Trender inom mat och matlagning 2014

Bestick Trenderna inom matlagning följer mönstret för andra samhällstrender, och trenderna föds och dör fortare än någonsin. Men intresset för matlagning och nyfikenheten på att upptäcka nya smaksensationer i andra kulturer och/eller historien håller i sig. Trender inom livsmedel, smaker, matlagning och restauranger 2018!

Mattrender 2014

Färdiglagad mat, halv- och helkonservrer har länge varit sorgligt eftersatta. Vi kommer dock under 2014 få se fler och fler färdigrätter i hög kvalitet med en stjärnkock som varumärke och garant (?) för kvalité, som till exempel Dafgårds nuvarande serie med rätter av Mannerström.

Även färdiga halvfabrikat som Paolo Robertos pastasåser och förpackningar med färsk pasta kommer fylla hyllorna.

Utbudet av glutenfria alternativ kommer också att fortsätta växa under 2014. Det är positivt då tyvärr alltfler svenskar får diagnosen glutenintolerans.

Svenskar (en majoritet i världen äter dock sedan länge produkter gjorda får eller getmjök) börjar också inse hur hälsosamt och gott det det är med get och fårost!

En trend som är på framväxande är ”bondgård till bordet”-trenden med så ekologiska och fräscha livsmedel och kryddor som möjligt. Helst närproducerat.

Vi tror också att detta blir året då svenskarna verkligen tar till sig en Crock Pot, som alltså är en fiffig, elektrisk långsamkokare. Tillagningsmetoden bevarar såväl smaker som näring.

Krogar som serverar lyxig skräpmat blir också ett allt vanligare inslag i svenska städer.

Resebranschen har redan flaggat för att man kommer utöka sitt utbud av utpräglade matresor. Detta är enligt oss en mycket trevlig trend, då vi alltid ansett att maten är halva nöjet med en resa!

Fler spaningar om mat och smaker 2014

Om det är en grupp av journalister som har extra bara koll på framväxande mattrender så är det resejournalister. Lonely Planet skrev nyligen bland annat om det Tahitiska och det Franskpolynesiska köket och dess paradrätt: Poisson Cru, som är en maträtt som består av färsk tonfisk och grönsaker (som lök, gurka och tomater) som serveras i kokosmjölk kryddad med lime.

Lonely Planet skriver också om ”den nya tacon” – den lilla munsbiten Panucho, som är en kusin till tostadan och hittas i mexikanska Yucatan. ”Denna maträtt kräver mer av majstortillan än att bara sitta där som en plattform för din mat – i panuchos är tortillan uppblåst och fylld med stekta bönor. Det kan mycket väl vara så att du aldrig vill äta något annat efter att du fått dig en smakbit.”

Lonely Planet hävdar också att om Burma var fjolårets stora resetrend så kommer dess välsmakande kök att bli årets mattrend i västvärlden.

%d bloggare gillar detta: