Träningstrender 2024

Varje år gör ACSM, American Sports College of Medicine en årlig enkät (man intervjuar tusentals inom träningsbranschen) om vilka träningstrender som blir de mest populära under året. Dessa trender inom träning är de samma över i stort sett hela västvärlden.De senaste åren har vår favorit-form av träning nämligen att träna med sin egen kroppsvikt ökat i popularitet och befäst sin ställning i toppen. Sedan pandemin kom har den bara växt i popularitet och dominerar trenderna tillsammans med ”hemma-utrustning”.

I samband med Covid-pandemin och ökade kostnader på grund av el-priserna är nedanstående lista inte riktigt aktuell. Att träna i grupp är av förståeliga skäl inte lika populärt längre. Den stora trenden är tveklöst att träna hemma, och det enklaste är då helt enkelt att göra det med kroppsövningar. Armhävningar och pullups fortsätter således att regera som om det vore år .

ACSM lista inför 2024:

  • Funktionell träning
  • HIIT-träning
  • Yoga
  • Pilates

Trender inom träning och fitness 2024

1. Wearable tech, så som Fitbit Surge, dvs. aktivitetsarmband och pulsklockor, etc. är en alltmer utbredd trend på grund av att den förtjänar att vara det. Denna trend kom redan för några år sedan, men då var den undermålig och dyr. Den bästa nya teknologin inom hälsa hittar du för närvarande i Apple watch Series 89 som bland annat har en temperaturmätare som hjälper kvinnors hälsa.

Mest prisvärda bärbara tekniken

Träning i grupp. Är det färre än 5 deltagare räknas det som personlig träning i grupp (längre ned på listan). Tänk Friskis och Svettis. Stora grupper av människor som tränar tillsammans är en växande trend i Sverige och globalt.

Barre: är en typ av träning som kombinerar element från balett, yoga och Pilates. Barre är en bra träningsform för att förbättra din styrka, flexibilitet och balans.

HIIT: Högintensiv träning går ut på att man tränar intensivt under en kort period, vilar en stund och tränar igen. Ofta varar inte passen mer än cirka 30 minuter. En träningsform som är som gjord för att vara populär i stressens tidevarv.

Indoor cycling: är en typ av träning som simulerar cykling på en stationär cykel. Indoor cycling är en bra träningsform för att förbättra din kondition och styrka.

Kroppsträning: Att träna med sin egen kropp som främsta redskap är både billigt, säkert och effektivt. Armhävningar och pull-ups är är kungarna, och är träningsformer som var populära redan hos de första olympierna cirka 700 före kristus. Men nu är ju detta 2023 så varför göra det enkelt för sig när man kan göra det svårt? Därför är årets i särklass mest trendiga subgenre inom denna träningsform så kallade ”primal workouts” (primal träning). Det går helt enkelt ut på att träningsrörelserna ska efterlikna djurens rörelser i naturen. Man kryper som en leopard för att bygga upp flexibiliteten i höfterna, balanserar som en fågel för att bygga bålmuskulaturen, och hoppar som en groda för att få upp pulsen. Människan är ett löjligt djur, men tanken i denna form av träning är god.

Utbildade och professionella fitness-instruktörer: Behovet av utbildad professionell personal blir alltmer utbrett i den växande fitness-världen och fler utbildningar blir tillgängliga. Istället för att anlita en PT varför inte utbilda dig själv till att bli en?

Träningsprogram specialsydda för äldre individer: Alltfler gamla har insett att hur gammal man än blir är det aldrig för sent att bygga muskler, och få kroppen att fungera bättre i vardagliga situationer.

Yoga: denna träningsform som utvecklades i Indusdalen för cirka 4000 år sedan är mer än bara träning, för utövarna är den en livsstil, ett holistiskt sätt att träna såvål ande som materia.

Personlig träning: Numera hör man allt fler ”vanliga Svenssons” som funderar på att anlita en PT, en personlig tränare, för att få igång sin träning. Och visst kan det vara bra att få instruktioner, samt några välmenande sparkar i baken som slav under minsta motståndets lag. Men vi tycker ändå att det är en onödigt dyr utgift. Det finns hur många bra instruktionsvideor som helst på Youtube som är helt gratis, och att träna tillsammans med en vän, så ni kan pusha varandra, kostar heller ingenting. Det är en något bisarr tanke att det ska behöva kosta någonting alls att komma i form.

Funktionell fitness. Detta är en trend som, och är sjukgymnasternas dröm, går ut på att man använder sig av styrketräning för att förbättra balansen, att bygga muskler för rörelser som man utför i vardagen. Denna trend är extra viktig för de som börjar komma upp i åldern (och som spenderat större delen av sin karriär, stillasittande på ett kontor…).

Styrketräning: För att komma i riktigt bra fysisk form så kan kan man inte bara förlita sig till löpturer, cykling eller promenader. Man behöver träna musklerna också. Men musklerna växer minst lika bra av att träna hemma med armhävningar, som i ett svindyrt gym, oavsett hur skinande och moderna maskiner gymmet har.

Träning är medicin. Exercise is Medicine® är ett globalt hälso-intiativ som fokuserar på att få vårdgivare att i större utsträckning skriva ut träning på recept. Främst vill man att läkare, och andra nyckelfigurer inom vården, ska börja behandla patienterna utifrån ett holistiskt, längre perspektiv, med mycket fokus på träning och rörelse i syfte att såväl behandla som förebygga sjukdomar.

Träning och viktnedgång: Att träna i syfte att gå ner i vikt är som vanligt med på denna årliga lista. Man bör dock ha i åtanke att träning inte är så effektivt för viktnedgång som man kan tro. Men självklart hjälper det till, och självklart finns det massor med andra bra anledningar till att träna.

Utomhusaktiviteter. Vandringar i bergen, kanot-turer, utomhussporter, etc.

Personlig träning i grupp: För de flesta är det en alldeles för dyr utgift att skaffa sig en personlig tränare. Då är det istället en god idé att gå tillsammans, 3-5 personer och anlita en PT.

Coachning i wellness. Detta handlar inte bara om fysisk träning, och att äta rätt. Det handlar också om att få hjälp med visioner och målsättning i livet.

Träning på jobbet. Detta med att man uppmuntras till och ges möjlighet att träna på arbetsplatsen är en trend som kommer och går i Sverige. Den har dock aldrig riktigt kommit upp på tapeten riktigt igen efter rationaliserings-hysterin i kölvattnet av den ekonomiska krisen i början på 90-talet.

Träningsprogram med hjälp av appar för den smarta mobilen.

Resultatmätning. Att man hela tiden mäter och följer upp sin träning i syfte att nå bättre resultat.

Cirkelträning. Detta är också en form av träning som går upp och ner i popularitet.

Rollers och tennisbollar etc. för bättre rörlighet. Detta är en spännande trend, Jag började själv med foam roller för ett tag sedan i syfte att komma åt triggerpunkter, och smärtor i axlar, nacke, rygg etc. Resultaten har varit mycket goda. Vill du testa? Foam rollers och andra massage-bollar finns att köpa som smidigast på Bodystore.

 Mest populära viktminskningsmetoder 2024.

Trender inom hälsa 2024.

Läs om mattrender 2024.

Källa: ACSM’S Health & Fitness Journal:

 
%d bloggare gillar detta: