Spikmatta – Fungerar spikmattor? Vad finns det för olika typer?

Spikmattan har blivit ett riktigt fenomen i Sverige under senaste åren, och blev nyligen utsedd till årets julklapp. Spikmattans historia kan spåras flera tusen år tillbaka då den användes av fakirer och yogautövare i Indien (obs, tips på var du kan köpa billig spikmatta längs ner i artikeln).

Leçon de lévitation
Är spikmattan något för svensken eller bara för fakirer?

Det finns flera olika typer av spikmatta, och den marknadsförs dessutom under olika namn. De olika typerna inkluderar Rysk Spikmatta, Shakti Spikmatta, Svensk Spikmatta, etc. Den ryska spikmattan och Shakti spikmattan är ungefär samma mattor, och det som gör den svenska spikmattan lite speciell är att den har lite fler spikar, som dessutom är lite längre. Andra populära namn på spikmattor är Yantramatta, Fakirmatta, och QI-matta. Det finns också en speciell svensk fot spikmatta.

Tillverkare, och för den delen många användare, av spikmattan hävdar att den har massor av hälsofördelar. Bland annat hävdas det att behandling med spikmatta hjälper mot fibromyalgi, migrän, celluliter, sömnproblem, lindrar smärta, och mjukar upp stela och trötta muskler i rygg, axlar och nacke, att den ökar ämnesomsättningen, hjälper vid depression, verkar allmänt avslappnande, är inflammationsdämpande, ökar energinivåerna och gör oss lyckliga eftersom spikarna frigör endorfiner i kroppen (lyckoämnet). Effekterna från en spikmatta jämförs ofta med akupunktur.

Fungerar spikmattan? Vad säger forskningen?

Det har bedrivits relativt lite forskning på spikmattor, och det enda man har att luta sig mot egentligen är viss forskning utförd i Ryssland, som kom fram till att spikmattor ger vissa fysiologiska effekter. Det krävs dock mycket mer och omfattande forskning för att man ska få fram ett slutgiltigt svar om vad spikmattor kan ge för effekter vid olika typer av krämpor. Sommaren 2009 kritiserade för övrigt KO tillverkaren av en Shaktispikmatta för att presentera flera påståenden om sin spikmatta utan tillräckligt med vetenskaplig grund.

Vissa läkare har också gått ut och hävdat att spikmattan är en ren bluff och kan vara farlig för dem med till exempel högt blodtryck och för gravida. Det finns dock lika många röster som prisar mattan, och hävdar att den framförallt ger en djupare sömn, hjälper mot ryggont eftersom den är avslappnande, och att den leder till en skön ”endorfinkick”. I alla fall under en kort stund.


Vad man än tror om spikmattans hälsofrämjande egenskaper är den med största sannolikhet ofarlig att prova på och det verkar inte troligt att den skulle ge några farliga biverkningar. Om man nu inte räknar ett hål i plånboken som en biverkning… Fast den är å andra sidan inte speciellt dyr.

Har du testat att ligga på en spikmatta får du gärna lämna en kommentar på hur du upplevde den.

3 svar på ”Spikmatta – Fungerar spikmattor? Vad finns det för olika typer?”

Jag måste ge spikmattan 5 stjärnor av 5 möjliga. Jag kommer till ro, jag kan somna lättare, jag slappnar av, mina spända muskler släpper efter och blir mjukare. Spikmattan är skönare än massage.

Mig hjälper spikmattan när jag efter en dålig nattsömn kan lägga mig på spikmattan. Efter ca 45 min på spikmattan med samtidig sömn i ca 40-30 min känner jag mig vederkvickt. Har försökt att bara lägga mig och vila på sängen utan spikmatta men då har jag oftast problem att slappna av och får inte den välbehövliga extra vilan.

Jag har en klocka som mäter mina pulsslag bland annat.
Nu har jag noterat att min puls blir lägre när jag vilar på spikmattan än när jag sover på natten. Mellan 50-52 slag i minuten på spikmattan och runt 65-70 slag i minuten när jag sover på natten.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: