Är du förkyld ofta och länge? Det beror på att vi har fler barn i dagis

Det har enligt statistik från Akademiska i Uppsala visat sig att svenskarna är sjuka i förkylning allt oftare och längre. Detta beror främst, med stor sannolikhet, på att vi nuförtiden har fler barn i dagis under längre perioder.

Förkyld tjejFolksamlingar i allmänhet, och dagis i synnerhet, är smitthärdar för förkylning. Dagisbarnen umgås mycket intensivt, leker och knuffas, och tänker inte alla gånger på att tvätta händerna regelbundet och inte peta sig i näsan, munnen eller ögonen… Forskare och läkare påpekar för övrigt att det överlag var färre sjukskrivningar då Svininfluensan härjade som värst, vilket de tror har att göra med att folk var mer noggranna med sin handhygien då.

Att forskare ser samband mellan fler barn i dagis och ökade sjukskrivningar för förkylningar hos föräldrarna är egentligen inte mycket att orda om. Helhetsbilden är dock mycket mer komplicerad än så och går inte att få en överblick över. Man kan dock tänka sig att en ökad stress, mer ansvarstagande på jobbet, ständiga ”hotbilder” från medierna, oro för ekonomin, försämrade sovvanor, och att vi spenderar allt mindre tid i solljus också är viktiga faktorer i sammanhanget.

För många är det nog också så att de känner efter lite extra några dagar under året, och stannar hemma för ”förkylning” eftersom det egentligen är chansen de har att få lite andrum från jobbet nuförtiden. Det finns dock lite forskning utförd på hur utbrett denna typ av ”sjukskrivning” egentligen är.

Så mycket som 25 procent av alla sjukskrivningar i Sverige tillskrivs förkylningar. Det finns fortfarande inga botemedel, men däremot huskurer som lindrar.

Om förkylningen inte går över

Snuvigt barn

Är du förkyld länge bör du uppsöka läkare.  En förkylnings akuta fas går över på bara några dagar, men vissa symptom, som hosta och snuva, kan sitta i flera månader. Du känner själv om detta är något som behöver vård eller inte. Man bör dock aldrig gå med feber längre än en vecka innan man uppsöker läkare.

Minska risken att bli förkyld ofta och/eller länge

  • Se till att ha en god handhygien. Tvål och vatten duger utmärkt.
  • Ät mycket frukt och grönt och fisk. Överlag är kosten en nyckeln till ett starkt immunförsvar.
  • Fuska inte med sömnen, och komplettera med tupplurar för att varva ner och hitta energi. Sover man dåligt ökar risken för infektion och man läker långsammare.
  • Rök inte.
  • Träna inte för hårt. Riktigt hård träning bryter ner kroppen. Du ska bli pigg efter ett träningspass, inte totalt slutkörd.

3 svar på ”Är du förkyld ofta och länge? Det beror på att vi har fler barn i dagis”

Det finns inget som heter dagis och det har inte funnits sedan 1998 då vi fick vår läroplan. Kolla fakta innan ni skriver. Ni framstår som mer seriösa om ni skriver som det faktiskt heter nämligen förskola.

Okej.

Håller med föregående skrivare. Tråkigt att se ”dagis” i en sådan viktig artikel. Men innehållet är mycket viktigt att det kommer ut till fler och fler.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: