oaktsam i tankarna, samtidigt som jag kände hur jag började bry mig mindre. Ibland är det bra att man bryr sig mindre, men inte alltid. En viktig insikt folk ofta verkar göra när de haft ett längre uppehåll från alkohol är att de måste hitta andra, kanske mer sunda, metoder för att släppa saker och ting som gnager, ”att bry sig mindre”.

Toleransnivån påverkades för övrigt inte nämnvärt, om än märkbart.

Plånboken mådde förresten ypperligt av att ha ett länge uppehåll från alkohol. Vin och öl är kanske inte så dyrt, men svenska krogpriser… ja, ni vet. Det finns mycket pengar att tjäna genom att hålla sig borta från alkohol ett tag.

Kanske skulle staten när de göra sina anti-alkohol kampanjer trycka lite mer på att man tjänar tid och sparar pengar när man håller sig nykter. Att trycka på hälsan är kanske inte alltid så effektivt då många faktiskt inte påverkas så mycket rent hälsomässigt av alkoholen. I alla fall inte i ett kortare perspektiv.

Vad säger läkare och alkoholforskare om att man håller borta från alkohol under en månad?

Överraskande nog så gick Vd:n för ”The British Lever Trust”, Andrew Langford, ut för några år sedan och sa att det är bättre, för hälsan överlag och för levern, att se till att ha några alkoholfria dagar i veckan under hela året i motsats till att dricka i princip varje dag och sedan försöka ”läka levern” genom en vit månad. Hans uttalande fick också stöd av läkare som menar att bara en månads avgiftning är verkningslöst i det stora hela.

Läkarna menar också att de som har som ritual att ta sig en vit månad under året ofta lurar sig själva att tro att detta ger dem fritt fram att dricka extra mycket resten av året. Dessutom, påpekar de, kan faktiskt ett längre uppehåll innebära att organet påverkas extra hårt när man väl börjar dricka igen efter pausen.

Den bästa lösningen är helt enkelt att inte börja dricka så mycket alkohol att man tar skada, mentalt eller fysiskt. Hur mycket du kan dricka, och hur ofta, vet du nog bäst själv.

Tidskriften The New Scientist publicerade i januari 2015 en undersökning om en vit månads effekter på hälsan.

Man lät 14 anställda på tidningen ta blodprov, samt att man testade deras levervärden med ultraljud. Sedan lät man 10 av de anställda gå utan alkohol i 5 veckor, samtidigt som de fyra andra fick fortsätta dricka enligt deras vanliga rutiner. Resultatet för de som avstod alkohol i 5 veckor:

  • – 2 % i vikt
  • – 5 % i kolesterolvärde
  • – 16 % glukosvärde
  • – 15 % minskning av leverfettet
  • + 10 % sömn
  • + 9,5 % vakenhet
  • + 18 % koncentration
  • + 17 % arbetsprestation

Kommer jag fortsätta ha vita månader? Ja, minst en om året och jag kommer definitivt också ta några 14-dagars-perioder då och då när jag inte dricker alls. Jag kommer överlag dricka mindre mängder och mer sällan framöver. Inte så mycket för hälsans skull, men vissa perioder behöver jag lite extra tid att göra andra saker med.

Men framförallt kommer jag medvetet hålla mig undan alkohol lite oftare i framtiden för att det helt enkelt är god praxis att beröva sig livets goda lite då och då för att kunna uppskatta det mer i slutändan!

Uppdatering december 2015

Jag har sedan artikeln skrevs 2012 haft en vit månad per år. Resultaten har varit ungefär desamma varje gång. Inte spektakulära alls.Nu, den senaste gången var dock resultaten mycket mer genomgripande för hälsan än tidigare. Min stora miss vid tidigare vita perioder: jag kompenserade med lite mer skräpmat och framförallt socker (alkohol innehåller mycket socker). När jag istället tog en vit månad och samtidigt fortsatte äta mycket bra blev hälsoeffekterna mycket mer framträdande. Jag sover bättre, är mer mentalt alert, känner inget ökat sockerbehov etc. Summa summarum är: ska du ta en vit månad ersätt INTE den dåliga vanan med godis/skräpmat etc.

10 svar på ”Om en vit månad utan alkohol”

Kul att du ändå såg positiva effekter MEN orsaken till att de inte blev större är ju att du är en normaldrickare. Själv har jag druckit ca 6-7 flaskor i veckan i ca 10 år. Nu har jag varit nykter i 14 dagar (och det ska bli lääääänge) och tror att min förändring lär bli större. 😉

Kram & tack för bra text!

Hej, Jessica! Återkom gärna längre fram med hur du upplevde förändringarna i din hälsa!

Hej igen!

Hur gick min vita månad? Efter att ha druckit 6 – 8 flaskor vin i veckan i 10 år höll jag nu upp i 28 dagar. 28 dagar, inte för att jag misslyckades med en månad utan för att jag bestämt mig för att det skulle bli 28 dagar. 🙂
Vad jag upplevde:
– Ökad koncentrationsförmåga
– Piggare
– Mer ”kvicktänkt”
– Ny form på ögonen. Ärligt! De har gått från svullna grisögon till rådjursform.
– Ner 2 kg. Jag är 168 cm och väger nu 67 kg.
– Fick saker gjorda såsom städning, färga håret och sökte ett jobb. Info: Blev kallad på anställningsintervju i veckan och ska tillbaka på en andraintervju på måndag.

Kanske tror ni jag överdriver men detta är vad jag verkligen fick uppleva under mina nyktra 28-dagar. I fredags drack jag vin. Hua, vad surt vin är (att jag inte känt det förr) men jag gillade känslan av att det var en extra festlig fredag. Så om ytterligare 28 dagar tänker jag dricka lite vin igen. Inte innan dess.

Over and Out!
/Jessica

Hej, Jessica. Otroligt bra jobbat, och underbart att du upplevde genomgripande såväl kognitiva som fysiska förbättringar med din hälsa. Förmodligen kommer du uppleva ännu fler positiva förändringar de kommande 28 dagarna.

Alltså du borde överväga avgiftning på någon klinik… 6-8 (!) flaskor vin per vecka?!?! Sök hjälp!

Varför söka hjälp om hon klarar att vara nykter på egen hand, Erik?

Jag har tre dagar kvar på min vita månad nu. Jag var orolig innan över att jag inte skulle klara av det och hade t.o.m otrevliga drömmar om att jag drack och svek mitt löfte. De första dagarna var lite jobbiga och framförallt kände jag mig rastlös och stissig. Men sen var det lugnt efter det. Har utforskat de alkoholfria ölen på bolaget och insett att de (ganska få goda sorterna) ger nästan samma tillfredsställelse som starköl. De gånger det varit jobbigt under tiden är när polarna dricker och har kul. Jag märker att krogmiljön inte är särskillt stimulerande i nyktert tillstånd. Det har medfört att jag tackar nej till att följa med ut för att istället göra saker hemma.

Nu känner jag inget sug alls efter alkoholen, däremot dricker jag en eller två alkoholfria öl på kvällarna. Det ger en avkopplande känsla och en trevlig belöning för att man orkat med att jobba, vara en god make och förälder hela dagen. Ett plus är också att alkoholfri öl knappt innehåller några kalorier.

Jag kommer inte dricka något bara för att den vita månaden är slut utan väntar en eller två veckor tills det dyker upp något roligt event värt att fira. Innan så drack jag mig full minst en gång i veckan och en eller ett par starköl 2-3 ggr i veckan. Målet nu är att byta all vardagsöl mot alkoholfritt och bara dricka alkohol max en gång i veckan framöver.

Rent hälsomässigt är det ingen större skillnad. Jag har alltid varit morgontrött till den grad att jag känner mig bakfull och febrig när jag måste gå upp innan kl 09 oavsett om jag druckit dagen innan. Det gör jag fortfarande. Vikten har minskat ca 2 kg under månaden och det är ju bra. Det som är den stora skillnaden är att jag inte skäms och har dåligt samvete pga mitt drickande nu. Och att jag insett att jag inte sitter helt fast i alkoholmissbruk heller.

Bra jobbat, Carl! Tror många kan känna igen sig i din historia.

Jag fick besked om högt kolesterol och blodfetter och bestämde mig för att pausa alkohol ett tag. Jag är inte 40 fyllda och har alltid varit aktiv med träning och idrott, dock ej det senaste året då jobbet varit riktigt tufft och i samband med småbarnsår mer eller mindre slutat träna. Kan meddela att det inte var någon bra kombo att äta och dricka för mycket och inte träna… hursomhelst är inne på min andra vecka helt av alkohol, senaste dagarna även helt utan transfetter, snabba kolhydrater och rött kött, samt igångsatt träning, effekterna är stora, som jag läst här – med största sannolikhet inte enbart tack vare alkoholen. Dock blev sömnen betydligt bättre efter bara ett par dagar. Jag tror den stora boven, iaf för mig, är sockertopparna, oberoende av om de kommer från alkohol eller andra sötsaker. Skall ta nya tester om ett par veckor, blir intressant att se de medicinska effekterna!

Detta intresserar mig mycket, har själv varit vit i 1,5 månader för första
gången på 50 år.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: