Trender 2014 inom träning, viktminskning och hälsa

Att lyfta vikter är en stor trend inom träning just nu

I den åttonde årliga rapporten av ACSM-enkäten (där över 3000 människor som verkar inom hälsa och träning deltar) slog man nyligen fast att de stora trenderna inom träning år 2014 bland annat blir gammal hederlig HIIT, styrketräning och personligt anpassad träning i olika former. UPPDATERING: 2015 års lista från ASCM.

Hälsotrender 2016.

Topp tio trender inom träning 2014 enligt ASCM

Man ska ha i åtanke att de flesta som deltar i enkäten arbetar professionellt inom hälsa och talar i egen sak. Man behöver inte anlita en personlig tränare, eller ens köpa gymkort för att träna. Det går lika bra att träna hemma för att uppnå en ny fysik, och att gå ner i vikt handlar mest om sunt förnuft och vilja.

  1. Den stora trenden i år är HIIT, det vill säga högintensiv intervall-träning. Detta är första gången som HIIIT hamnar på denna lista. HIIT är dock inget nytt fenomen och denna form av träning är trendig i perioder. Träningen är mycket effektiv, men vissa tycker att den tar lite för mycket energi i anspråk om man har många andra bollar i luften, och träningsformen kan tära en hel del på leder och senor.
  2. Den andra stora trenden spås bli träning med sin egen kroppsvikt, vilket är en form av träning som nyttigt.eu framhävt i flera år. Kom ihåg att du inte behöver bege dig till gymmet för att träna med kroppsvikten. Det är minst lika effektivt att träna hemma med kroppen som verktyg (pullups och armhävningar regerar!). Dessutom är det billigare och mer tidseffektivt.
  3. Att ta hjälp av en utbildad, certifierad och erfaret fitness-proffs har varit den största trenden de senaste sju åren och denna trend är fortfarande het, men nu först på tredje plats.
  4. En annan mycket stark trend (den var etta på listan förra året) är ”old school” styrketräning.
  5. Att träna med det uttalade syftet att gå ner i vikt fortsätter att vara en stark trend. Man bör dock ha i åtanke att det inte är så enkelt som att bara man börjar träna så går man ner i vikt.
  6. Personlig träning är nummer sex på listan. Alltfler väljer att studera hälsa och utbudet av kurser inom träning växer i takt med att alltfler individer väljer att ”outsourca” sin hälsa till tredje part.
  7. Ytterligare en stark träningstrend är fitness-program som är specialanpassade för äldre individer. Forskarna har under senare tid en gång för alla slagit fast att man aldrig blir för gammal för att träna.
  8. Funktionell träning är en träningsform som fortsätter att vinna fler och fler anhängare.
  9. Personlig träning i grupp är en träningsform som växer i popularitet. Inte minst för att det är mer ekonomiskt att träna i grupp.
  10. Yoga är tillbaka på listan över de mest populära träningsformerna. De mest populära typerna av yoga inkluderar Power Yoga, Bikram och Sivanda. Det finns dock en mindre uppsjö att välja mellan. Vissa är mer fokuserade på avslappning, andra på att bygga muskler.

Övriga hälsotrender 2014

Att promenera blir aldrig otrendigt Den stora mattrenden i Sverige är tyvärr återigen skräpmat nu i gourmet-skepnad. Hamburgerkedjorna fortsätter att slå rekord och det öppnas nya ”gourmet-”hamburgerrestauranger i en rasande takt. Kedjorna lockar fortsatt med ”nyttiga alternativ” men de flesta gästerna väljer ändå en traditionell meny.

Även färdiggjord gourmet-mat är en växande trend. Svensken ställer allt högre krav på sin färdigmat (en utveckling som Findus häst-skandal skyndade på).

Paleo-dieten, även kallad stenåldersdieten, är ytterligare en trend som får nytt liv under året, i synnerhet i internationellt. I Sverige är det i stort sett omöjligt att rucka på 5:2-dieten som fått ett märkligt stark position i landet.

”Supermat” är inget nytt begrepp, men fenomenet med ”super-bär” och andra ”super-livsmedel” fortsätter att växa starkt. Tänk dock på att man inte behöver köpa ”superdyra” importerade bär från Sydamerika för att få i sig ”supermycket” antioxidanter. Gå ut i skogen och plocka exempelvis björnbär eller blåbär.

Träningsresor, och hälsoresor överlag, fortsätter att vara trendigt. Under förra året lanserades även hotell-konceptet ”EVEN Hotels” som vänder sig till hälsomedvetna och motionsintresserade individer. De första etableringarna blev i USA och vi tror trenden kommer till Sverige under året.

Träningsredskap för hemmet fortsätter att sälja mycket bra och fler och fler inser hur bra olika appar och andra moderna hjälpmedel kan vara för den som vill ha hjälp med att till exempel sluta röka.

Den äldsta formen av motion, och den enskilt största faktorn för att hålla hälsan på topp, är dock en hederlig promenad. Vi tror att den amerikanska trenden med tävlingar i power walk kommer att bli en folkrörelse även i Sverige.

Läs om mattrender 2018.

Vilka stora hälsotrender och träningstrender tror du att vi kommer få se under 2014? Dela gärna med dig av dina funderingar med en kommentar här nedanför.

%d bloggare gillar detta: