Getost är den nyttigare osten

Getost är nyttigare än ost gjord av komjölk av flera anledningar. I Sardinien som är en så kallad ”Blue Zone”, det vill säga att det är ett av de ställen i världen som har flest 100-åringar, är getost ett vanligt inslag i kosten. Forskarna anser att av getostens många hälsofördelar är det främst den höga mängden kalcium som bidrar till sardernas goda hälsa.

Kalcium är bland annat viktigt för skelettet, och spelar en viktig roll i flera kroppsfunktioner, som musklernas sammandragningar, nervaktivitet, enzymaktiviteteten, blodtrycket, etc. Dessutom skyddar kalcium cellerna i tjocktarmen från cancerframkallande kemikalier, reducerar PMS-symptom, skyddar mot bröstcancer och lindrar migrän.


Mängden kalcium i getost varierar från cirka 40 gram i mjukost till 240 gram i hård getost.

Kalcium innehåller dessutom mer protein än vanlig mjölkost och mindre kalorier per 100 gram. Den innehåller mindre fett, och dessutom mer ”bra” fett. Undersökningar har också visat att kalcium bidrar till att förbränna fett då det påverkar ämnesomsättningen.

GetostGetost innehåller många andra nyttiga ämnen, som tryptofan (ett utgångsämne i kroppens tillverkning av naturliga ”lyckoämnen”), fosfor (styr bland annat näringsomsättningen), Vitamin B2 (spelar en viktig roll i kroppens energiproduktion), kalium (viktig för bland annat musklernas funktion), samt Vitamin B-6, A-vitamin, niacin, koppar och selen.

Getost är skonsamt för magen och i vissa fall kan till och med laktosintoleranta individer äta getost utan problem. Mängden laktos i getost är den samma som i vanlig ost, men fettmolekylerna är kortare vilket gör den lättare för magen att smälta. Dessutom innehåller osten relativt höga mängder probiotika, de så kallade nyttobakterierna som bland annat stärker immunförsvaret, motverkar tumörer och olika typer av magbesvär.

Enligt Dr. OZ, som författat den uppmärksammade ”Blue Zone-dieten” så framhäver han getmjölk som en viktig del av kosten eftersom den innehåller mycket kalcium, är bra för hjärtat ”samt att forskare menar att den kan hjälpa till att skydda mot Alzheimers och hjärtsjukdomar … den innehåller dessutom tryptofan, samma typ av avslappnande ämne som återfinns i kalkon”.

Fårost är också nyttigt

En populär variant av hårdost från Sardinen är Pecorino Sardo. En liknande ost, Pecorino Romano, finns att köpa på Konsum/ICA och är ett utmärkt alternativ till Parmaost. Pecoriono betyder för övrigt fårost och refereras ibland till som världens äldsta livsmedel. Ost gjord på fårmjölk innehåller mindre fett än ost från såväl get som ko och fårosten innehåller dessutom mycket A-, D- och E-vitaminer. Fårost är överlag lättsmält och dess smak är mild och rund.

2 svar på ”Getost är den nyttigare osten”

Det är spannmålsutfodring av mjölkkor som är skadligt för kor och därmed ger mjölk o ost som är mindre bra för människor. Gräsbetesbaserad matproduktion är nyttig för människa och klimat.

Håller med Per-Inge Svensson!

Det är därför jag hellre köper en Irländsk lövbiff än en svensk lövbiff.

Biffdjuren från Irland som strövar fritt och betar grönt gräs året om. Till skillnad mot svenska besättningar som livnär sig i bås merparten av årets månader på hö, ensilage och torrfoder.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: