Friskvård för hundar – hundmassage gör jycken frisk och lycklig?

Hundar mår också bra av massage

Att människor mår bra av och bör se till att få regelbunden massage är ingen nyhet. Undersökningar om massage har visat att det kan öka vår tankeförmåga, och lindra stress och ångest. Enligt Svenska Hundmassörers Yrkesförbund leder även regelbunden massage av hunden till att hundens hälsa förbättras. Senor blir mer elastiska, blodcirkulationen förbättras och pälsen blir frisk och glansig hos det masserade djuret.

Tydligen blir det allt vanligare att hundägare lämnar in sina hundar hos utbildade hundmassörer för lite stärkande friskvård. Det anordnas även kurser för husse och matte som får lära sig hur man ska massera hunden.

Självklart råder det ingen tvekan om att hundar mår bra av regelbunden beröring. Det gör de flesta levande varelser då beröring är ett grundläggande behov. Det har till exempel visat sig att människor som regelbundet gosar med ett djur motverkar depression. Vi kan dock ställa oss lite tveksamma till att man ska behöva gå en kurs för att lära sig att massera hunden. Att klappa och klia den på ett traditionellt vis lär leda till minst lika bra hälsofördelar för jycken. Dock ska nämnas att många hundar har ledproblem och får som en följd av detta mycket ont. Att lära sig hur man på bästa sätt lindrar hundens ledsmärtor kan alltså vara en mycket god idé.

Men, om du kostar på din hund massage bör du heller inte glömma bort att även matte och husse mår bra av det, och behöver mänsklig beröring och uppmjukning av sina muskler med jämna mellanrum!

%d bloggare gillar detta: