Bilder på bröst ökar livslängden för män?

Artikel om brösttittande på Facebook

Om ni har Facebook har ni säkert inte kunna undgå att se en av de senaste artiklarna som delats friskt den senaste tiden. Det handlar om en översatt artikel från ansedda New England Journal of Medicine som publicerat en tysk undersökning om brösttittande män.

Tyska forskare lät dela in 200 män i två grupper. Den ena gruppen fick titta på bilder på stora bröst 10 minuter per dag. Enligt forskarna hade bilderna på bröst lika stor inverkan på männens hälsa som ett 30 minuter långt aerobicspass. De fick lägre blodtryck, vilopuls och risken för sjukdomar i hjärtats kranskärl minskade markant. Enligt DR Karen Weatherby som uttalat sig för New England journal of Medicine så minskas risken att drabbas av en stroke eller hjärtattack med mer än 50 procent för män som tittar på bilder på bröst minst fem minuter per dag.

Weatherby menar att detta har att göra med att sexuell upphetsning får i gång hjärtat och ökar blodcirkulationen. Det är klart att denna ”nyhet” har blivit populär i sociala medier. Om detta stämmer kan man förmodligen dra en rak linje mellan 50-talets första Playboy-utgåva och mäns ökade livslängd de senaste 60 åren… Det finns heller ingen bortre gräns för vilka spännande metoder som vården kan tänkas utveckla för att förbättra mäns hälsa i ljuset av denna erotiska och banbrytande upptäck.

Men självklart är det inte sant att män kan förbättra sin hälsa så markant enbart genom att titta på bilder på bröst några minuter per dag. Enligt urbanlegendsabout.com har det förstås aldrig publicerats en sådan studie i ovan nämnda medicinska tidskrift. En Google-sökning visar dessutom att det med största sannolikhet inte ens existerar en doktor vid namn Karen Weatherby. Faktum är att denna fejkartikel blev en fluga för första gången redan så tidigt som våren 2000. Olika varianter av denna artikel har även publicerats i diverse tabloidtidningar.
Visserligen, om man gillar bröst och mår bra av att titta på bilder av bröst ska man självklart göra det. Allt vi mår bra av (nåja) är bra för vår hälsa. Räkna dock inte med att det botar dina underliggande hjärtsjukdomar. Det vi tycker är mest intressant med denna artikels popularitet är att den dels belyser hur lätt det är att sprida myter med hjälp av sociala medier. Människors kritiska tänkande har snarare försämrats i takt med att tekniken förfinats. Dels tycker vi det är att intressant att reflektera över hur många av alla dessa hundratals nya hälsorön som sköljer över oss varje dag som är, medvetet eller omedvetet, falska? Vad ska vi lita, vem ska vi lita på när budskapen inte bara är motsägelsefulla utan också rentav förrädiskt svåra att motstå i sin attraktiva förpackning? Vill du bli smal? Ät bacon. Vill du leva länge? Titta på bröst varje dag. Det är klart att man delar med sig av så ”goda nyheter” på Facebook… Och det är klart att man tror på det man vill tro på.

3 svar på ”Bilder på bröst ökar livslängden för män?”

Redan den 13 maj 1997 blev historien publicerad i Weekly World News.

Och den har säkert funnits i flera förhoppningsfulla varianter långt innan den publicerades i Weekly World News. Kanske rentav på någon grottvägg någonstans. 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: