De mest populära dieterna 2024

För att kunna göra en gissning på vilka som kommer bli de mest populära dieterna under 2024 vänder vi oss till Google och analyserar de mest sökta dieterna på sökjätten under detta år. De flesta av dessa kommer hänga kvar även när man summerar 2024.

Den allra största trenden i år inom hälsa kommer fortsatt probiotika. Dessa magbakterier är inte bara bra för din tarmflora, de är bra för ditt humör och flera studier utförs på huruvida de rentav kan bota depression etc. Magbakterier har varit i ropet länge, men det är först senaste tiden som antalet positiva undersökningar i dess effektivitet exploderat i antal. Man har bland annat kunnat visa att en hälsosam tarmflora kan hjälpa till att reglera aptiten samt förbränna fett mer effektivt. Under året kom det också ny forskning som pekar på dess roll i ett starkt immunförsvar. Räkna med att flera kommer slå mynt av detta och lansera ”dieter” med probiotika och kosttillskott etc. som de kommer försöka övertyga dig om du behöver. Du behöver inte dessa kosttillskott eller böcker. Vad du behöver är att äta mat som innehåller probiotika naturligt. Dessa inkluderar Hälsofil med levande bakteriekultur, Kefir, riktig yoghurt, fermenterade produkter som Netto, Kimchi, Saurkraut (inlagd surkål), inlagd morot, samt havre, vitlök,  etc. Hippokrates sa det bäst. ”Let thy food be thy medicine”.

Överlag kommer viktminskning vara ett ledord i kölvattnet av Corona-krisen. Ju mer data man sammanställer ju tydligare blir bilden. Fetma är (och då inte nödvändigtvis enkom kraftig övervikt) den största riskfaktorn för att dö i Covid efter hög ålder. En majoritet av dödsfallen har skett i länder där mer än hälften av invånarna är överviktiga. Fetma leder som bekant också till hjärt och kärlproblem, högt blodtryck, diabetes och cancer. 

Populära viktminsknings-metoder 2024

Följande diet har dominerat diskussionen i år, och gjorde det ifjol också:  Medelhavsdieten är den mest internationellt diskuterade dieten, framförallt för att det hela tiden fortsätter komma in vetenskapliga studier som ger den starkt stöd. Det nya är ”grön Medelhavsdiet”, att man utesluter ännu mer kött än den traditionella Medelhavskosten, samt dricker grönt te tre ggr dagen etc.

Den näst mest diskuterade dieten är vegetarisk kosthållning.

Intermittent fasta (dvs att man fastar i perioder. Allt började med 4:3-dieten), återfinns återigen på topplistan .

Resterande viktminskningsmetoder som är på tapeten just nu är:

 • DASH (lär motverka högt blodtryck)
 • Keto-dieten är fortsatt populär (en strikt typ av LCHF). När man äter väldigt lite kolhydrater bildas bränslemolekyler som kallas ”ketoner”.
 • Atkins (lågkolhydratskost)
 • ”Pegan”, en hybrid mellan vegan och paleo.
 • Militärdiet (ät i tre dagar, fasta i 4)
 • Sirtfooddiet (en överkomplicerad diet som fokuserar på vissa typer av livsmedel).
 • Whole30. (ett program designat att få dig att äta på ett nytt sätt inom 30 dagar)
 • Food map-dieten (en kost-plan anpassad för känsliga magar)
 • Alkaline-diet (alkalisk)
 • Noom-dieten (app-baserad, som att ha en PT/dietist i fickan).

Fler mest sökta dieter de senaste åren:

 • Det var flera år sedan Dukan-dieten blev känd utanför Frankrikes gränser, och den har bara vuxit ännu mer i popularitet sedan dess.
 • 17-dagar-dieten har blivit populär då den utlovar att dess följare inte kommer bli vare sig uttråkade eller känna sig berövade under de 17 dagar dieten varar. Det finns dock inget vetenskapligt belägg för att man ska uppnå särskilt bra resultat bara för att man går på en diet i just 17 dagar.
 • HCG-dieten är den mest kontroversiella av de mest populära viktminskningsmetoderna just nu. Det är en extrem lågkalori-diet som bör övervakas av läkare (den var även med på listan över de mest populära dieterna under 2011. Sådana här typer av viktminskningsprogram kommer och går i 5-års cykler).
 • Atkinsdieten fortsätter att vara populär. Frågan är dock hur WHO:s cancerlarm om rött kött, och då framförallt charkuterier kommer påverka dess popularitet inom de närmaste åren.
 • ”Lågkaloridiet” är ett vanligt sökord, och visst, äter man mindre går man ner i vikt. Det gäller dock att inte äta så lite att man stryper ämnesomsättningen. Skynda långsamt.
 • Att man söker efter lågkolhydrats-dieter av olika slag är också mycket vanligt. Konstigt vore väl annars då själva bantingens fader William Banting, förespråkade en kosthållning med lite kolhydrater redan på 1800-talet. De flesta mår dock bra av att få i sig en viss mängd kolhydrater. Att utesluta dem är ingen genväg.
 • Lågfettskost är fortfarande ett populärt sökord, och trots strömmen av nya bloggar med ”fett-doktorer” och andra förespråkare för en diet med mycket fett så börjar motkrafterna röra på sig – igen. Att äta oproportionellt mycket eller lite fett/proteiner eller kolhydrater till bekostnad av kolhydrater/fett eller protein är inte för alla.
 • ”Ekologisk mat” är en ny sökfras på denna topplista. Mycket trevligt. Det finns inget negativt med att satsa på en ekologisk kost om man vill gå ner i vikt. Tvärtom. Dock måste man en gång för alla inse att om man inte äter mindre än vad man förbrukar går man inte ner i vikt. Denna sanning är lika oomkullrunkelig som att äpplet som föll på Newtons huvud hade fallit i exakt samma hastighet även om det varit ett ful-äpple (det vill säga icke ekologiskt odlat).
 • South Beach-dieten kom redan 2003 och går lite upp och ner i popularitet. Den går i korthet ut på att man ska äta mat med mycket fiber och med lågt gi-värde, omättade fetter och smalt protein. Det är ju helt okej, men problemet med South Beach är att den också (vad skulle han annars fylla boken med?) introducerar en massa konstiga, helt godtyckliga, stadier som man ska följa; som att gradvis äta mindre kolhydrater till förmån för mer fett och protein. Dessutom går dieten ut onödigt hårt (cirka 7 kilo på 2 veckor).
 • Veganism är också ett nytt sökord i toppen på sökordslistan över dieter, men veganism är förstås ingen viktminskningsdiet per se. Se också punkt 5 om Newton.
 • Glutenfri diet. Se även här punkt 5 om Newton. Var framförallt aktsam på att många produkter som är glutenfria istället är fullpackade med socker och andra otrevligheter.
 • Paleo diet. Ja, vi kan ta människan ur stenåldern, men tydligen aldrig stenålderskosten ur människan. I mångt och mycket finns det emellertid mycket att lära sig av hur man åt och levde under stenåldern. Men att vi skulle hitta en perfekt blåkopia på hur man ska gå ner i vikt genom att studera stenålderskost är minst lika naivt som att tro att allt som är gammalt och österländskt botar sjukdomar bara för att det är gammalt och österländskt.
Populär kostcirkel hos stenåldersmänniskor
Populär kostcirkel hos stenåldersmänniskor

De mest sökta dieterna på Google ännu längre tillbaka

Notera att vi har översatt de engelska namnen till svenska, och att statistiken kommer från engelska sökningar på Google (gäller även listan ovan).

 • Clean nine diet. En av alla detox-dieter som går ut på att man ska äta rent, och äta kosttillskott som innehåller bipollen och Aloe Vera. Vissa måltider ersätter man dessutom med flytande måltidsersättningar.
 • Ultima diet. Ett kosttillskott som med största sannolikhet är en bluff (alla anmälningar, samt sunt förnuft, tyder på det).
 • Perricone-dieten har utformats av en dermatolog som hävdar att om man håller sig till hans kost så blir man inte bara smalare, man får bättre hud också.
 • Atkins må vara död, men hans diet lever vidare.
 • 80/20-dieten var mycket eftersökt på Google i USA. 80/20 principen kan appliceras på det mesta (som till exempel den ”gamla sanningen” att 20 % av ett företags inkomster genereras av 20 % av dess anställda), och det var länge sedan den svenska, förnuftiga som alltid, rekommenderade att man bör äta nyttig mat 80 % av tiden och så kan man unna sig något lite mindre nyttigt 20 % av tiden.
 • The Exante diet är en ren måltidsersättnings-plan.
 • 4:3-dieten går ut på att man fastar varannan dag. Den som inte får magproblem av denna diet räcker upp en hand (och lämnar gärna en kommentar i fältet nedanför).
 • Socker-detox-dieten behöver vi inte förklara närmare.
 • ”Clean eating diet” går ut på att äta så ren och obehandlad mat som möjligt. Ekologisk frukt, grönsaker, ägg från närmaste bondgård etc. En klar vinnare om ni frågar oss. Dock så lägger sig även jungfruligt kallpressad, ekologisk och allmänt ljuvlig olivolja runt midjan om man får i sig för mycket. Det är helt enkelt en fysisk lag som inte går att komma runt hur mycket (stevia förstås) socker man än pudrar på den fettfria grädden.

Populära dieter senaste decenniet

 1. Paleo-dieten, som också kallas stenåldersdieten har varit populär ganska länge i såväl Sverige som utomlands. Den blir dock alltmer omtalad. I en ny banbrytande undersökning av DNA hos blåögda spanska stenåldersmänniskor visade det sig för övrigt att människor från Sverige och Finland har mest genetiskt släktskap med dessa skandinaviska förfäder. Dessa stenåldersmän var glutenintoleranta och laktosintoleranta. De åt ingen pasta, inget bröd och drack inget mjölk från kor med andra ord. Vad som stod på våra skandinaviska förfäders meny var främst nötter, frön och kött. Källa: Sánchez-Quinto, F. et al. Genomic affinities of two 7,000-year-old Iberian hunter-gatherers. Curr. Biol. 22, 1494–1499 (2012)
 2. Att juicefasta, det vill säga att man inte äter vanlig mat utan bara dricker olika typer av juicer under flera dagar är en diet som gjorts alltmer populär av kändisar som Gwyneth Paltrow.
 3. Medelhavsdieten får allt mer forskning som stöder att den verkligen är mycket hälsosam. Läs mer om  Medelhavsdieten. 
 4. ”Master Clense”-dieten går ut på att man rensar kroppen genom att bara få i sig vätska och inget annat under 10 dygn. Cocktailen man sätter i sig består av citron, lönnsirap och kajennpeppar. Man dricker denna dryck 6-12 gånger om dagen och avslutar dagen med ett laxerande medel innan sängdags för att verkligen rensa kroppen. Denna diet rekommenderas inte.
 5. Den ketogena dieten går ut på att man minimerar antalet kolhydrater man får i sig och ersätter dem med hälsosamma fetter.
 6. Okinawa-dieten har blivit populär helt enkelt för att Okinawas stora mängd hundraåringar hamnat under dokumentärfilmares lupp under de senaste åren. På Okinawa har man ovanligt många hundraåringar, och den traditionella dieten består av lite kött och mycket grönsaker. Dessutom äter man enligt sina gamla läror sig endast mätt till 80 %, och man äter maten långsamt. Läs mer.
 7. ”Allätar-dieten” (Omnivore diet) är den kanske vanligaste kosthållningen hos människor runtom i världen, man äter helt enkelt en hälsosam och mångsidig kost bestående av alla olika typer av livsmedel.
 8. Frukt-dieten tillåter endast att man konsumerar frukt, grönsaker, nötter och frön. Kött och säd är strängd förbjudet enligt ”The fruitarians”.
 9. Pescetarianism går i korta drag ut på att man äter en i huvudsaklig vegetarisk kost, men att man också tillför skaldjur, fisk, ägg och mejeriprodukter.
 10. Den flexitariska dieten är också i princip vegetarisk, men man tillåter kött och fisk emellanåt.

Vilka dieter kan tänkas tillkomma?

Svårt att säga. Viktväktarna upplever dock något av en renässans i många västländer, inklusive Sverige. Det kommer också fortfarande fler och fler varianter till den omåttligt (särskilt i Sverige) 5:2-dieten, som till exempel 1:6-dieten. Räkna dock med ett ökat fokus på Medelhavsdieten även här i Sverige under 2024 (men med mer fokus på nordiska råvaror).

En annan trend som kan komma att få betydelse är den ökade medvetenheten om de miljömässiga konsekvenserna av vår matkonsumtion. Detta kan leda till att det blir mer populärt att välja dieter som är baserade på lokalt producerade livsmedel och som minskar matsvinnet.

Här är några specifika dieter som kan tänkas tillkomma 2024:

 • Dieter som fokuserar på att äta näringsrika livsmedel som är bra för miljön, till exempel dieter som bygger på lokalt producerade livsmedel, ekologisk mat eller mat som har producerats på ett hållbart sätt.
 • Dieter som är anpassade till specifika hälsoproblem eller behov (just detta med att individualisering överlag blir stort, krävs inte en PT eller liknande för det längre då det räcker med till exempel data från en Apple Watch) , till exempel dieter för personer med diabetes, hjärt-kärlsjukdomar eller allergier.
 • Dieter som är baserade på nya forskningsrön, till exempel dieter som fokuserar på prebiotika eller probiotika.

Det finns alltid utrymme för innovation inom kosthållning, och det är alltid spännande att se vad som kommer härnäst.

Överlag hoppas vi dock att fokus kommer ligga på en ren, varierad och näringsrik kost post Covid. Vår hälsa kräver det.

3 svar på ”De mest populära dieterna 2024”

En till som kommer:
Raw till 4, veganskt, mest rå frukt under dagen, tillagat efter 16.00.

”Organic diet” översätts INTE ”Organisk diet” utan ”ekologisk diet”.
Organisk på svenska innebär att det är en kolförening och detta inkluderar all mänsklig föda!

Hjärnsläpp! Tack! Fixat.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: