Chrons sjukdom

Chrons sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom som kan drabba hela magtarmkanalen. Dess symptom går ofta i skov och innefattar bland annat magsmärtor och diarré. I flera fall leder sjukdomen dessutom till hudförändringar och ledbesvär.

Symptomen går i skov och kan under perioder försvinna helt, men Chrons går i nuläget inte att bota och är således en kronisk sjukdom. De flesta som har Chrons kan leva ett normalt liv och arbeta utan problem även om livskvaliteten ofta blir lidande. För vissa individer slår sjukdomen så hårt att de blir mer eller mindre utslagna när de drabbas av ett skov.

Ny medicin mot Chrons sjukdom

De sista åren har det gjorts en hel del framsteg i behandlingen kring denna besvärliga sjukdom och en av behandlingsmetoderna som varit ganska framgångsrik är att man börjat använda sig av antikroppar mot de inflammatoriska molekylerna.

Det är också glädjande att amerikanska forskare nyligen verkar ha gjort ett litet genombrott i kampen mot Chrons sjukdom. I en undersökning utförd på en grupp med en svårbehandlad variant av sjukdomen så visade sig många i undersökningsgruppen bli bättre av Psoriasis-medicinen Stelara (som blockerar inflammatoriska signalämnen). 526 personer lottades att få endera Placebo eller Stelara.  Resultatet i slutändan blev mycket bra för de individer som valde att fortsätta behandlingen (med en lägre underhållsdos) i nästan sex månader. Nästan 70 procent blev symptomfria jämfört med gruppen som fick placebo där ”bara” strax över 40 procent blev symptomfria.

Naturliga behandlingsmetoder finns det en hel uppsjö av, bland annat hälsokostdrycker från Tyskland. Det har dock fortfarande gjorts lite forskning som kan stärka dessa behandlingars effektivitet. Däremot visade en svensk undersökning från Lunds Tekniska Högskola att kombinationen probiotika och blåbär kan ge ett skydd mot inflammatoriska tarmsjukdomar.

Fakta Chrons sjukdom

  • Burrill Bernard CrohnDet var amerikanen doktor Burill Chrohn som levde mellan 1884-1983 som gav sjukdomen sitt namn. Tillsammans med två kollegor publicerade han 1932 ett viktigt dokument som beskrev den då relativt okända sjukdomen.
  • Chrons är som sagt kronisk (även om det finns fall där individer blivit helt friska) och går i skov. Man vet inte exakt varför sjukdomen uppstår men tror att det är en kombination av gener och miljö.
  • Symptom inkluderar diarée, viktminskning, blödningar, trötthet, att man känner sig allmänt risig, oförklarlig feber, magsmärtor (ofta strax nedanför och höger om naveln), hudförändringar och ledbesvär.
  • I Sverige drabbas under 500 personer per år av denna sjukdom. De flesta brukar vara mellan 18 och 30 år gamla när de drabbas.
  • De som diagnosterats med Chrons brukar uppmannas att sluta röka eftersom det inte går att förebygga sjukdomen annars.

Om det gjorts ett nytt genombrott i forskningen kring Chrons sjukdom sedan denna artikel publicerades (12 november 2012) lämna gärna en kommentar med länk nedanför.

Källor: New England Journal of Medicine, Vårdguiden.

%d bloggare gillar detta: