Fet mat, söt mat och helfabrikat gör dig deprimerad

Att äta fet mat, söt mat och processad mat (halvfabrikat och helfabrikat) gör oss mer deppiga enligt en ny studie utförd av universitetet i London.

_ Sad eye _
Dålig mat gör oss föga förvånande deppiga

Undersökningen utfördes under fem år på över 3000 personer och slutsatserna som forskarna drar av den är att de som äter stora mängder processad mat, det vill säga mat med mycket tillsatser som konserveringsmedel löper mycket större risk att drabbas av depressioner. Studien tog med faktorer som utbildning, kön, ålder, ålder, grad av fysisk aktivitet, och underliggande sjukdomar.

Problemet med studien är den gamla ”vad kom först: hönan eller ägget”. På samma sätt som det kan vara svårt att länka till exempel alkoholmissbruk med den mentala hälsan (dricker han eller hon för att hon är olycklig eller är det alkoholen som gör honom deprimerad) kan det också vara så att de som är deprimerade äter sämre just på grund av den anledningen. De såg dock inga samband mellan deltagarnas matvanor och tidigare depressioner.


Sedan tidigare vet vi att fet mat och söt mat inte alltid är av ondo. Det finns bra fetter och dåliga fetter, och många reagerar olika på hur mycket kolhydrater respektive fett de har i sin kost. Däremot råder det inte mycket tvivel om att halvfabrikat leder till många bekymmer med hälsan (den fysiska såväl som den mentala), och att helfabrikat är ännu bättre.

Ät så naturlig och ren mat som möjligt! Och se till helhetsbilden. Det är inte bara vad du äter som är avgörande för hur du mår, det är också hur du äter det (njut av god mat i goda vänners lag), hur mycket du äter, och hur aktiv du är som i slutändan är avgörande för din hälsa!

%d bloggare gillar detta: