Trender inom hälsa – prylar och viktminskning 2023 – asocial media och D-vitamin

Ny teknologi (det händer otroligt mycket just nu inom hälsa och teknik) förändrar hälsobranschen i grunden via nya uppfinningar. Det var ingen slump att årets julklapp de senaste åren bland annat blivit ett hälsoarmband och Virtual Reality teknik, som hälsoindustrin kommer ta till sig starkt under åren som kommer. Den tekniska revolutionen inom hälsa kommer bara att fortsätta stärkas under året och Corona-pandemin har ocjh fortsätter accelerera utvecklingen. Den 6 generationens Apple Watch blev riktigt bra (Apple Watch 7-8 blev dock mellan-produkter. Vi väntar nu på större nyheter och bättre batteri 2023) och kan numera bland annat ha koll på blodets syremättnad och ta ett EKG, samt mäta kvinnocyklarna. Sedan tidigare kunde den hålla koll på pulsen och varna vid oregelbundenheter (det har varit mycket skriverier sedan den releasen om hur klockan varnat sina användare att de kan ha en eventuell hjärtsjukdom och bör uppsöka vård).

Högteknologiska prylar i hälsans tecken är en stor trend, och detta är i de flesta fall enbart positivt. Vi tror och hoppas, exempelvis, att svenskar snart kommer inse vikten av att ha en modern luftrenare hemma (inomhusluften är i många fall fyra gånger gånger mer ohälsosam än luften ute, med kvalster och andra allergener, kemikalier från behandlade möbler, köksredskap etc.). Dessa har de senaste åren blivit mycket effektiva och prisvärda. Vi rekommenderar framförallt Coway (kvalitet, pris och inte minst ljudnivån är ypperlig. Dessutom är den snyggt designad). Den är dessutom en av få luftrenare som rekommenderas av svenska Astma och allergiförbundet. Att den har så kallat HEPA-filter (som fångar upp virus, likt de Hepa-filter i flygplan som det skrivits om i samband med Corona-pandemin).

Sportmassage FlowpillowDen kanske mest spännande prylen är massagepistoler. Flowpillow, en trådlös massagepistol med infraröd ljusterapi var inkörsåorten för mig. Den fungerar ypperligt, kan jag säga efter flera års daglig användning, främst för ben, mage och fötter, samt nacken. Massagemaskinen är utformad i samarbete med sjukgymnaster för att så effektivt som möjligt efterlikna riktig sportmassage, och den är även effektiv mot celluliter (det infraröda ljuset i kombination med trycket från maskinen får igång blodcirkulationen!).  Massagepistoler är dock ännu mer effektiva, och samma svenska tillverkare Flowlife tillverkar även sådana. Du köper dem som billigast och tryggast på CDON.

Även ljusterapi har mycket positiv modern forskning bakom sig. Bland annat har den visat sig vara effektiv mot årsbunden depression, men även mot ”vanlig” depression, för viktminskning (hänger förmodligen ihop med att ljuset påverkar humöret positivt), samt att den till och med stärker sexdriften. Det är dock viktigt att du använder en medicinskt godkänd lampa, som denna (av marknadsledande Philips) ljusterapilampa som finns att köpa på CDON.

Vad det gäller mat är det främst hur mat inköps och levereras som ändras i grunden. Tjänster som Matsmart (som innebär att man kan köpa felmärkt mat etc. för ett markant billigare pris) kommer starkt. Samtidigt blir anti-kött trenden alltmer utbredd.

I köket är en så kallad Airfryer den mest populära prylen. Detta är helt enkelt en fritös/varmluftsugn som inte kräver fett (eller minimala mängder) i tillagningen. Vi rekommenderar de senaste versionerna av Philips som inte ens kräver någon för-uppvärmning och som tar relativt lite plats och är enkel att rengöra. Finns att köpa på CDON. Undertecknad använder den minsta (finns tre storlekar) då den täcker behovet för två personer/portioner. Philips Avance Twin Turbostar HD974X. Ett av de bästa köpen jag gjort i år.

Bakningstrenden har varit stor i flera år. Nästa stora trend blir således att köpa en egen mjölkvarn. Detta bevarar all näring och smak i mjölet och sparar in pengar på sikt. Priset för en mindre kvarn med stenplatta ligger runt 4000. Satsa sedan på att mala svenska kultursorter som Svedjeråg, Spelt och Ölandsvete. Goda och exceptionellt näringsrika.

zero-gravity positionEn växande hälsosam trend är också att svensken mer och mer börjar inse värdet av att investera i en riktig kvalitets-säng. Vi spenderar trots allt minst en tredjedel av våra liv i sängen. Framförallt rekommenderas en ställbar säng, en modell som tillåter att man kan höja såväl huvudets som fötternas position för att minimera belastningen på kroppen när man sover. Denna position utvecklades av NASA för att de ville hitta en position som innebär minsta möjliga tryck på deras astronauters kroppar. Ställbara sängar innebär för många (även unga individer) mindre ont i musklerna och lederna, mindre snarkande, lindrad eller rentav botad sömnapné, etc.

Vi rekommenderar också att man satsar på täcken och sängkläder i hög kvalitet, i material som inte är behandlade med hälsovådliga ämnen (leta efter certifikatet Öko-tex) och som andas. Silkestäcke är för övrigt ett utmärkt, naturligt kvalster-avstötande material, val som håller värmen på vintern och svalkar på sommaren. Den senaste teknologin i all ära, men vissa saker producerar naturen i en kvalitet som helt enkelt inte går att överträffa. Satsa på underlakan och påslakan i linne eller 100 % egyptisk bomull.

En stark trend inom mat och tillskott kommer tveklöst bli Probiotika. Dessa vänliga bakterier är inget nytt, men forskningen bakom dem som började som en viskning har växt sig till en orkan. Dessa bakterier är inte bara viktiga för immunförsvaret, de är effektiva mot de med högt blodsocker, för de som lider av depression etc. Just nu forskar till exempel Karolinska Institutet på en svensk produkt (fibrer är en annan stor trend 2022! Inte minst fibrer från svampar som växer i popularitet i takt med att man gör fler och fler positiva upptäckter kring deras hälsofördelar) som innehåller olika typer av tarmbakterier och fibrer för att bland annat utröna ”Om rekonditionering av tarmen med utifrån tillförda goda bakterier och fibrer förbättrar allmänhälsa och ADHD.”

En annan stor trend inom träning och kost är ”tillbaka till rötterna”, att man ska äta som en stenåldersmänniska och träna likt ett djur. Hoppa som en groda, hålla balansen som en fågel, smyga som en leopard, etc. Och, nej, vi skojar inte. Det kallas ”primal workout” och djur över hela planeten skrattar redan åt oss.

En sarkastisk leopard

I ungefär samma kategori kan nämnas att Cross-fit är på stark frammarsch och återfinns numera även i mindre svenska städer. Även gamla klassikern Friskis & Svettis kommer starkt igen.

Trender inom viktminskning 2023

Inom viktminskning vinner Viktväktarna alltmer mark efter sin comeback för några år sedan. Den mest populära dieten är dock Keto-dieten följt av Dukan och Paleo som är fortsatt populär. Läs mer om viktminskningstrender 2023.

5:2-dieten blev lika populär som spikmattan i Sverige och det fortsätter komma olika varianter för de som tröttnat. Den mest populära kommer från Dolvett Quince på USA:s ”Biggest looser” som för något år sedan lanserade 3-1-2-1-dieten, som går ut på att äta ”rent” i 2 dagar, ha en fuskdag, äta rent i ytterligare 2 dagar, följt av ytterligare en fuskdag, och så vidare. Svenska socialstyrelsen har länge rekommenderat att man ska äta enligt ”80/20-principen”. En princip så god som någon. 5:2-dieten fortsätter att vara populär. Men folk börjar inse att den, likt alla andra dieter som finns att köpa som bok, är marknadsföringsdravel. I slutändan handlar det om att få i sig mindre kalorier än vad man gör av med. Detta är en ursanning som äntligen börjar få fäste i folks medvetande. Att äta stenålderskost kan för vissa göra det enklare att få i sig färre kalorier än vad kroppen behöver (då den innehåller lite socker, och relativt magert kött), men man bör dock ha klart för sig att forskningen hela tiden hittar bevis för att vi åt eller drack livsmedel X långt tidigare än vad vi trott. Dessutom finns det inget som säger att en viss typ av mat skulle vara dålig för oss bara för att vi inte åt det under stenåldern.

Apropå 5:2-dieten. Mannen som lanserade den är en engelskman vid namn Michael Mosley. En av hans senaste böcker inom diet hette Blodsockerkoll på 8 veckor. Med tanke på att Mosley är ett marknadsförings-geni blev även Blodsockerkoll på 8 veckor en stor succé i Sverige. Inget säljer som böcker om viktminskning. Hans kommande bok är en uppdatering av 5:2-dieten och heter ”The Fast 800” (Fasta 800 på svenska?). I stort sett går den ut på att predika att ”800 kalorier” är nyckeln till viktminskning. Enligt Mosley kan man gå ner 5 kilo på 2 veckor, 9 kilo på 4 veckor och 14 kilo efter 8 veckor.

En annan trend som är tillbaka i full stormstyrka är ”detox”, att man ska rensa kroppen på slaggprodukter i syfte att förbränna optimalt med fett. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att detox-industrin har rätt överhuvudtaget i sina påståenden. Unvik detox-produkter och ät ren, obehandlad, ekologisk och riktig mat istället. Det blir billigare.

