Det är mycket fokus på exotiska bär nuförtiden. Bär som Goji och Acai får mycket uppmärksamhet, men man behöver egentligen inte importera bär från andra sidan jorden för att hitta exceptionellt goda och nyttiga bär. Även vår karga natur ståtar med superbär, och inte minst då hjortron – de nordliga skogarnas mest mytomspunna bär. Faktum är att hjortron växer bara i nordliga klimat. Under 1700-talet skrev Linné om hur man skickade en ofantlig mängd hjortronsylt till Stockholm och hur gossar ”men även andra” uppskattade de goda bären. I Ryssland var hjortron det mest eftertraktade bäret på Tsarens bord, och kallas än i dag för ”det kungliga bäret”. Kärt bär har många namn, och det sällsynta hjortronet har på sina håll härliga namn som ”träskets bärnsten”, ”träskmarkernas ögon”, ”Arktiskt hallon” och ”Nordisk apelsin”. På engelska heter för övrigt hjortron ”cloudberry”, molnbär.
Hjortronet har alltid uppskattats för sin goda smak, och sitt vackra utseende, men bäret har också varit lika mycket en medicinalväxt. Tyvärr finns det inte så mycket forskning gjord på hjortronens hälsoegenskaper, men det råder inget tvivel om att de är fullspäckade med nyttiga ämnen.
Det nyttiga hjortronet och dess hälsoegenskaper
Hjortron är en veritabel hälsobomb. Bären innehåller bland annat proteiner, fibrer (bären består av flera sammansatta stenfrukter vilket gör den mycket rik på fibrer), tanniner, magnesium, kalcium, järn, aluminium, fosfor och kobolt. Hjortron innehåller också 3 gånger mer vitamin C än apelsin, samt B-vitaminer och de viktigaste fettsyrorn: linolensyra (omega-6), alfa-linolsyra (omega-3),samt karotenoider, vitamin E, och fytosteroler.
Man har sedan långt tillbaka i tiden kokat te på hjortronblad, som ansågs vara en potent huskur mot urinvägsinfektioner och andra sjukdomar i urinvägarna.
Hjortron ansågs även hjälpa till att stoppa inre blödningar, förbättra matsmältningen och skydda mot kardiovaskulära sjukdomar, sjukdomar i njurarna, levern, andningsvägarna och gallblåsan.
Vissa anser även att hjortron är effektiva i behandlingen av kroniskt trötthetssyndrom, samt att de förebygger metabola sjukdomar.
Man har också historiskt sett använt bären för att stärka livskraften hos sjuka individer, samt förebyggande av förkylningar och infektioner.
Hjortron anses också bromsa åldrandet och stärka immunförsvaret i allmänhet. Dessutom innehåller de ämnen som motverkar cancer och inflammationer.
Recepttips – gudlomlig sås till fisken med hjortronsylt och crème fraîche
En riktigt god exotisk smakupplevelse som härstammar från våra egna skogar och vatten är lax med potatis och sås gjord på hjortronsyltoch crème fraîche. Blanda såsen med ungefär lika stora delar hjortronsylt som crème fraîche och servera den kall. Eventuellt kan du även peppra med lite salt och Kajennpeppar/tabasco/chili om du föredrar din sås med ”lite sting”. Har du tips på vad man kan göra för något gott med hjortron? Skriv gärna en kommentar här nedanför!