Övriga trender inom hälsa 2023

tobago-traningsresa
Vore inte en träningsresa till Tobago något..?
 • Asocial media. Vi tror att alltfler kommer inse hur skadligt det är att hela tiden vara anträffbar via mobilerna, att hela tiden jämföra sig med andra, nå status/bekräftelse via något så banalt som Sociala Medier. När motreaktionen kommer, den har legat som en sovande jätte länge nu, blir den kraftig, och den kommer slå igenom på bred front snabbare än vad någon hade räknat med. Det glada 20-talet kommer upprepa sig, folk kommer, efter Corona-epidemin är över, vilja umgås på riktigt igen, gå ut och roa sig, dansa. Leva. #asocialmedia
 • Träningsresor har varit en stor trend i några år nu. Nästa trend blir alltmer avancerade träningspaket och aktiviteter – och alltmer exotiska resmål. Ett av de hetaste resmålen för en aktiv semester är Tobago. Där kan man bo billigt, äta billigt, och ligga och ta igen sig på paradisstränder efter att ha deltagit i aktiviteter som Kitesurfing eller mountainbiking genom såväl höga berg som djup djungel.
 • Ginseng är på väg tillbaka.
 • Läkekonstens fader Hippokrates sa det bäst: ”Låt maten vara din medicin”. Aldrig tidigare i historien har örter och växter, med medicinska egenskaper, från världens alla hörn funnits så lätttillgängliga i vårt land.  Läs om  den peruanska rotväxten Maca och andra mattrender 2023.
 • Aktivt kol börjar bli populärt igen. Aktivt kol har använts mot olika åkommor redan sedan det antika Egypten för 3500 år sedan. Dess popularitet, som med allt annat, går i cykler. Såvitt vi vet har inte vetenskapen kunnat bevisa några större effekter alls, men det hindrar inte marknadsföringsbolag från att försöka få dig att använda aktivt kol som såväl skönhetsmedel för huden som detox för hela kroppen under 2022.
 • Moderna tights dam
  Snyggt träningsmode

  Aldrig förr har modehusen släppt hela kollektoner inriktade enbart mot marknaden för träningskläder, förrän så sent som 2 säsonger sedan, och det blev en succé så räkna med ännu mer att välja på i år. Moderiktiga kläder är, enligt dem, minst lika viktigt som själva träningen.

 • Kriget mot socker intensifieras. Socker-hysterin har i och för sig pågått några år nu, men mycket tyder på att hela debatten intensifieras ytterligare under 2018, och att det kommer ännu fler sockerfria produkter. Varje år inleds nuförtiden med någon form av ”socker-krig” mellan svenska kost-professorer. Så lyder rubriken i alla fall. Vi orkar inte längre klicka på artiklarna. Lite socker dödar dig inte, mycket socker dödar dig förmodligen fortare. Punkt.
 • Starka krafter samlas också för att på nytt föra krig mot rött kött, och då inte minst charkuterier. Detta bottnar förstås i WHO:s cancerlarm för några år sedan-
 • Yoga är på stark frammarsch (igen) som en populär träningsform, och varenda svensk stad med i alla fall ett uns av självförtroende har numera utbildade Yoga-instruktörer som erbjuder kurser. Flera researrangörer anordnar nu renodlade Yoga-resor. Även uthyrningsföretag av lägenheter och hus i Spanien har hakat på trenden och Scandic feel med uthyrning av bostäder i Nerja kommer under året i samarbete med en berömd italiensk yoga-instruktör erbjuda Yoga-aktiviteter för sina hyresgäster.
 • Transcendental Meditation, som hör till samma österländska våg av inflytande kommer också starkt. Att meditera har inte varit så trendigt sen…Beatles åkte till Indien och lapade LSD. Nuförtiden behöver man dock inte åka till Indien för att gå en snabbkurs i TM, det är bara att ladda ner en app för det.
 • Om Yoga och meditation hör till den gamla österländska världen så hör ”mikroträning” definitivt till den moderna västvärlden. Tanken är att det inte ska behöva ska ta så lång tid att träna. När ingen har tid att promenera en timme så gäller det att träna effektivt och intensivt för att se resultat. Vi kan redan nu skaka i kristallkulan och säga med sorglig säkerhet att nästa års stora trend blir ”mikro-meditation.”
 • Slutligen. De senaste åren har forskare alltmer börjat inse vikten av D-vitamin (du behöver dock inte äta stora doser D-vitamin om du äter en varierad kost), hur det påverkar vår hälsa på i princip alla plan, inte minst då immunförsvaret. Allt mer forskning tyder på att den som har adekvata nivåer av D-vitamin löper mindre risk att drabbas av Covid, och att sjukdomsförloppet blir mildare (förmodligen på grund av dess på verkan på immunförsvaret) om man har tillräckligt med D-vitamin i kroppen. D-vitamin finns att köpa som tillskott överallt. Livsmedel som är rika på D-vitamin (i synnerhet vilt-fångad) är bland annat fet fisk och ägg.

Trender inom träning 2023.